Cursus Creatieve therapie

Cursus Creatieve therapie

Met creatieve therapie onthul je door middel van tekenen, schilderen en boetseren de innerlijke wereld van je cliënten

mbo-niveau
6mnd.
€ 580 of 6 x € 102 p/m
thuisstudie met optionele praktijkdagen

Met de geaccrediteerde Creatieve therapie opleiding leer je door middel van tekenen, schilderen en boetseren de innerlijke wereld van cliënten onthullen. Deze therapievorm helpt bij de verwerking van ingrijpende gebeurtenissen. Als iemand het moeilijk vindt om gevoelens of emoties te verwoorden kan creatieve therapie uitkomst bieden. Creatieve therapie is een effectieve methode om onbewuste emoties en verlangens aan het licht te brengen. Met de cursus Creatieve therapie leer je het creatieve werk van cliënten te begeleiden en interpreteren.

Wat je van de opleiding kunt verwachten

 • Ontwikkeld door ervaren therapeut
 • Met studieopdrachten en oefeningen
 • Intensieve huiswerkbegeleiding
 • Breed toepasbare therapievorm

Na afronding

Gevoelens en emoties zijn soms moeilijk te verwoorden. Met creatieve therapie of beeldende therapie help je je cliënten om ingrijpende of traumatische gebeurtenissen te verwerken zonder dat zij er direct over hoeven te praten. Creatieve therapie is een vorm van vaktherapie en biedt uitkomst door de eigen, unieke manier van communiceren.

Na afronding van deze opleiding ben je in staat om het creatieve werk van cliënten te begeleiden en interpreteren. Je weet wat de vorm, het kleurgebruik en het gekozen ontwerp zegt over de persoon.

De cursus Creatieve therapie is bedoeld voor therapeuten, coaches, hulpverleners en anderen die creatieve therapie willen leren begrijpen en toepassen. Daarnaast is het studiemateriaal van deze vaktherapie opleiding waardevol als je inzicht wil krijgen in je eigen, onbewuste emoties, gedachten en verlangens.

Deze cursus Creatieve therapie is geen meerjarige hbo-opleiding tot Creatief therapeut. Door de omvang en duur van de hbo-opleiding is slechts een beperkt aantal mensen bekend met creatieve therapie en dat is jammer. Deze cursus kan een vierjarige opleiding tot creatieve therapeut natuurlijk niet vervangen, maar leert je wel op professionele, praktische en heldere wijze creatief therapeutische principes toepassen en interpreteren.

Programma

In de creatieve therapie opleiding leer je hoe deze unieke behandelwijze op speelse wijze uiting geeft aan onbewuste gevoelens en innerlijke processen zodat heling kan plaatsvinden. In de erkende cursus Creatieve therapie leer je onder andere over:

 • Theorie van creatieve therapie
 • Gebruik van materialen en technieken
 • Toepassen van creatieve therapie
 • Interpreteren van creatieve uitingen, zoals tekeningen, schilderijen en sculpturen
 • Duiden en oplossen van pijnpunten

De cursus Creatieve therapie biedt volop ruimte aan je eigen ontwikkeling. Bij iedere les vind je een studieopdracht die je instuurt naar je docente. De feedback die je krijgt geeft je gedegen inzicht in jouw eigen innerlijke processen. Dat is niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk om te doen. Vanuit deze unieke eigen ervaring leer je het creatieve werk van anderen te interpreteren.

De leerdoelen van de cursus Creatieve therapie:

 • Je kent de theorie achter creatieve therapie.
 • Je kan materialen en technieken juist gebruiken en toepassen.
 • Je kent de toepassingsmogelijkheden van creatieve therapie.
 • Je kan creatieve uitingen interpreteren.

Diploma & Accreditaties

Certificaat

Bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk kan je een certificaat van deelname downloaden in je studentenportaal.

Diploma

Bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het Civas-diploma Creatieve therapie.

Accreditaties

- BATC

- CAT

- KTNO

Studieduur & Kosten

Methode
thuisstudie met optionele praktijkdagen
Niveau
mbo-niveau
Type
Cursus
Omvang

10 lessen

Studieduur
6 maanden
Lesgeld
€ 580 of 6 x € 102
Inschrijfgeld
€ 20
Vooropleiding
er is geen specifieke vooropleiding vereist

Zo studeer je

Studeren kan in je eigen tempo. Er is wel een maximale studieduur van 36 maanden. Tijdens deze periode heb je recht op studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kun je deelnemen aan het examen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen én heb je al het huiswerk succesvol afgerond met een rapportcijfer 5,5 of hoger, dan ontvang je het diploma Creatieve therapie. Slaag je niet voor het examen, dan begeleidt Civas je graag om het herexamen te halen. Uiteraard allemaal binnen de studietermijn van 36 maanden. Examen doen is niet verplicht. Het diploma ontvang je gratis.

Praktijkdagen

Ga direct van start

 • Ontvang uw studie binnen 2 werkdagen thuis
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens
Creatieve therapie

Gratis proefles doen

Stuur mij per e-mail de gratis proefles en de inhoudsopgave. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief (uitschrijven kan op elk gewenst moment).

Hartelijk dank voor je aanvraag. De proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Hulp bij je studiekeuze?

Wij helpen je graag!


Niet helemaal wat je zocht?

Soortgelijke opleidingen als 'Creatieve therapie'

Creatief werken met kinderen

Meer informatie

Innerlijk Kind-therapie

Meer informatie

Acceptance and commitment therapy

Meer informatie

Mindfulness Based Cognitive Therapy

Meer informatie

Cognitieve gedragstherapie

Meer informatie

Intuïtieve ontwikkeling

Meer informatie

Wil je doorstuderen?

Vervolgopleidingen waar je in kunt specialiseren

Mindfulness Based Cognitive Therapy

Meer informatie

Kindertekeningen analyseren

Meer informatie

Creatief werken met kinderen

Meer informatie

Therapeutisch schrijven

Meer informatie

Narratieve therapie

Meer informatie

Jongerencoach

Meer informatie

Ontwikkelingspsychologie

Meer informatie