Studiepakket Natuurvoeding en kruidenleer

Studiepakket Natuurvoeding en kruidenleer

Begeleid als natuurvoedingsdeskundige je cliënten met natuurlijke voeding en kruiden naar een optimale gezondheid.

hbo-niveau
12mnd.
€ 1160 of 12 x € 102 p/m
thuisstudie met optionele praktijkdagen

Verdiep je met de opleiding Natuurvoeding en Kruidenleer in de genezende kracht van de natuur. Dit aantrekkelijk geprijsde studiepakket bestaat uit de geaccrediteerde opleidingen Natuurvoedingsadviseur en Kruidengeneeskunde. Verdiep je kennis en leer je cliënten met natuurlijke voeding en kruiden naar een optimale gezondheid begeleiden.

Wat je van de opleiding kunt verwachten

 • Leer over natuurvoeding & kruiden
 • 2 complete opleidingen in één pakket
 • Profiteer van een aantrekkelijke pakketprijs
 • 10% pakketkorting
 • Optionele praktijkdag

Na afronding

Weerstand en vitaliteit
Na het succesvol afronden van de opleiding kun je als natuurvoedingsdeskundige professionele adviezen geven op het gebied van natuurlijke voeding en kruiden. Als natuurvoedingsadviseur begeleid je je cliënt naar een optimaal eetpatroon. Je zorgt ervoor dat je cliënt niet alleen de juiste brandstoffen binnenkrijgt, maar ook de juiste voedingsstoffen die zijn of haar weerstand en vitaliteit bevorderen. Zo werk je met je cliënt aan meer energie en welzijn op natuurlijk basis.

Verdiepende kennis voor therapeuten
Met de opleiding Natuurvoeding en Kruidenleer verdiep je je in de genezende kracht van de natuur. De opleiding is daarom bij uitstek geschikt voor therapeuten op het gebied van lichaam, geest en gezondheid. Bijvoorbeeld voor verpleegkundigen, hulpverleners en mensen die een eigen praktijk willen starten als natuurvoedingsdeskundige. Maar ook voor schoonheidsspecialistes en apotheek- of drogisterijmedewerkers is kennis van natuurvoeding en kruiden waardevol.

Communicatie- en coachvaardigheden
Je weet als natuurvoedingsdeskundige een begeleidingstraject vorm te geven, waarbij je je niet alleen inhoudelijke vakkennis over natuurvoeding en kruiden, maar óók je opgedane professionele communicatie- en coachingsvaardigheden inzet.

Orthomoleculaire voedingsleer
Na afronding van de opleiding heb je gedegen kennis van de orthomoleculaire voedingsleer. Met een orthomoleculair voedingspatroon zorg je voor een evenwicht op zuur-base niveau, op het hormonale vlak, op het niveau van de neurotransmitters, de darmflora, het immuunsysteem en de bloedsuikerspiegel. Hiervan gaat een sterk preventieve en curatieve werking uit.

Geneeskrachtige kruiden
Daarnaast ken je de grondbeginselen van kruidenkunde. Je hebt kennis van de chemische samenstelling en genezende eigenschappen van meer dan 150 verschillende kruiden, zoals goudsbloem, tijm, valeriaan en munt. Je bent bekend met de classificatie en de manieren waarop deze kruiden kunnen worden ingezet. Je kunt verschillende kruidenrecepten bereiden en gebruiken voor lichte aandoeningen.

Oefenen in de praktijk? Kom naar de praktijkdag
Oefen je je vaardigheden in het werken met kruiden graag in de praktijk? Doe dan mee aan de optionele praktijkdag Kruidengeneeskunde en oefen onder begeleiding van een ervaren herborist.

Eigen praktijk
Door de unieke combinatie van kennis over natuurvoeding en kruiden, beschik je over voldoende bagage om een eigen natuurvoedingspraktijk te starten. Naast vakinhoudelijke kennis heb je voor een eigen praktijk ook kennis nodig over het ondernemerschap. Alle fijne kneepjes van het ondernemerschap leren? Bekijk dan onze opleiding Start uw eigen praktijk.

Profiteer van de pakketprijs
De opleiding Natuurvoeding en kruidenleer bestaat uit twee geaccrediteerde opleidingen: de geaccrediteerde basisopleiding Natuurvoedingsadviseur en de opleiding Kruidengeneeskunde. Kies voor de opleiding Natuurvoeding en Kruidenleer en profiteer van een aantrekkelijke pakketprijs. Je richt je studie naar je eigen wens en tempo in. Je ontvangt de opleiding als geheel thuis.

Programma

Het opleiding Natuurvoeding en kruidenleer is een brede oriëntatie op de genezende kracht van de natuur. Hierbij komende o.a. de volgende onderwerpen aan bod:

 • Theoretische kennis over voeding en gezondheid
 • Het geven van verantwoorde gezondheids- en leefstijladviezen
 • Het inrichten van een individueel begeleidingstraject
 • Het verschil tussen reguliere geneeskunde en kruidengeneeskunde
 • Inhoudsstoffen, werkzaamheden, exploitatie en het gebruik van verschillende geneeskrachtige kruiden
 • Het genezend vermogen van verschillende soorten kruiden volgens de kruidengeneeskunde

De leerdoelen van de opleiding Natuurvoedingsadviseur zijn:

 • Je hebt kennis van de belangrijkste sociaal-culturele functies van voeding.
 • Je hebt kennis van de grondbeginselen van de biologische wetenschap en de wijze waarop voeding een fysiologische behoefte vervult.
 • Je hebt kennis van de opbouw en werking van het spijsverteringstelsel, de lever en de stofwisseling.
 • Je hebt kennis van de verschillende macro- en micronutriënten, hun bronnen, functies en aanbevolen hoeveelheden.
 • Je hebt kennis van de productgroepen van voedingsmiddelen die verkrijgbaar zijn en hoe deze in te kopen, te bewaren en te bereiden.
 • Je hebt kennis van de reguliere voedingsinzichten.
 • Je hebt kennis van enkele alternatieve voedingsinzichten: vegetarisme, veganisme, biologische voeding, ayurvedische voeding en macrobiotische voeding.
 • Je hebt kennis van de orthomoleculaire voedingsleer.
 • Je hebt kennis van verschillende visies op voedingssuppletie, de wetgeving rondom supplementen en de grondstoffen, het gebruik en de werking van voedingssupplementen.
 • Je kent de werking van de hormonen en neurotransmitters en hoe deze beïnvloed worden door voeding.
 • Je kent de relatie tussen voedingsmiddelen, milieu en duurzaamheid.
 • Je bent bekend met de meest gevolgde diëten en hun risico’s.
 • Je kan inzicht verkrijgen in het voedings- en leefpatroon van cliënten.
 • Je kan advies inzake natuurvoeding en gezondheid geven en onderbouwen.
 • Je kan individuele en preventieve richtlijnen en eetpatronen opstellen.
 • Je kan gerichte natuurvoedingsadviezen geven bij milde gezondheidsklachten.
 • Je beschikt over de benodigde communicatie- en coachvaardigheden om cliënten succesvol naar een gezonder eet- en leefpatroon te begeleiden.
 • Je kan een professionele praktijk als natuurvoedingsdeskundige opzetten.

De leerdoelen van de opleiding Kruidengeneeskunde:

 • Je bent bekend met de verschillende visies omtrent genezing.
 • Je kent 150 verschillende kruiden en planten en hun geneeskrachtige werking.
 • Je weet hoe je een aantal kruiden kunt toepassen bij lichte klachten.
 • Je hebt kennis van het kweken, drogen, plukken en bewaren van kruiden.
 • Je weet welke delen van kruiden en planten giftig zijn.
 • Je kent verkoelende en verwarmende kruiden volgens het koud-heetmodel.
 • Je hebt inzicht in de verschillende gebruiksvormen van kruiden.

Diploma & Accreditaties

Certificaat

Bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk kan je een certificaat van deelname downloaden in je studentenportaal.

Diploma

Bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor de thuis af te leggen examens ontvang je het Civas-diploma Natuurvoeding en Kruidenleer.

Accreditaties

- Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen (KTNO)

- Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC)

- Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG)

- Vereniging van Soma Therapeuten (NVST)

- Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT)

Studieduur & Kosten

Methode
thuisstudie met optionele praktijkdagen
Niveau
hbo-niveau
Type
Studiepakket
Omvang

34 lessen

Studieduur
12 maanden
Lesgeld
€ 1160 of 12 x € 102
Inschrijfgeld
€ 20
Vooropleiding
er is geen specifieke vooropleiding vereist

De opleiding Natuurvoedingsadviseur op hbo-niveau is meer specifiek gericht op het gebruik van natuurvoeding èn orthomoleculaire voeding. In de opleiding Natuurvoedingsadviseur worden ook voedingsmiddelen, alternatieve voedingspatronen zoals veganisme en ayurveda en een aantal ziektebeelden besproken. De opleiding Natuurvoedingsadviseur bevat ook lessen over je rol als coach en het opzetten van een eigen praktijk. De opleiding orthomoleculair voeding is onderdeel van de opleiding natuurvoedingsadviseur.

Beide opleidingen bevatten lesstof over de spijsvertering. Reguliere voedingsinzichten worden in de opleiding Natuurvoedingsadviseur ook behandeld, in de opleiding Orthomoleculaire voeding komt dit slechts beperkt aan de orde.

Zo studeer je

Studeren kan in je eigen tempo. Er is wel een maximale studieduur van 36 maanden. Tijdens deze periode heb je recht op studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kun je deelnemen aan het examen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen én heb je al het huiswerk succesvol afgerond met een rapportcijfer 5,5 of hoger, dan ontvang je het diploma Natuurvoeding en kruidenleer. Slaag je niet voor het examen, dan begeleidt Civas je graag om het herexamen te halen. Uiteraard allemaal binnen de studietermijn van 36 maanden. Examen doen is niet verplicht. Het diploma ontvang je gratis.

Praktijkdagen

Praktijkdag Orthomoleculaire voeding II

Datum Prijs Locatie
vrijdag 13 september 2024
€ 200.00
Online vanuit huis via ZOOM

Praktijkdag Orthomoleculaire voeding I

Datum Prijs Locatie
vrijdag 6 september 2024
€ 200.00
Online vanuit huis via ZOOM

Ga direct van start

 • Ontvang uw studie binnen 2 werkdagen thuis
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens
Natuurvoeding en kruidenleer

Gratis proefles doen

Stuur mij per e-mail de gratis proefles en de inhoudsopgave. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief (uitschrijven kan op elk gewenst moment).

Hartelijk dank voor je aanvraag. De proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Hulp bij je studiekeuze?

Wij helpen je graag!


Niet helemaal wat je zocht?

Soortgelijke opleidingen als 'Natuurvoeding en Kruidenleer'

Natuurvoeding, kruidenleer en aromatherapie

Meer informatie

Orthomoleculair therapeut

Meer informatie

Holistisch therapeut

Meer informatie

Ayurveda

Meer informatie

Darmtherapeut

Meer informatie

Wil je doorstuderen?

Vervolgopleidingen waar je in kunt specialiseren

Ayurveda

Meer informatie

Aromatherapie

Meer informatie

Dermatherapie op natuurlijke basis

Meer informatie

Plantaardige voeding

Meer informatie