Vijf verrassende feiten over thuisstudie

Leestijd
6 minuten
Geplaatst op
13 december 2023

Vijf verrassende feiten over thuisstudie

Is thuis studeren minder effectief dan klassikaal leren? Leer je wel voldoende met e-learning? Hoe belangrijk is lesmateriaal op papier? Veel studenten die op afstand een opleiding willen doen zitten met dit soort vragen. Naar thuisstudie is veel onderzoek gedaan. Met soms verrassende uitkomsten.

Vijf verrassende feiten over thuisstudie

  1. E-learning is even effectief als klassikaal onderwijs

  2. Blended learning scoort het beste

  3. Interactie met docenten en medestudenten is belangrijk voor je studiesucces

  4. Thuis studeren met lesstof op papier is beter voor het begrijpen en onthouden van lesstof dan e-learning

  5. Je motivatie en discipline zijn belangrijk bij een thuisstudie

1. E-learning is even effectief als klassikaal onderwijs

Uit een vergelijking tussen verschillende wetenschappelijke onderzoeken komt naar voren dat klassikaal onderwijs niet effectiever is dan thuis via e-learning.

Voordelen van e-learning

 • Bij e-learning vanuit huis studeer je op je eigen moment en in je eigen tempo. Dus op een tijdstip dat jou goed uitkomt.
 • Begrijp je de stof niet goed, dan kun je deze makkelijk herhalen.
 • Studeren op een voor jou geschikt moment zonder afleiding door anderen zorgt dat je dieper over de stof nadenkt en kritischer bent.
 • Studenten die een opleiding doen via e-learning besteden meer aandacht aan opdrachten.

Voordelen van klassikale lessen

 • Vragen stellen is laagdrempeliger.
 • Je docent kan informatie die je niet begrijpt direct nogmaals op een andere manier uitleggen.

Vaardigheden oefenen is makkelijker als de docent of je medestudenten meekijken en direct feedback geven.


2. Blended learning scoort het beste

De combinatie van afstandsleren en klassikaal onderwijs biedt het beste resultaat. Blended learning combineert de voordelen van e-learning met de voordelen van klassikaal onderwijs. Bovendien ontwikkelen studenten met een dergelijke mix betere onderzoeks-, lees, schrijf- en luistervaardigheden dan studenten die een traditioneel klassikaal lesprogramma volgen.

Civas heeft daarom bij bijna alle thuisstudies optionele praktijkdagen toegevoegd. Zo kun je de klassikale oefenmomenten aan je thuisstudie toevoegen op het moment dat jij eraan toe bent.

Blended learning scoort het beste

De combinatie van afstandsleren en klassikaal onderwijs biedt het beste resultaat. Blended learning combineert de voordelen van e-learning met de voordelen van klassikaal onderwijs.


3. Interactie met docenten en medestudenten is belangrijk voor je studiesucces

Voor het met succes doorlopen van een opleiding is het belangrijk dat je goed contact hebt met je docent. Vragen stellen vergroot je begrip en zelfvertrouwen. Hetzelfde geldt voor contact met medestudenten. Samen overleggen zorgt ervoor dat je de lesstof beter begrijpt. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat dit aspect belangrijker is voor een succesvolle afronding van je opleiding dan de vorm. Dus of de lessen nu klassikaal of op afstand plaatsvinden: interactie is belangrijker.

Daarom zorgen wij ervoor dat jij je docenten en medestudenten via ons Studentenportaal of telefonisch goed kunt bereiken. Zo kun je altijd vragen stellen, om advies vragen en met elkaar reflecteren.

4. Thuis studeren met lesstof op papier is beter voor het begrijpen en onthouden van lesstof dan e-learning

Leren vanaf papier blijkt beter te werken dan leren vanaf een scherm. Als je fysiek bladert door een lesmap krijg je meer overzicht en is het voor je hersenen makkelijker de informatie te verwerken. Doordat je de grote lijnen en verbanden beter ziet begrijp je de informatie beter. Zeker bij grotere en langere stukken is dit een belangrijk voordeel. Daar komt nog bij dat je hersenen ook de plek op de pagina en in de totale tekst onthouden. Als je de informatie later wilt reproduceren – bij een examen of in de praktijk – is dit een extra aanknopingspunt. Nog twee voordelen van het lesmateriaal in print: het leest makkelijker en je wordt minder snel afgeleid. Denk maar aan al die prikkels die op je afkomen als je vanaf een laptop of iPad leert.

Bij onze thuisstudies combineren we het beste van twee werelden: het lesmateriaal krijg je op papier, terwijl je de huiswerkvragen online beantwoordt. Hier nogmaals waarom. In de toekomst zal het lesmateriaal ook digitaal beschikbaar zijn. Handig voor onderweg of als je iets wilt opzoeken in een document. Studeer je thuis dan blijft de papieren lesmap onze favoriet.

5. Je motivatie en discipline zijn belangrijk bij een thuisstudie

Als je gemotiveerd bent en jezelf goed aan het werk kunt houden, kun je voluit gebruik maken van alle voordelen van een thuisstudie. Zoals het kiezen van je eigen tijd en tempo. E-learning vraagt wel om discipline. Je moet vanuit je zelf de handboeken erbij pakken of je huiswerkopdrachten gaan maken. Ook als je misschien een drukke dag hebt gehad of liever naar een film op tv kijkt. Vind je het moeilijk aan de slag te blijven? Troost je: bijna iedereen zit weleens in een dip. Via ons Studentenportal of telefonisch kun je altijd kunt overleggen met je docent of medestudenten. Voor een aanmoediging om nog even door te zetten. Succes!