Opleiding Kruidengeneeskunde

Opleiding Kruidengeneeskunde

Duur
5 maanden
Lesgeld
€ 285,00 of 5 x € 60,00
Niveau
mbo-niveau
Accreditaties
BATC, CAT, KTNO
Studiemethode
thuisstudie

Kruidengeneeskunde

In de opleiding Kruidengeneeskunde, of fytotherapie, leer je over de genezende kracht van de natuur. De natuur is een bron van medicijnen, vol geneeskrachtige planten en kruiden waarmee je allerlei kwalen kunt behandelen. Maar liefst 75% van alle erkende geneesmiddelen is afgeleid van de kruidenleer. In de geaccrediteerde opleiding Kruidengeneeskunde leer je over de toepassing van geneeskrachtige kruiden en planten.

Gratis proefles

Stuur mij per e-mail de gratis proefles en de inhoudsopgave. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief (uitschrijven kan op elk gewenst moment).

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Toegankelijke kennismaking met de kruidenleer
 • Meer dan 150 kruiden besproken
 • Ontdek de heilzame werking van de natuur

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Na de grondbeginselen van kruidengeneeskunde zoomt deze fytotherapie opleiding verder in op de chemische samenstelling en genezende eigenschappen van meer dan 150 verschillende kruiden. Je leert over de classificatie en de manieren waarop deze kruiden kunnen worden ingezet.

In de cursus Kruidengeneeskunde wordt daarnaast uitgelegd hoe je kruiden kweekt, plukt, droogt en bewaart. Ook komen de bouw en inhoudsstoffen van planten, giftige planten en de botanische benamingen aan bod. Daarnaast leer je in welke vormen geneeskrachtige kruiden kunnen worden gebruikt.

In deze opleiding leer je een aantal eenvoudige klachten te behandelen met kruiden. Van deze specifieke kruiden wordt de dosering vermeld. Alle overige kruiden zijn opgenomen in een overzicht, zonder vermelding van doseringen. Dit overzicht is bedoeld als handig naslagwerk, waarin je kunt opzoeken hoe een plant eruitziet en bij welke klachten deze kan worden ingezet.

Na afronding van de erkende opleiding Kruidengeneeskunde heb je gedegen basiskennis van de kruidenleer en de heilzame toepassingsmogelijkheden. De opleiding is gericht op therapeuten op het gebied van lichaam, geest en gezondheid. Het lesmateriaal van de cursus Kruidengeneeskunde is bovendien zeer nuttig voor schoonheidsspecialistes en apotheek- of drogisterijmedewerkers. Kruidenleer is goed te combineren met homeopathie en andere natuurgeneeskundige therapieën, en natuurlijk ook toe te passen in je eigen keuken of cosmetica.

Wat leer je?

In deze herborist opleiding leer je onder andere over:

 • De grondbeginselen en genezingsmodellen van de kruidengeneeskunde.
 • Verschillende visies omtrent genezing.
 • De opbouw en inhoudsstoffen van planten.
 • De geneeskrachtige werking van meer dan 150 kruiden.
 • Gebruik van geneeskrachtige kruiden in de keuken.

De leerdoelen van de opleiding Kruidengeneeskunde:

 • Je bent bekend met de verschillende visies omtrent genezing.
 • Je kent 150 verschillende kruiden en planten en hun geneeskrachtige werking.
 • Je weet hoe je een aantal kruiden kunt toepassen bij lichte klachten.
 • Je hebt kennis van het kweken, drogen, plukken en bewaren van kruiden.
 • Je weet welke delen van kruiden en planten giftig zijn.
 • Je kent verkoelende en verwarmende kruiden volgens het koud-heetmodel.
 • Je hebt inzicht in de verschillende gebruiksvormen van kruiden.

Details

methode thuisstudie
omvang

8 lessen

studieduur 5 maanden
lesgeld € 285,00 of 5 x € 60,00
inschrijfgeld € 20,00
niveau mbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

je ontvangt kosteloos een certificaat van deelname na inzending van het huiswerk

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het CIVAS-diploma Kruidengeneeskunde

erkend diploma

erkend als bijscholing door de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC) en de Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT)

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt CIVAS je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan ontvang je een certificaat van deelname.

Praktijkdagen

Civas organiseert voor veel studies optionele praktijkdagen of praktijkweekenden. Hier toets jij jouw theoretische kennis en ontmoet je jouw docent en medestudenten. Er wordt veel geoefend en er is volop ruimte voor het stellen van vragen. Voor iedereen die zijn vaardigheden naar een hoger niveau wil tillen, is het bijwonen van een praktijkdag een aanrader.

Deelname is niet verplicht
Ook voor de cursus Kruidengeneeskunde organiseren wij regelmatig praktijkbijeenkomsten. Onder begeleiding van jouw docent leer je de fijne kneepjes van het vak. Er wordt gewerkt in kleine groepen, zodat er volop aandacht is voor jouw leerproces. Je bent niet verplicht deel te nemen aan een praktijkdag.

Praktijkdag Kruidengeneeskunde
Datum Prijs Locatie
dinsdag 12 april 2022 € 165,00 Geldrop
dinsdag 21 juni 2022 € 165,00 Geldrop

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

CIVAS scoort een 9.1

Joyce Laugs
03 januari 2020
Erg prettige manier van zelfstudie, Civas is zeer goed te bereiken voor vragen en steun.
byTaske voetreflextherapie
06 januari 2020
Fijn studiemateriaal, ik was nog niet klaar met de ene studie of had de volgende alweer geboekt.
Carin
21 januari 2020
Fijne duidelijk gestructureerde opleiding.