Opleiding Natuurvoedingsadviseur

Opleiding Natuurvoedingsadviseur

Duur
12 maanden
Lesgeld
€ 645,00 of 9 x € 76,00
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
BATC, CAT, KTNO, NVST, VBAG
Studiemethode
thuisstudie met optionele praktijkdagen

Natuurvoedingsadviseur

De opleiding Natuurvoedingsadviseur leert je om cliënten te adviseren over natuurlijke en gezonde voeding. Goede voeding bevat naast brandstoffen ook voedingsstoffen die direct of indirect worden gebruikt bij de vele regulatie-, verdedigings- en herstelprocessen in het lichaam, bijvoorbeeld voor weerstand en vitaliteit. De basis van het werk van de natuurvoedingsadviseur is om samen met de cliënt te komen tot een optimaal eetpatroon op basis van de principes van de natuurvoeding. Door te kiezen voor onbewerkte, biologische voeding met respect voor natuur en dier begeleid je jouw cliënten naar een betere gezondheid.

Gratis proefles

Stuur mij per e-mail de gratis proefles en de inhoudsopgave. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief (uitschrijven kan op elk gewenst moment).

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Geschreven door een vakspecialist natuurvoeding
 • Met veel praktijkvoorbeelden
 • Voor een optimale gezondheid van uw cliënten
 • Erkend door BATC, CAT, NVST en VBAG

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

De opleiding Natuurvoedingsadviseur is bij uitstek geschikt voor therapeuten, verpleegkundigen, hulpverleners en mensen die een eigen praktijk willen starten als natuurvoedingsdeskundige. Bekijk hier de video van onze student Robin die een eigen orthomoleculaire voedingspraktijk startte.

Goede voeding doet veel meer dan het lichaam voorzien van de brandstoffen die het nodig heeft voor de productie van energie en lichaamswarmte. Goede voeding bevat ook de voedingsstoffen die direct of indirect worden gebruikt bij de vele regulatie-, verdedigings- en herstelprocessen in het lichaam. Door te kiezen voor seizoensproducten, biologische voeding en kwaliteitsvoedsel wordt optimaal gebruikgemaakt van de in de voeding aanwezige macro- en microvoedingsstoffen. Zo werk je met de cliënt aan meer energie, meer vitaliteit, een betere weerstand en meer welzijn.

Na deze opleiding kan je cliënten een op maat gemaakt begeleidingstraject rondom natuurvoeding aanbieden. Je beschikt daartoe over de benodigde theoretische kennis over natuurvoeding en gezondheid. Daarnaast kan je inzicht krijgen in het voedings- en leefpatroon van een cliënt. Je bent in staat om verantwoorde adviezen op het gebied van voeding en leefstijl te geven en te onderbouwen. Je kan een begeleidingstraject voorbereiden en uitvoeren dat aansluit op de hulpvraag van de cliënt.

Wat leer je?

Naast theoretische kennis leer je in deze natuurvoeding opleiding hoe je verantwoorde en onderbouwde adviezen geeft op het gebied van voeding en leefstijl. Daarnaast is er aandacht voor het vormgeven van een begeleidingstraject, communicatie- en coachingsvaardigheden en het succesvol opzetten van jouw eigen praktijk. De opleiding Natuurvoedingsadviseur voorziet je van brede kennis op het gebied van natuurvoeding. Zo wordt uitgebreid ingegaan op:

 • De werking van spijsvertering en lever
 • Voedingsleer en voedingsmiddelen
 • Reguliere en alternatieve voedingsinzichten
 • Orthomoleculaire voedingsleer
 • Herstellen van het zuur-base-evenwicht
 • Ontstekingsremmende voeding
 • De energie- en hormoonhuishouding
 • Fytonutriënten en kruiden
 • Natuurvoeding bij chronische klachten

De lesstof wordt verhelderd met leerzame praktijkvoorbeelden en recepten en tips die je direct praktisch kunt toepassen. Je kan ervoor kiezen om twee optionele praktijkdagen over natuurvoeding bij te wonen.

De leerdoelen van de opleiding Natuurvoedingsadviseur zijn:

 • Je hebt kennis van de belangrijkste sociaal-culturele functies van voeding.
 • Je hebt kennis van de grondbeginselen van de biologische wetenschap en de wijze waarop voeding een fysiologische behoefte vervult.
 • Je hebt kennis van de opbouw en werking van het spijsverteringstelsel, de lever en de stofwisseling.
 • Je hebt kennis van de verschillende macro- en micronutriënten, hun bronnen, functies en aanbevolen hoeveelheden.
 • Je hebt kennis van de productgroepen van voedingsmiddelen die verkrijgbaar zijn en hoe deze in te kopen, te bewaren en te bereiden.
 • Je hebt kennis van de reguliere voedingsinzichten.
 • Je hebt kennis van enkele alternatieve voedingsinzichten: vegetarisme, veganisme, biologische voeding, ayurvedische voeding en macrobiotische voeding.
 • Je hebt kennis van de orthomoleculaire voedingsleer.
 • Je hebt kennis van verschillende visies op voedingssuppletie, de wetgeving rondom supplementen en de grondstoffen, het gebruik en de werking van voedingssupplementen.
 • Je kent de werking van de hormonen en neurotransmitters en hoe deze beïnvloed worden door voeding.
 • Je kent de relatie tussen voedingsmiddelen, milieu en duurzaamheid.
 • Je bent bekend met de meest gevolgde diëten en hun risico’s.
 • Je kan inzicht verkrijgen in het voedings- en leefpatroon van cliënten.
 • Je kan advies inzake natuurvoeding en gezondheid geven en onderbouwen.
 • Je kan individuele en preventieve richtlijnen en eetpatronen opstellen.
 • Je kan gerichte natuurvoedingsadviezen geven bij milde gezondheidsklachten.
 • Je beschikt over de benodigde communicatie- en coachvaardigheden om cliënten succesvol naar een gezonder eet- en leefpatroon te begeleiden.
 • Je kan een professionele praktijk als natuurvoedingsdeskundige opzetten.

Details

methode thuisstudie met optionele praktijkdagen
omvang

26 lessen

studieduur 12 maanden
lesgeld € 645,00 of 9 x € 76,00
inschrijfgeld € 20,00
niveau hbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

je ontvangt kosteloos een certificaat van deelname na inzending van je huiswerk

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het klassikale examen, ontvang je het Civas-diploma Natuurvoedingsadviseur

erkend diploma

erkend als deelopleiding door de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC) en als bijscholing door Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT), de Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten (NVST) en de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG); aantal ECTS 9.5

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het klassikale eindexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt Civas je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan ontvang je een certificaat van deelname.

Datum Prijs Locatie
zaterdag 15 januari 2022 € 115,00 Online klassikaal examen
vrijdag 21 januari 2022 € 115,00 Haarlem
donderdag 10 februari 2022 € 115,00 Online klassikaal examen
vrijdag 18 februari 2022 € 115,00 Haarlem
zaterdag 12 maart 2022 € 115,00 Online klassikaal examen
vrijdag 18 maart 2022 € 115,00 Haarlem
donderdag 7 april 2022 € 115,00 Online klassikaal examen
vrijdag 22 april 2022 € 115,00 Haarlem
zaterdag 14 mei 2022 € 115,00 Online klassikaal examen
vrijdag 20 mei 2022 € 115,00 Haarlem
donderdag 9 juni 2022 € 115,00 Online klassikaal examen
vrijdag 17 juni 2022 € 115,00 Haarlem

Praktijkdagen

Civas organiseert voor veel studies optionele praktijkdagen of praktijkweekenden. Hier toets jij jouw theoretische kennis en ontmoet je jouw docent en medestudenten. Er wordt veel geoefend en er is volop ruimte voor het stellen van vragen. Voor iedereen die zijn vaardigheden naar een hoger niveau wil tillen, is het bijwonen van een praktijkdag een aanrader.

Deelname is niet verplicht
Ook op het gebied van natuurvoeding organiseren wij regelmatig praktijkdagen. Deelname is niet verplicht. Je beslist tijdens of na je studie of je meedoet. Bekijk hieronder welke praktijkdagen je voor de opleiding Natuurvoedingsadviseur optioneel kan bijwonen.

Praktijkdag Orthomoleculaire voeding I
Datum Prijs Locatie
vrijdag 14 januari 2022 € 120,00 ZOOM
zaterdag 12 maart 2022 € 120,00 Amsterdam
zaterdag 14 mei 2022 € 120,00 Utrecht
zaterdag 2 juli 2022 € 120,00 Utrecht
zaterdag 17 september 2022 € 120,00 Amsterdam
zaterdag 5 november 2022 € 120,00 Amsterdam
Praktijkdag Orthomoleculaire voeding II
Datum Prijs Locatie
zondag 13 februari 2022 € 120,00 ZOOM
zaterdag 11 juni 2022 € 120,00 Amsterdam
zaterdag 8 oktober 2022 € 120,00 ZOOM

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

CIVAS scoort een 9.1

Joyce Laugs
03 januari 2020
Erg prettige manier van zelfstudie, Civas is zeer goed te bereiken voor vragen en steun.
byTaske voetreflextherapie
06 januari 2020
Fijn studiemateriaal, ik was nog niet klaar met de ene studie of had de volgende alweer geboekt.
Carin
21 januari 2020
Fijne duidelijk gestructureerde opleiding.