Thuisstudie combineren met een gezin

Leestijd
5 minuten
Geplaatst op
13 december 2023

Thuisstudie combineren met een gezin

Een fulltime baan, kinderen, hobby's en ook nog een thuisstudie volgen: dat klinkt als een hele opgave. Toch zijn er steeds meer volwassenen die dit succesvol kunnen combineren. Hierbij is het belangrijk de juiste balans te bewaken tussen je studie, je gezinsleven en vrije tijd.

Thuisstudie combineren met een gezin

  • Studeren en een gezinsleven runnen: hoe pak ik dat aan?

  • Het voordeel van flexibiliteit

  • Het belang van time management en discipline

Studeren en een gezinsleven runnen: hoe pak ik dat aan?

Voordat je begint met een thuisstudie is het verstandig je studieplannen met de rest van het gezin te bespreken. Goede afspraken maken met je partner en kinderen is een absolute voorwaarde om het thuisfront draaiend te houden en daarnaast genoeg tijd voor de studie vrij te kunnen maken. Voor veel gezinnen schuilt een oplossing in extra hulp in het huishouden of een oppas, maar ook een dag minder werken kan uitkomst bieden. Belangrijk is dat de afspraken haalbaar zijn, want dan is de kans van slagen het grootst. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat het ontvangen van (mentaal) support vanuit de rest van het gezin een positieve invloed heeft op het succesvol afronden van een thuisstudie (Park & Choi, 2009).


Het voordeel van flexibiliteit

Zelfs met een waterdichte planning en volledig gesynchroniseerde agenda’s pakken zaken in de praktijk soms anders uit dan gedacht. Het grote voordeel van een thuisstudie is de flexibiliteit en de mogelijkheid om tijdelijk meer of minder uren aan je studie te besteden. Maak hier gebruik van op de momenten dat je gezin meer tijd en aandacht nodig heeft.

Hoeveel uur je gemiddeld aan een thuiscursus kwijt bent, verschilt logischerwijs per persoon, opleiding en per thuissituatie. De gemiddelde studiebelasting voor een thuisstudie van Civas is 5 uur per week. Omdat je het gehele studiepakket in een keer thuis ontvangt, kun je zelf het studietempo bepalen. Algemeen geldt: hoe meer uur je intensief aan je studie kunt besteden, des te sneller je de opleiding af kunt ronden. Heb je behoefte aan een studie pauze? Dat kan op elk moment, voor een korte of langere periode. Bij Civas heb je maar liefst 36 maanden de tijd om je opleiding af te ronden.


Het belang van time management en discipline

De grote mate van flexibiliteit brengt ook een uitdaging met zich mee. Wanneer je een thuisstudie volgt, zul je zelf een studie schema moeten maken en jezelf moeten motiveren om daadwerkelijk te studeren. Time management skills en discipline zijn dan ook een van de belangrijkste factoren, zo blijkt uit onderzoek.

Hoe sterker je er van overtuigd bent dat je een doel kunt behalen, hoe groter de kans dat het je daadwerkelijk lukt. Daarom is het belangrijk om concrete, haalbare doelen te stellen: hoeveel uur je per dag of week aan je studie besteed, welke huiswerkopdrachten je af wil ronden of de hoeveelheid studiemateriaal dat je wil lezen. Het behalen van gestelde doelen heeft vervolgens weer een positieve invloed op motivatie en daarmee de kans dat het thuis studeren succesvol verloopt.

Wat in de praktijk volgens veel studenten enorm helpt is om zoveel mogelijk vaste studiemomenten in te lassen op hetzelfde tijdstip. Door hier regelmaat in aan te brengen is het zowel voor jezelf als je partner of kinderen duidelijk wanneer je studeert. Plan die momenten het liefst op dezelfde dagen op dezelfde tijdstippen. Als je je studieritme goed op orde hebt en je een thuisstudie of opleiding hebt gekozen die je echt interessant vindt, is de kans groot dat je er een succes van maakt!

Het belang van time management en discipline

Hoe sterker je er van overtuigd bent dat je een doel kunt behalen, hoe groter de kans dat het je daadwerkelijk lukt.