Leestijd
|
5 minuten |
Geplaatst op
|
22 mei 2024 |
Een beroepsorganisatie behartigt de belangen van professionals, zoals coaches, in een specifiek vakgebied. Ze ondersteunen hen met certificeringen, opleidingen, richtlijnen en een netwerk. Maar waarom zijn deze organisaties relevant voor jou als coach en welke zijn er in Nederland? In dit artikel geven we je antwoord op je vragen.
Een coach is in Nederland een onbeschermd beroep, iedereen mag zich coach noemen. Veel professionele coaches willen daarom een geaccrediteerde opleiding volgen of zich bij een beroepsorganisatie aansluiten. Een erkende opleiding voldoet aan strenge kwaliteitseisen. Met de accreditatie door jou als coach laat je zien dat je erkend wordt als coach en kunt terugvallen op de ethische beroepscode en het klachtenreglement van de accrediterende partij. Lees meer over beroepsorganisaties en accreditaties.
De drie bekendste beroepsorganisaties voor professionele coaches zijn
Voor professionele counselors is er daarnaast ook
NOBCO is een beroepsorganisatie voor coaching in Nederland en verzorgt de EMMC accreditatie in Nederland. Hiermee kun je je laten accrediteren als erkend coach. Je ontvangt dan het Europees erkend EIA-keurmerk voor coaches. Daarnaast accrediteert NOBCO ook coach opleidingen.
De NOBCO certificering is op 4 niveaus, afhankelijk van de coach opleiding die je hebt gevolgd én jouw ervaring:
NOBCO is aangesloten bij de internationale organisatie EMCC, waardoor er internationale eisen gelden, en je dus ook het Europese EIA-keurmerk voor coaches ontvangt. Als je je NOBCO certificering hebt, verplicht je je ook tot het doen van voldoende bijscholing met door NOBCO geaccrediteerde opleidingen. Daarnaast moet je ook aan een aantal andere eisen voldoen. Deze eisen veranderen geregeld. Kijk voor de actuele eisen op de website van NOBCO.
NOBCO erkent onze specialisaties met een PE-vignet. Dit geeft aan dat ze zeer geschikt zijn voor permanente educatie en nascholing. Bij Civas hebben wij 3 door NOBCO geaccrediteerde bijscholingen:
De StiR is een stichting die coaches én opleidingen accrediteert en de door StiR gecertificeerde coaches opneemt in hun onafhankelijk kwaliteitsregister van professionele coaches. Het kwaliteitsregister is in te zien door coachees en organisaties.
Je kunt dus zowel een door StiR geaccrediteerde opleiding volgen als een StIR certificering krijgen.
Voor het behouden van je accreditatie moet je elke vijf jaar bewijzen dat je voldoende hebt gedaan aan jouw professionele ontwikkeling. Een van de eisen is het volgen van door StiR geaccrediteerde bijscholingen. Bekijk de meest actuele eisen en bijscholingen op de website van StiR.
Specifiek voor counselors is er het ABvC (lees meer over het verschil tussen coaching en counseling). Het ABvC kan je certificeren als registercounselor. Deze certificering is afhankelijk van je opleiding en werkervaring. Daarnaast accrediteert ABvC zowel basisopleidingen als bijscholing.
Het ABvC stelt eisen aan onder andere bijscholing als je je certificering wilt verlengen. Kijk voor de meest actuele eisen op de website van ABvC.
Meer dan 30 Civas opleidingen ABvC geaccrediteerd
Verschillende andere beroepsorganisaties accrediteren coach opleidingen vanuit de gedachte dat de coachtechnieken en coachvaardigheden een grote bijdrage aan de beroepsgroep van de organisatie leveren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het bevorderen van therapietrouw of bij het oplossen van somatische klachten in combinatie met coaching vraagstukken. Deze beroepsorganisaties zijn onder andere:
Deze organisaties beoordelen opleidingen op hun kwaliteit. Bijna al onze opleidingen hebben een accreditatie van één of meerdere accrediterende organisaties. Lees meer over beroepsorganisaties en accreditaties in ons blog.
Dus ook als je niet bent aangesloten bent bij een specifieke beroepsorganisatie voor professionele coaches, kun je erop vertrouwen dat de kwaliteit van je geaccrediteerde coach opleiding goed beoordeeld is.