Opleiding Gewichtsconsulent

Opleiding Gewichtsconsulent

Duur
10 maanden
Lesgeld
€ 715,00 of 9 x € 83,00
Niveau
mbo-niveau
Accreditaties
BGN
Studiemethode
BGN-erkende thuisstudie met praktijkdag

Gewichtsconsulent

Volg de BGN-erkende opleiding Gewichtsconsulent en leer cliënten met overgewicht op professionele wijze te begeleiden naar een gezond eet- en leefpatroon. Steeds meer mensen zijn te zwaar en hebben moeite om overtollige kilo’s blijvend kwijt te raken. Zij kiezen daarom vaker voor afvallen onder begeleiding. Als professioneel gewichtsconsulent help je jouw cliënten met afvallen. De opleiding Gewichtsconsulent, inclusief gratis praktijkdag, biedt je alle kennis om als zelfstandig gewichtsconsulent aan de slag te gaan.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Behaal een BGN-erkend diploma
 • Inclusief gratis praktijkdag
 • Opgesteld volgens de nieuwste richtlijnen
 • Studeer voor een vak met toekomst

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Goede begeleiding is heel belangrijk om een blijvende gewichtsverandering te bereiken. Een gewichtsconsulent begeleidt cliënten met gewichtsproblemen en voedingsvraagstukken naar een gezond eet- en leefpatroon.

De gewichtsconsulent hanteert hierbij de Richtlijnen Goede Voeding, de voedingsnormen en de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. De focus ligt op voeding en voedingsgedrag. Het draait daarbij vooral om de juiste inschatting van de gewichtsproblematiek en het bepalen van een passende aanpak.

In de opleiding Gewichtsconsulent maak je kennis met de oorzaken van overgewicht en leer je hoe je jouw cliënt begeleidt bij gezond afvallen. Samen met je cliënt kom je tot een blijvende verandering van zijn eet- en leefpatroon. Ook de psychologische kant van het begeleidingstraject wordt uitgebreid behandeld. De opleiding Gewichtsconsulent besteedt veel aandacht aan coachingsvaardigheden en motivatietechnieken.

Na afronding van de opleiding kan je professioneel gewichtsconsulent worden en je eigen praktijk starten. De erkende opleiding is ook geschikt voor therapeuten, voedingsconsulenten, verpleegkundigen, zorgverleners, fitnessinstructeurs en personal trainers die mensen met gewichtsproblemen deskundig willen begeleiden.

Met drie portfolio-opdrachten in de opleiding maak je je drie kerncompetenties eigen, zoals opgesteld door de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN):

 1. Het adviseren, begeleiden bij en motiveren tot gedragsverandering op het gebied van voeding, beweging en leefstijl.
 2. Het geven van lezingen, workshops en cursussen op het gebied van een gezonde leefstijl en leefstijlaanpassingen.
 3. Het leiden van een onderneming.

Met het BGN-erkende diploma op zak kan je je direct inschrijven bij de BGN. Als je bij de BGN bent aangesloten, komen jouw consulten bij een groot aantal zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering voor een vergoeding in aanmerking.

Wat leer je?

Met de opleiding Gewichtsconsulent doe je alle benodigde kennis en vaardigheden op om mensen met overgewicht te begeleiden bij verantwoord afvallen. Je leert een perfecte inschatting maken van de gewichtsproblematiek en biedt je cliënten een op maat gesneden begeleidingstraject. De pijlers daarbij zijn voeding, beweging en positieve beïnvloeding van het gedrag. Zo gaat de opleiding Gewichtsconsulent onder andere in op:

 • De werking van de spijsvertering en de stofwisseling
 • Voedingsleer en productkennis
 • Richtlijnen Goede Voeding en de Schijf van Vijf
 • Het maken van begeleidingsplannen en dagmenu’s
 • Gedragsverandering, motivatie en weerstand
 • Het begeleiden van individuen en groepen

Tot slot worden zaken behandeld die van belang zijn bij het opstarten van je eigen praktijk. Bij de opleiding ontvang je gratis de Eettabel van het Voedingscentrum. Tijdens de praktijkdag wordt aandacht besteed aan het maken van dagmenu’s, coachingsvaardigheden, gesprekstechnieken en motivatie.

De leerdoelen van de opleiding Gewichtsconsulent:

 • Je hebt kennis van de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam.
 • Je kent de werking van de spijsvertering en de stofwisseling.
 • Je hebt kennis van de algemene voedingsleer.
 • Je hebt product- en warenkennis.
 • Je hebt inzicht in het inkopen, bewaren en bereiden van voedsel.
 • Je hebt kennis van energiehuishouding, energiebehoefte en energieverbruik.
 • Je hebt kennis van gewichtsbepaling, meten en wegen en de BMI-normering.
 • Je hebt inzicht in de oorzaken en risico’s van over- en ondergewicht.
 • Je hebt kennis van gezonde voeding volgens de Schijf van Vijf.
 • Je kan professionele en verantwoorde begeleiding bieden aan cliënten.
 • Je beschikt over coachings- en gespreksvaardigheden.
 • Je hebt kennis van gedragsverandering, motivatie en weerstand.
 • Je bent bekend met methoden om overgewicht aan te pakken.
 • Je hebt kennis van gerelateerde ziektebeelden.
 • Je kent de contra-indicaties voor de begeleiding van cliënten.
 • Je kan een op het individu afgestemd begeleidingstraject bieden.
 • Je kan passende dagmenu’s samenstellen of de cliënt hierbij adviseren.
 • Je kan in samenspraak met de cliënt komen tot een blijvende verandering van zijn of haar eetpatroon.
 • Je kan passende en verantwoorde beweegadviezen geven.
 • Je kan zowel individuen als groepen begeleiden.
 • Je kan met succes een eigen praktijk voeren.

Details

methode BGN-erkende thuisstudie met praktijkdag
omvang

18 schriftelijke lessen plus 1 praktijkdag

studieduur 10 maanden
lesgeld € 715,00 of 9 x € 83,00
inschrijfgeld € 20,00
niveau mbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

aan deze studie is geen certificaat gekoppeld

diploma

na het behalen van het door TCI afgenomen examen en het bijwonen van de praktijkdag ontvang je het BGN-erkende diploma Gewichtsconsulent

erkend diploma

erkend als vakopleiding door de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN)

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na afronding van de lessen, het insturen van de portfolio-opdrachten en het bijwonen van de praktijkdag, kan je je aanmelden voor het officiële examen Gewichtsconsulent bij exameninstelling TCI. Het examen bestaat uit twee onderdelen: een schriftelijk deel en een mondeling deel. Slaag je voor beide delen, dan ontvang je het BGN-erkende diploma Gewichtsconsulent. Meer informatie over het examen vind je op de website van TCI. De examenkosten bij TCI zijn € 271,00. Om je slagingskans te vergroten kan je via het digitale studentenportaal van Civas een gratis proefexamen maken.

Praktijkdagen

Praktijkdag Gewichtsconsulent inbegrepen
Tijdens de opleiding Gewichtsconsulent volg je een praktijkdag. Onder begeleiding van een ervaren gewichtsconsulent wordt veel aandacht besteed aan het maken van dagmenu's, coachingsvaardigheden, gesprekstechnieken en motivatie.

De praktijkdag is bij het lesgeld inbegrepen en vormt een verplicht onderdeel voor het behalen van het diploma. Tot 2 weken voorafgaand aan de praktijkdag kan je kosteloos verzetten. Bekijk het studiereglement voor de overige voorwaarden.

Praktijkdag Gewichtsconsulent
Datum Prijs Locatie
vrijdag 17 maart 2023 € 0,00 Amsterdam
zaterdag 22 april 2023 € 0,00 Amsterdam
vrijdag 2 juni 2023 € 0,00 Amsterdam
zaterdag 1 juli 2023 € 0,00 Amsterdam
zaterdag 9 september 2023 € 0,00 Amsterdam
vrijdag 13 oktober 2023 € 0,00 Amsterdam
vrijdag 24 november 2023 € 0,00 Amsterdam

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

CIVAS scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.