Cursus Voedingsleer

Cursus Voedingsleer

Duur
4 maanden
Lesgeld
€ 250,00 of 5 x € 53,00
Niveau
mbo-niveau
Accreditaties
KTNO, BATC
Studiemethode
thuisstudie

Voedingsleer

Voeding speelt een belangrijke rol bij een gezonde leefstijl. Wat we eten heeft immers een grote invloed op hoe we ons voelen. Met de cursus Voedingsleer doe je alle basiskennis op over gezonde voeding. De erkende thuisstudie Voedingsleer is bedoeld voor iedereen die in zijn of haar werk te maken heeft met vitaliteit, voedingsadviezen en voedselverstrekking. Ook mensen die in hun persoonlijke leven gezonde keuzes willen maken, hebben veel baat bij de cursus Voedingsleer.

Gratis proefles

Stuur mij per e-mail de gratis proefles en de inhoudsopgave. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief (uitschrijven kan op elk gewenst moment).

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Geschreven door een vakspecialist
 • Breed toepasbare kennis over voeding
 • Volgens de laatste inzichten en richtlijnen
 • Voor professie en zelfontwikkeling

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

In veel beroepen kom je direct of indirect in aanraking met voeding. Na het volgen van de cursus Voedingsleer beschik je over alle basiskennis over voeding. Deze kennis kan je professioneel inzetten bij jouw werk als therapeut, verpleegkundige, hulpverlener, sportinstructeur, coach of masseur. Daarnaast ben je in staat gefundeerde en gezonde keuzes te maken op het gebied van voeding in je persoonlijke omgeving of gezinsleven.

Wil je je ontwikkelen tot voedingsprofessional en cliënten specialistisch voedingsadvies geven? Bekijk dan ook de erkende opleidingen:
Gewichtsconsulent
Voedingsdeskundige
Natuurvoedingsadviseur

Wat leer je?

Met deze cursus krijg je helder inzicht in alle belangrijke facetten van de voedingsleer. Zo wordt uitgebreid ingegaan op:

 • Hoe functioneert het lichaam en welke rol speelt voeding daarbij
 • Hoe werken de spijsvertering en de stofwisseling
 • Eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels
 • Vitaminen, mineralen en spoorelementen
 • Product- en warenkennis
 • Voeding inkopen, bewaren en bereiden
 • Reguliere voedingsinzichten: Richtlijnen Goede Voeding, Voedingscentrum en de Schijf van Vijf
 • Alternatieve voedingsinzichten: vegetarisme, veganisme, biologische voeding, macrobiotiek en orthomoleculaire voeding
 • Basiskennis over voedingssupplementen

De leerdoelen van de cursus Voedingsleer zijn:

 • Je hebt kennis van de belangrijkste sociaal-culturele functies van voeding.
 • Je hebt kennis van de grondbeginselen van de biologische wetenschap en de wijze waarop voeding een fysiologische behoefte vervult.
 • Je hebt kennis van de opbouw en werking van het spijsverteringstelsel en het metabolisme (de stofwisseling).
 • Je hebt kennis van de verschillende voedingsstoffen (macronutriënten en micronutriënten), hun bronnen, functies en aanbevolen hoeveelheden (voedingsleer).
 • Je hebt kennis van de productgroepen van voedingsmiddelen die verkrijgbaar zijn en hoe deze in te kopen, te bewaren en te bereiden (product- en warenkennis).
 • Je hebt kennis van de reguliere voedingsinzichten: Richtlijnen Goede Voeding Gezondheidsraad, adviezen Voedingscentrum en de Schijf van Vijf.
 • Je hebt kennis van enkele 'alternatieve' voedingsinzichten: vegetarisme, veganisme, biologische voeding, ayurvedische voeding, macrobiotische voeding en orthomoleculaire voeding.
 • Je hebt kennis van verschillende visies op voedingssuppletie, de wetgeving rondom supplementen en de grondstoffen, het gebruik en de werking van voedingssupplementen.

Details

methode thuisstudie
omvang

9 lessen

studieduur 4 maanden
lesgeld € 250,00 of 5 x € 53,00
inschrijfgeld € 20,00
niveau mbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

je ontvangt kosteloos een certificaat van deelname na inzending van je huiswerk

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het CIVAS-diploma Voedingsleer

erkend diploma

erkend als bijscholing door de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC)

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt CIVAS je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan ontvang je een certificaat van deelname.

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

CIVAS scoort een 9.1

Joyce Laugs
03 januari 2020
Erg prettige manier van zelfstudie, Civas is zeer goed te bereiken voor vragen en steun.
byTaske voetreflextherapie
06 januari 2020
Fijn studiemateriaal, ik was nog niet klaar met de ene studie of had de volgende alweer geboekt.
Carin
21 januari 2020
Fijne duidelijk gestructureerde opleiding.