Opleiding Provocatief coachen

Opleiding Provocatief coachen

Prikkel het zelfreddend en relativerende vermogen van je cliënt met provocatief coachen.

hbo-niveau
3mnd.
€ 520 of 5 x € 110 p/m
thuisstudie inclusief praktijkdag

In de opleiding Provocatief coachen leer je cliënten onbevangen, creatief en recht vanuit het hart te benaderen. De provocatieve coach neemt de rol van advocaat van de duivel aan. Met ontkenningen, humor en overdrijvingen wakker je het zelfreddend en relativerend vermogen van je cliënt aan. Want juist de momenten waarop jij je cliënt prikkelt en uitdaagt om zelf tot oplossingen en inzichten te komen zijn het sterkst. De Provocatief coachen opleiding is gebaseerd op de rotsvaste overtuiging dat je cliënt waardig en weerbaar is. Inclusief praktijkdag!

Breder ontwikkelen 10% pakketkorting
Wil je je breder ontwikkelen? Kies dan voor het studiepakket Allround provocatief coach en profiteer van 10% pakketkorting.

Wat je van de opleiding kunt verwachten

 • Specialisatie voor coaches
 • Ontdek de kracht van humor
 • Leer spanningsvelden ontkrachten
 • Oefen tijdens de praktijkdag

Na afronding

Als provocatief coach kies je er bewust voor om te beginnen over de minder sterke kanten van de cliënt, zijn probleem en de negatieve gedachten die daarbij horen. Vaak doe je dit op een uitvergrote, humoristische wijze die zo absurd is dat je cliënt er spontaan van in de lach schiet. Provoceren helpt je cliënt om te lachen om zichzelf, zijn situatie en de absurdheid van het bestaan. En natuurlijk lacht hij ook om de coach.

Cliënten leren zo om een speelsere houding aan te nemen. De negatieve kanten van het leven en de eigen zwakke kanten worden niet ontkend of vermeden, maar geplaatst in een breder perspectief. Je prikkelt het zelfreddende en relativerende vermogen van je cliënt, in volle waardering voor zijn persoon, krachten en capaciteiten. Lees hier een voorbeeld van provocatief coachen met humor.

De onvoorwaardelijke positieve waardering die hoort bij de grondhouding van de coach blijft de basis van je werk. Deze liefdevolle houding kan juist tot uiting komen in de manier waarop je provoceert. De humor die je inzet ontstaat vanuit verbinding met je cliënt. De negatieve bijklank die het woord ‘provoceren’ heeft in de Nederlandse taal geldt daarom niet binnen provocatieve coaching.

Tijdens provocatieve therapie sta je dicht bij je cliënten. Wat opvalt aan de unieke benadering provocatief coachen is dat de coach telkens de randen opzoekt van een spanningsveld, om die vervolgens met humor, warmte en uitdaging te ontkrachten. Provocatieve coaching richt de humor enkel op spanningen die problemen kunnen veroorzaken, zoals traumatische spanning en verstarring. Vervolgens kunnen coach en cliënt hiermee aan de slag gaan in het coachtraject.

De kunst van provocatieve therapie is balans. Want wie op de rand werkt gaat daar soms ook overheen. Dan moet je als coach voldoende krediet hebben opgebouwd om een gezonde coachrelatie te bewaken. De provocatieve coach moet daarom met net zo’n directe eerlijke houding naar zichzelf kijken als naar zijn cliënten. Tegelijkertijd kunnen kleine conflicten en irritaties die ook snel weer worden opgelost juist bijdragen aan de relatie met je cliënt.

Deze opleiding is een specialisatie voor coaches en professioneel begeleiders, die de methodiek van provocatief coachen willen leren toepassen in hun werk met cliënten. Na afronding van de opleiding Provocatief coachen kan je deze methodiek toepassen in je eigen coachingspraktijk.

Inclusief praktijkdag
Jouw vaardigheden als provocatief coach kun je in de praktijk oefenen. Deze interactieve online bijeenkomst is inbegrepen bij het lesgeld. Samen met de trainer en je medestudenten ga je aan de slag met de provocatieve technieken. Je leert hierbij het belang van intonatie, humor en warmte. In rollenspellen speel je wisselend de rol van coach en cliënt en leer je aanvoelen waar de grenzen zijn.

Ben je nog niet bekend met de basiskennis en -vaardigheden van het coachen? Volg dan eerst de Coachopleiding Foundation Level of Opleiding Coaching.

Conform NOBCO kwaliteitseisen
De beroepsvereniging voor coaches, NOBCO, stimuleert de professionalisering van coaches in Nederland. Wil je je als coach (her)certificeren of herregisteren bij NOBCO, dan dien je de zogenaamde PE-uren in van de gevolgde opleiding. De opleiding Provocatief coachen voldoet aan de strikte kwaliteitseisen van NOBCO. Aan de opleiding Provocatief coachen zijn 3 Permanente Educatie uren toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Meer informatie vind je op de website van NOBCO.

Programma

In de opleiding Provocatief coachen leer je onder andere over:

 • Wat provocatief coachen wel en juist niet is
 • Wanneer je provocatieve coaching kan inzetten en wanneer juist niet
 • De psychologie achter provocatief coachen: hoe werkt het?
 • Het inzetten van humor en de effecten daarvan
 • Uitdagen en omgaan met weerstand op provocatieve wijze
 • Provocatieve coachtechnieken
 • De integratie van provocatieve coaching met andere coachmethodes en -vormen
 • Provocatief coachen met kinderen en met groepen

De leerdoelen van de opleiding Provocatief coachen:

 • Je kent de achtergrond en uitgangspunten van provocatieve coaching.
 • Je kent de toepassingsmogelijkheden en contra-indicaties van provocatieve coaching.
 • Je kent de psychologie achter provoceren, uitlokken en uitdagen en begrijpt hoe provocatieve coaching werkt.
 • Je begrijpt de functie van humor, bijvoorbeeld in de vorm van improviseren, dramatiseren, relativeren, metaforen gebruiken, en de effecten daarvan.
 • Je weet hoe je humor kan inzetten op een manier waarbij de cliënt zich serieus genomen voelt.
 • Je kent de functie van tegengas en weerstand en kent technieken om met weerstand om te gaan.
 • Je kent provocatieve coachtechnieken waarmee je blokkades kan achterhalen, patronen kan uitdagen en kan coachen naar gedragsverandering.
 • Je kent provocatieve coachtechnieken voor kinderen en voor groepen.
 • Je begrijpt hoe provocatieve coaching kan worden geïntegreerd met andere coachmethodes en -vormen.

Diploma & Accreditaties

Certificaat

je ontvangt kosteloos een certificaat van deelname na inzending van het huiswerk

Diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk, een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen en het bijwonen van de praktijkdag ontvang je het Civas-diploma Provocatief coachen

Accreditaties

- Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen

- Algemene Beroepsvereniging voor Counselling (ABvC)

- Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC)

- Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG)

- Vereniging van Soma Therapeuten (NVST)

Studieduur & Kosten

Methode
thuisstudie inclusief praktijkdag
Niveau
hbo-niveau
Type
Opleiding
Omvang

6 lessen

Studieduur
3 maanden
Lesgeld
€ 520 of 5 x € 110
Inschrijfgeld
€ 20
Vooropleiding
Civas-opleiding Coaching of vergelijkbaar

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Praktijkdagen

Datum Prijs Locatie
donderdag 11 april 2024 € 0.0
Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
Datum Prijs Locatie
donderdag 5 september 2024 € 0.0
Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
Datum Prijs Locatie
donderdag 7 november 2024 € 0.0
Online lesevenement vanuit huis via ZOOM

Ga direct van start

 • Ontvang uw studie binnen 2 werkdagen thuis
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens
Provocatief coachen

Niet helemaal wat je zocht?

Soortgelijke opleidingen als 'Provocatief coachen'

Counseling

Meer informatie

Oplossingsgerichte therapie

Meer informatie