Haal meer uit je thuisstudie!

Leestijd
5 minuten
Geplaatst op
27 augustus 2019

Met deze 10 tips wordt thuis studeren effectief studeren

Begin je binnenkort met je thuisstudie? Wij helpen je graag je goede voornemens om te zetten naar een gewenst eindresultaat: een certificaat of diploma. Met de volgende 10 studietips maak je van jouw Civas-thuisstudie een succes.

Tip 1. Volg je hart

Kies een onderwerp waar je hart sneller van gaat kloppen en een thuisstudie die aansluit bij je interesse en passie. Zo blijf je zeker tot het einde gemotiveerd! Twijfelt je tussen meerdere thuisstudies? Op de studiepagina’s kan je een proefles en de volledige inhoudsopgave bekijken. Zo krijg je alvast een duidelijk beeld van de lesopbouw.

Tip 2. Stel persoonlijke doelen

Waarom wil je weer studeren? Wil je bij- of nascholingspunten behalen of wil jij je omscholen? Heeft het onderwerp je persoonlijke interesse? Zet je ideeën om in een haalbaar en duidelijk plan, dit helpt om je doelen te bereiken.

Tip 3. Bekijk een gratis proefles

Van elke opleiding heeft CIVAS een gratis proefles beschikbaar. Eenvoudig aan te vragen vanaf iedere studiepagina. Hiermee krijg je een eerste indruk van de opleiding én van studeren bij CIVAS. Ben je na het lezen van de proefles nog steeds enthousiast, dan is deze studie de juiste keuze.

Tip 4. Maak een haalbare planning

Thuis studeren doe je in je eigen tijd, in je eigen omgeving en in je eigen tempo. Een gemiddelde studiebelasting is 5 uur per week. Je kan je studievoortgang naar eigen inzicht versnellen of vertragen, maar een regelmatig studiepatroon is aan te raden als je effectief wilt studeren. Verdeel de lesstof over het gewenste aantal maanden en plan tijd in je agenda in. Zie deze studiemomenten als een belangrijke afspraak met jezelf die je niet kan afzeggen.

Tip 5. Zorg voor een prettige studieomgeving

Waar leer je het best? Thuis in een stille (werk)kamer of juist buitenshuis in een bibliotheek, flexplek of koffietentje? Creëer een optimale studieomgeving voor jezelf en laat je niet afleiden door huishoudelijke klusjes, je omgeving of je telefoon. Multitasken werkt niet bevorderend voor je studievoortgang. Lees hier meer over de meerwaarde van leren vanaf papier.

Tip 6. Houd een werkboek bij

Je studeert effectief als je actief leert en niet alleen de lesstof doorleest. Rond oefenvragen en opdrachten daarom af en maak samenvattingen van de lesstof. Die kan je er weer op naslaan als je leert voor een examen.

Tip 7. Zorg goed voor jezelf

Met een uitgerust en fit lichaam neem je de lesstof beter in je op. Denk aan gezonde voeding, rijk aan vitaminen en onverzadigde vetzuren. Drink zo’n 1,5 liter water per dag. Studeer in blokjes van maximaal 25 minuten en ontspan tussendoor. Tip: met een timemanagement-app (zoals The Pomodoro Tracker) beheer je de tijdsindeling, de app herinnert je aan je pauze. Denk ook aan je nachtrust. Ga niet door tot in de late uurtjes. Anders maalt de lesstof nog door je hoofd terwijl je probeert te slapen.

Tip 8. Leg contact met medestudenten

Een thuisstudie doe je in principe geheel zelfstandig. Toch hoeft je jezelf op geen enkel moment alleen te voelen. Zoek contact met medestudenten om te sparren over de lesstof, bevindingen te delen en je netwerk te vergroten. Dat kan via ons online studentenportaal, bij besloten Facebook-groepen of tijdens een praktijkdag.

Tip 9. Maak je huiswerk

Ingeleverde huiswerkopdrachten krijg je nagekeken terug. Heb je de huiswerkopdrachten foutloos beantwoord? Dan beheers je de lesstof en kan je door naar het volgende hoofdstuk. Je kan bepaalde lesstof altijd weer nalezen. Of stel vragen aan je docent via het studentenportaal voor een beter inzicht in bepaalde studieonderdelen.

Tip 10. Beloon jezelf

Het combineren van een zelfstudie met je drukke leven vraagt om discipline en doorzettingsvermogen. Wees trots op jezelf als je een hoofdstuk, module of examen succesvol heeft afgerond. Verwen jezelf na een dergelijke prestatie!

Tijd om te starten!

Wij wensen je veel succes en studieplezier. Heb je naast deze studietips behoefte aan meer support tijdens je thuisstudie? Neem dan gerust contact op met onze studiebegeleiders via 023 - 55 11 511 of info@civas.nl. Ben je er nog niet helemaal uit welke studie je gaat volgen? 

> Bekijk het complete studieaanbod