Studiepakket Voedingsdeskundige bij emotie-eten

Studiepakket Voedingsdeskundige bij emotie-eten

Duur
12 maanden
Lesgeld
€ 975 of 12 x € 86
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
BATC, CAT, KTNO, NVST, VBAG, BGN
Studiemethode
thuisstudie met optionele praktijkdagen

Voedingsdeskundige bij emotie-eten

De opleiding Voedingsdeskundige bij Emotie-eten biedt je alle kennis en vaardigheden om een cliënt te begeleiden naar een gezond eetpatroon. Dit aantrekkelijk geprijsde pakket bestaat uit de BGN-geaccrediteerde basisopleiding Voedingsdeskundige en de specialisatie Emotie-eten. In de opleiding Voedingsdeskundige bij Emotie-eten leer je een op maat gemaakt begeleidingstraject in te richten met aandacht voor de problematiek van emotie-eten.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Word voedingsexpert
 • Leer over algemene voeding en emotie-eten
 • Basis én specialisatie in één pakket
 • Profiteer van een aantrekkelijke pakketprijs

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Basis en specialisatie
Als voedingsdeskundige krijg je te maken met zeer uiteenlopende vragen en klachten, waarbij gedegen vakkennis noodzakelijk is. Met de opleiding Voedingsdeskundige bij Emotie-eten ontwikkel jij basis en specialistische kennis om cliënten te begeleiden naar een gezond, fit en vrolijker leven.

Dagmenu’s en adviezen
Je weet hoe je je opgedane kennis toepast over het spijsverteringsstelsel, voedingsleer, vitaminen, mineralen, supplementen, diëten, reguliere en alternatieve voedingsinzichten en voedselveiligheid. Tijdens de opleiding leer je dagmenu’s samenstellen en onderbouwde voedings- en leefstijladviezen geven. Je kunt de opgedane kennis direct toepassen bij de begeleiding van je cliënten.

Emoties en gedragspatronen
Stress, verdriet en problemen zijn voor sommige mensen aanleiding om te gaan eten. Daarmee onderdrukken zij hun emoties. Emotie-eten kan uiteindelijk leiden tot een ernstige eetstoornis. De geaccrediteerde opleiding gaat uitgebreid in op gedachten, emoties en gedragspatronen die leiden tot overmatig eten. Meer weten? Lees dan het blogartikel Eten om emoties te stillen.

Ontwikkelen als voedingsexpert
Werk je als leefstijl- of vitaliteitscoach, voedingskundige, BGN-gewichtsconsulent, natuurvoedingsadviseur, diëtist, therapeut of psycholoog? De opleiding Voedingsdeskundige bij Emotie-eten is geschikt voor iedereen die zich wil ontwikkelen als voedingsexpert op het gebied van emotie-eten.

Eigen praktijk
Na een gedegen theoretische basis over de problematiek rond emotie-eten, volgen praktische vaardigheden om cliënten in jouw eigen praktijk te kunnen begeleiden. Na de opleiding Voedingsdeskundige kan je je cliënten een op maat gemaakt begeleidingstraject aanbieden en je vestigen als zelfstandig voedingsdeskundige of voedingsconsulent.

Oefenen in de praktijk
Wil je graag oefenen in de praktijk? Kom dan naar de praktijkdagen praktijkvoering en coachvaardigheden voor voedingsdeskundigen.

Profiteer van de pakketprijs
De opleiding Voedingsdeskundige bij Emotie-eten bestaat uit twee volledige opleidingen: je volgt eerst de basisopleiding Voedingsdeskundige en studeert verder met de specialisatie Emotie-eten. Kies voor het opleiding Voedingsdeskundige bij Emotie-eten en profiteer van een aantrekkelijke pakketprijs van 10% korting. Je richt je studie naar je eigen wens en tempo in. Je ontvangt de opleiding als geheel thuis.

Wat leer je?

De opleiding Voedingsdeskundige bij Emotie-eten bestaat uit twee belangrijke onderdelen: de basiskennis als voedingsdeskundige en de specialisatie Emotie-eten. De volgende onderwerpen komen o.a. aan bod:

 • een intakegesprek voeren
 • een anamnese afnemen
 • biologie van honger en verzadiging
 • eetstoornissen bij jongeren en volwassenen
 • veranderen van gedachten, gevoel en gedrag
 • valkuilen en terugvalpreventie

De leerdoelen van de opleiding Voedingsdeskundige zijn:

 • Je hebt kennis van de belangrijkste sociaal-culturele functies van voeding.
 • Je hebt kennis van de grondbeginselen van de biologische wetenschap en de wijze waarop voeding een fysiologische behoefte vervult.
 • Je hebt kennis van de werking van het spijsverteringstelsel en de stofwisseling.
 • Je hebt kennis van de verschillende macro- en micronutriënten, hun bronnen, functies en aanbevolen hoeveelheden.
 • Je hebt kennis van de productgroepen van voedingsmiddelen die verkrijgbaar zijn en hoe deze in te kopen, te bewaren en te bereiden.
 • Je hebt kennis van de reguliere voedingsinzichten.
 • Je hebt kennis van enkele alternatieve voedingsinzichten: vegetarisme, veganisme, biologische voeding, ayurvedische voeding, orthomoleculaire voeding en macrobiotische voeding.
 • Je hebt kennis van verschillende visies op voedingssuppletie, de wetgeving rondom supplementen en de grondstoffen, het gebruik en de werking van voedingssupplementen.
 • Je kent de relatie tussen voedingsmiddelen, milieu en duurzaamheid.
 • Je kent de meest gevolgde diëten en hun risico’s.
 • Je kan inzicht verkrijgen in het voedings- en leefpatroon van cliënten.
 • Je kan individuele richtlijnen, adviezen en eetpatronen opstellen en onderbouwen.
 • Je kan gerichte voedingsadviezen geven bij gezondheidsklachten.
 • Je beschikt over de benodigde communicatie- en coachvaardigheden om cliënten succesvol naar een gezonder eet- en leefpatroon te begeleiden.
 • Je kan een professionele praktijk als voedingsdeskundige opzetten.

De leerdoelen van de cursus Emotie-eten zijn:

 • Je doet kennis op over de biologische en psychologische ontwikkeling van emoties.
 • Je doet kennis op over basisemoties, complexe emoties en emotieregulatie.
 • Je doet kennis op over de biologie van honger en verzadiging.
 • Je doet kennis op over de verschillende functies van voedsel en de rol bij emotie-eten.
 • Je doet kennis op over de kenmerken van emotie-eten, extern eten en lijngericht eten.
 • Je doet kennis op over de kenmerken van eetstoornissen en emotie-eten bij jongeren en volwassenen.
 • Je doet kennis op over de diagnostiek van emotie-eten en de Nederlandse Vragenlijst voor Eetgedrag.
 • Je doet kennis op over de voedingsanamnese en het emotiedagboek.
 • Je doet kennis op over voedingsvoorlichting, richtlijnen en voedingsadviezen.
 • Je doet kennis op over de verandering van gedachten, gevoelens en gedrag.
 • Je doet kennis op over valkuilen in de begeleiding, terugvalpreventie en motiverende technieken.

Details

methode thuisstudie met optionele praktijkdagen
omvang

34 lessen

studieduur 12 maanden
lesgeld € 975 of 12 x € 86
inschrijfgeld € 20
niveau hbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

je ontvangt kosteloos een certificaat van deelname na inzending van je huiswerk

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor de thuis af te leggen examens ontvang je het CIVAS-diploma Voedingsdeskundige bij emotie-eten

erkend diploma

De opleiding Voedingsdeskundige is erkend als deelopleiding door de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC), als bijscholing door Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT), de Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten (NVST) en de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG); aantal ECTS 8.5

De cursus Emoie-eten is erkend als bijscholing door de Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC), Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT) en Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN); 60 studiepunten.

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je per individuele opleiding een examen aanvragen. Het examen leg je eenvoudig thuis af via internet. Slaag je voor het examen, dan ontvang je een diploma voor deze opleiding. Slaag je voor alle examens van de opleidingen in het studiepakket, dan ontvang je bovendien het overkoepelende diploma voor het studiepakket.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan ontvang je per opleiding een certificaat van deelname.

Praktijkdagen

Civas organiseert voor veel studies optionele praktijkdagen of praktijkweekenden. Hier toets jij jouw theoretische kennis en ontmoet je jouw docent en medestudenten. Er wordt veel geoefend en er is volop ruimte voor het stellen van vragen. Voor iedereen die zijn vaardigheden naar een hoger niveau wil tillen, is het bijwonen van een praktijkdag een aanrader.

Deelname is niet verplicht
Ook voor deze opleiding organiseren wij regelmatig praktijkbijeenkomsten. Deelname is niet verplicht. Je beslist tijdens of na je studie of je meedoet. Bekijk hieronder welke praktijkbijeenkomsten je optioneel kan bijwonen.

Online vragenuur Voeding
Datum Prijs Locatie
maandag 23 oktober 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 27 november 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
dinsdag 19 december 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 januari 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 19 februari 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 18 maart 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 april 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 27 mei 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 17 juni 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 juli 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 26 augustus 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 23 september 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
zondag 13 oktober 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 18 november 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 16 december 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
Voedingsdeskundige Praktijkvoering
Datum Prijs Locatie
vrijdag 10 november 2023 € 245,00 Aristo Amsterdam
Voedingsdeskundige Coachvaardigheden
Datum Prijs Locatie
zaterdag 2 december 2023 € 245,00 Aristo Amsterdam
Online vragenuur Voeding
Datum Prijs Locatie
maandag 23 oktober 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 27 november 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
dinsdag 19 december 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 januari 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 19 februari 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 18 maart 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 april 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 27 mei 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 17 juni 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 juli 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 26 augustus 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 23 september 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
zondag 13 oktober 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 18 november 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 16 december 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

Civas scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.