Opleiding Kruidengeneeskunde

Opleiding Kruidengeneeskunde

Duur
5 maanden
Lesgeld
€ 350 of 5 x € 74
Niveau
mbo-niveau
Accreditaties
BATC, CAT, KTNO
Studiemethode
thuisstudie met optionele praktijkdagen

Kruidengeneeskunde

In de opleiding Kruidengeneeskunde, of fytotherapie, leer je over de genezende kracht van de natuur. De natuur is een bron van medicijnen, vol geneeskrachtige planten waarmee je allerlei kwalen kunt behandelen. Veel reguliere geneesmiddelen zijn afgeleid van recepten uit de kruidengeneeskunde. In de geaccrediteerde opleiding Kruidengeneeskunde leer je over de toepassing van geneeskrachtige kruiden en planten.

Breder ontwikkelen 10% pakketkorting
Wil je je breder ontwikkelen? Kies dan voor het studiepakket Natuurvoeding en kruidenleer of Holistisch therapeut en profiteer van 10% pakketkorting.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Toegankelijke kennismaking met de kruidenleer
 • Meer dan 150 kruiden besproken
 • Ontdek de heilzame werking van de natuur

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Classificatie 150 kruiden
In deze fytotherapie opleiding leer je de grondbeginselen van kruidenkunde kennen. Daarnaast zoom je verder in op de chemische samenstelling en genezende eigenschappen van meer dan 150 verschillende kruiden, zoals goudsbloem, tijm, valeriaan en munt. Je bent bekend met de classificatie en de manieren waarop deze kruiden kunnen worden ingezet.

Kweken, plukken en drogen
In de cursus Kruidengeneeskunde wordt uitgelegd hoe je kruiden op de juiste manier kweekt, plukt, droogt en bewaart. Ook komen de bouw en inhoudsstoffen van planten, giftige planten en de botanische benamingen aan bod.

Verwerking van kruiden
Voor de verwerking van kruiden gebruik je soms de hele plant en soms alleen de wortel, bloem of het blad. Aan de hand van praktische recepten leer je hoe je de geneeskrachtige plant kunt verwerken tot de gewenste vorm, bijvoorbeeld als zalf, crème, tinctuur of kruidenolie (maceraat). De lesstof bevat video’s en duidelijke kleurenfoto’s waarin je leert hoe je zelf een tinctuur en zalf maakt.

Veelgebruikte kruiden bij kwalen
In deze opleiding leer je een aantal eenvoudige klachten te behandelen met kruiden. Na afronding van de opleiding ben je bekend met een aantal toepassingsmogelijkheden van kruiden, zoals kamille, salie, venkel en echinacea.

Kruidenoverzicht
Alle overige kruiden zijn opgenomen in een overzicht, zonder vermelding van doseringen. Dit overzicht is een handig naslagwerk, waarin je kunt opzoeken hoe een plant eruitziet en bij welke klachten deze kan worden ingezet. Meer weten? Lees dan de blog Top 5 (on)kruid voor op je bord.

Basiskennis kruidenleer
Na afronding van de erkende opleiding Kruidengeneeskunde heb je gedegen basiskennis van de kruidenleer en de heilzame toepassingsmogelijkheden. Kruidenleer is goed te combineren met homeopathie en andere natuurgeneeskundige therapieën, en natuurlijk ook toe te passen in je eigen keuken of cosmetica.

Kruidenkennis voor therapeuten
De opleiding is gericht op therapeuten op het gebied van lichaam, geest en gezondheid. Het lesmateriaal van de cursus Kruidengeneeskunde is bovendien zeer nuttig voor schoonheidsspecialistes en apotheek- of drogisterijmedewerkers.

Praktijkdag Kruidengeneeskunde
Wil je oefenen in de praktijk? Doe dan mee aan de optionele praktijkdag Kruidengeneeskunde en leer onder begeleiding van een herborist kruidenplanten herkennen, plukken en verwerken tot maceraat, zalf en tinctuur.

Wat leer je?

In deze herborist opleiding leer je onder andere over:

 • De grondbeginselen en genezingsmodellen van de kruidengeneeskunde.
 • Verschillende visies omtrent genezing.
 • De opbouw en inhoudsstoffen van planten.
 • De geneeskrachtige werking van meer dan 150 kruiden.
 • Gebruik van geneeskrachtige kruiden in de keuken.

De leerdoelen van de opleiding Kruidengeneeskunde:

 • Je bent bekend met de verschillende visies omtrent genezing.
 • Je kent 150 verschillende kruiden en planten en hun geneeskrachtige werking.
 • Je weet hoe je verschillende kruiden kunt toepassen bij lichte klachten.
 • Je hebt kennis van het kweken, drogen, plukken en bewaren van kruiden.
 • Je weet welke delen van kruiden en planten giftig zijn.
 • Je kent verkoelende en verwarmende kruiden volgens het koud-heetmodel.
 • Je hebt inzicht in de verschillende gebruiksvormen van kruiden.
 • Je weet hoe je zelf een zalf en tinctuur maakt.

Details

methode thuisstudie met optionele praktijkdagen
omvang

8 lessen

studieduur 5 maanden
lesgeld € 350 of 5 x € 74
inschrijfgeld € 20
niveau mbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

na inzending van jehuiswerk kun je een certificaat van deelname downloaden in je studentenportaal.

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het Civas-diploma Kruidengeneeskunde

erkend diploma

erkend als bijscholing door de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC) en de Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT)

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt Civas je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan kun je een certificaat van deelname downloaden in het studentenportaal.

Praktijkdagen

Civas organiseert voor veel studies optionele praktijkdagen of praktijkweekenden. Hier toets jij jouw theoretische kennis en ontmoet je jouw docent en medestudenten. Er wordt veel geoefend en er is volop ruimte voor het stellen van vragen. Voor iedereen die zijn vaardigheden naar een hoger niveau wil tillen, is het bijwonen van een praktijkdag een aanrader.

Deelname is niet verplicht
Ook voor de cursus Kruidengeneeskunde organiseren wij regelmatig praktijkbijeenkomsten. Onder begeleiding van jouw docent leer je de fijne kneepjes van het vak. Er wordt gewerkt in kleine groepen, zodat er volop aandacht is voor jouw leerproces. Je bent niet verplicht deel te nemen aan een praktijkdag.

Praktijkdag Kruidengeneeskunde
Datum Prijs Locatie
maandag 15 april 2024 € 245,00 Atelier Riel Geldrop
dinsdag 16 april 2024 € 245,00 Atelier Riel Geldrop
maandag 27 mei 2024 € 245,00 Atelier Riel Geldrop
dinsdag 28 mei 2024 € 245,00 Atelier Riel Geldrop

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

Civas scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.