Wat is gezond eten?
CONTACT_II

12 maart 2018 | 0 reactie(s)

Wat is gezond eten?

4 minuten leestijd

Over gezond eten zijn de meningen verdeeld. De één zweert bij een gluten- en lactosevrij dieet, terwijl de ander zich goed voelt bij yoghurt in de ochtend en een volkoren boterham in de middag. Toch geldt er een aantal algemene adviezen rond gezond eten. In dit blogartikel zetten we ze voor u op een rij. Indien u een allergie of intolerantie heeft, is het uiteraard belangrijk om een aangepast dieet te volgen.

  1. Eet veel groente en fruit
  2. Ga voor volkoren producten
  3. Eet ongezouten noten
  4. Zet vette vis op het menu
  5. Kies beperkt voor rood of bewerkt vlees
  6. Wees matig met suikers en zout
  7. Drink niet te veel alcohol
  8. Eet drie maaltijden per dag

Eet veel groente en fruit

In groente en fruit zitten belangrijke voedingsstoffen als vitamines, mineralen en vezels. Om alle voedingsstoffen binnen te krijgen, is het aan te raden om verschillende soorten groente en fruit te eten. Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om elke dag 250 gram groente en 2 porties fruit te eten.

Ga voor volkoren producten

Volkoren producten zijn vezelrijk en dragen bij aan een goede darmwerking. Bovendien verlagen ze het risico op onder andere hart- en vaatziektes, diabetes en darmkanker. Wie gezond wil eten, vervangt dan ook zo veel mogelijk witte graanproducten door volkoren varianten.

Eet ongezouten noten

Noten zitten boordevol vitamines, mineralen en onverzadigde vetten. Hierdoor beschermen ze tegen hart- en vaatziekten. Dagelijks een handjevol noten past dan ook uitstekend binnen een gezond eetpatroon. Wel is het belangrijk dat u voor ongezouten noten kiest.

Zet vette vis op het menu

In vis zitten vetzuren die het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Vooral vette vis als haring, zalm of makreel hebben een positief effect op de gezondheid. Er wordt dan ook geadviseerd om één keer in de week (vette) vis te eten.

Kies beperkt voor rood of bewerkt vlees

Vlees dat van koeien, varkens, schapen en geiten komt, behoort tot de categorie rood vlees. Bij bewerkt vlees moet u denken aan onder andere ham en salami. Het eten van rood of bewerkt vlees verhoogt de kans op kanker en is daarom niet in grote hoeveelheden aan te raden.

Wees matig met suikers en zout

Wie veel zout eet, heeft meer kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. In de meeste producten zit van nature al zout, waardoor het niet nodig is om zout toe te voegen. Wilt u uw eten toch meer smaak geven? Kies dan voor verse kruiden en specerijen. Naast zout kunt u ook suikers het best zo veel mogelijk mijden. Overmatig suikergebruik kan onder andere leiden tot diabetes type 2, overgewicht en tandproblemen.

Drink niet te veel alcohol

Hoewel alcoholgebruik mogelijk ook positieve gezondheidseffecten heeft, adviseert het Voedingscentrum om maximaal één glas alcohol per dag te drinken. Bij een hogere inname zijn er alleen negatieve effecten en neemt de kans op beroerte, borst-, darm- en longkanker toe.

Eet drie maaltijden per dag

Om te voorkomen dat u de hele dag door snackt en onnodig veel calorieën binnenkrijgt, kunt u het best drie maaltijden per dag eten. Neem daarnaast maximaal vier (gezonde) tussendoortjes zoals fruit, noten en rauwkost.

Meer weten over gezonde voeding? Bekijk de opleidingen:

> Voedingsdeskundige
> Gewichtsconsulent
> Orthomoleculaire voeding


Gerelateerde blogs


Dit artikel delen