Opleiding Sportvoeding

Opleiding Sportvoeding

Duur
8 maanden
Lesgeld
€ 605 of 7 x € 91
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
BGN, CAT, KTNO
Studiemethode
thuisstudie

Sportvoeding

Om het beste uit zichzelf te halen heeft iedere sporter behoefte aan specifiek voedingsadvies. Volg de BGN-geaccrediteerde opleiding Sportvoeding en leer hoe de juiste voeding kan bijdragen aan betere sportprestaties en een betere gezondheid. Deze opleiding Sportvoeding stelt je in staat om sporters te helpen met deskundig en weloverwogen sportvoedingsadvies.

Breder ontwikkelen 10% pakketkorting
Wil je je breder ontwikkelen? Kies dan voor het studiepakket Sportvoedingsdeskundige en profiteer van 10% pakketkorting.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Begeleid individuen en teams
 • Zeer omvangrijke lesstof
 • Geschreven door vakspecialist
 • Met leerzame praktijkvoorbeelden
 • Maandelijks online vragenuur met je docent

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Betere sportprestaties
Met deze sport en voeding opleiding leer je professionele sporters en amateursporters te adviseren over voeding; individueel of in teamverband. Je krijgt inzicht in hoe de juiste voeding kan bijdragen aan betere sportprestaties en een betere gezondheid.

Voedingsadviezen
Alleen keihard trainen is vaak niet voldoende om uit te blinken. Met een deskundig en afgewogen sportvoedingsadvies help jij sporters steeds het beste in zichzelf naar boven te halen. Deze opleiding biedt je daartoe alle benodigde kennis. Na afloop van de opleiding Sportvoeding kun je voedingsadviezen formuleren voor de sporter die zijn afgestemd op de specifieke inspanning die de sporttak vereist. Met als doel een betere gezondheid en betere sportprestaties.

Basis van sportvoeding
Na het volgen van deze opleiding Sportvoeding ken je de basis van sportvoeding: hoe sport en voeding samenhangen en wat verschillende voedingsstoffen voor invloed hebben op het lichaam en de prestaties van de sporter. Zo kun je de sporter de juiste voeding adviseren voor, tijdens en na een inspanning. Ook weet je wat de sporter kan eten en drinken als hij/zij op hoogte of onder koude of warme weersomstandigheden moet presteren.

Advies per sporttak
Een sporter heeft het meest aan een advies dat is afgestemd op de specifieke inspanning die zijn/haar sporttak vereist. Met de opleiding Sportvoeding leer je voor krachtsporters, teamsporters en duursporters de juiste adviezen op te stellen. Ook jeugdsporters, oudere sporters, vegetarische sporters en sporters met diabetes of maag-darmklachten komen in de opleiding aan bod.

Sportvoedingsproducten en gewichtsmanagement
Je leert hoe het zit met speciale sportvoedingsproducten, sportdranken, supplementen en sportdiëten. Verder wordt aandacht besteed aan gewichtsmanagement, dat bijvoorbeeld belangrijk is bij gewichtsklassensporten als gewichtheffen, boksen en judo. Ook wordt ingegaan op eetstoornissen zoals anorexia athletica, anorexia nervosa en anorexia boulimia zodat je weet wanneer je moet doorverwijzen.

Vooropleiding
Deze opleiding is gericht op professionele gewichtsconsulenten, voedingsdeskundigen en leefstijlcoaches en gaat ervan uit dat je al kennis en ervaring hebt met het begeleiden van cliënten naar een gezonder voedingspatroon. Beschik je nog niet over de juiste vooropleiding? Kijk dan naar onze opleiding Gewichtsconsulent of Voedingsdeskundige.

Wat leer je?

Met de BGN-erkende opleiding Sportvoeding leer je voor krachtsporters, teamsporters en duursporters de juiste voedingsadviezen te formuleren. De opleiding Sportvoeding gaat uitgebreid in op de volgende onderwerpen:

 • Algemene voedingsleer
 • De betekenis van voedingsstoffen voor lichaam en prestaties
 • Inspanningsfysiologie
 • Energiesystemen bij de verschillende soorten sport
 • Voeding voor verschillende soorten sporters en bij trainingen en wedstrijdsituaties
 • Kennis over sportdranken, supplementen en sportdiëten
 • Sportvoeding onder speciale omstandigheden
 • Gewichtsmanagement

Verplichte praktijkopdracht
Tijdens de opleiding breng je je opgedane vaardigheden direct in de praktijk. Je vraagt iemand uit je omgeving om die te begeleiden bij zijn of haar voeding. Je geeft advies en kijkt welke aanpassingen nodig zijn. Vervolgens werk je dit uit in een verslag. Jouw docent beoordeelt de opdracht met een cijfer en geeft je persoonlijke feedback.

Stel je vragen over de lesstof
Heb je vragen over de lesstof? Stuur deze dan eenvoudig aan je studiebegeleider. Of neem deel aan het maandelijkse online vragenuur, waarin je docent jouw vragen en die van je medestudenten beantwoordt.

De leerdoelen van de opleiding Sportvoeding:

 • Je beschikt over de basiskennis van sportvoeding: richtlijnen Goede Voeding en de Schijf van Vijf, macronutriënten en micronutriënten, energie en inspanning, vochthuishouding.
 • Je kent de rol van voeding voor, tijdens en na een sportinspanning.
 • Je hebt inzicht in de verschillen in inspanning tussen duursporten, teamsporten en krachtsporten en de invloed daarvan op de voedingsadviezen.
 • Je hebt kennis van sportvoeding voor jeugdsporters, oudere sporters en vegetarische sporters.
 • Je kunt voedingsadviezen voor de sporter formuleren afgestemd op de specifieke inspanning die zijn sporttak vereist met als doel een betere gezondheid en betere sportprestaties.
 • Je hebt kennis van gewichtsmanagement, gewichtsklassesport en eetproblemen in de sport.
 • Je kent de effecten van alcohol op het lichaam en de invloed van alcohol op sportprestaties.
 • Je hebt kennis van de invloed die voeding, diabetes en sport op elkaar hebben.
 • Je begrijpt hoe inspanning maag-darmklachten kan veroorzaken en hoe dit met juiste adviezen ondervangen kan worden.
 • Je hebt kennis van specifieke sportvoedingsproducten, -supplementen en diëten en hoe deze op een verantwoorde manier gebruikt kunnen worden.
 • Je hebt inzicht in de begeleiding van sporters onder speciale omstandigheden: op hoogte, in een ander klimaat en op reis.

Details

methode thuisstudie
omvang

15 lessen en 1 praktijkopdracht

studieduur 8 maanden
lesgeld € 605 of 7 x € 91
inschrijfgeld € 20
niveau hbo-niveau
vooropleiding Civas-opleiding Voedingsdeskundige, Gewichtsconsulent, Natuurvoedingsadviseur of vergelijkbaar
certificaat

na inzending van uw huiswerk kunt u een certificaat van deelname downloaden in uw studentenportaal.

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk, een voldoende voor de praktijkopdracht en een voldoende voor het examen, ontvang je het Civas-diploma Sportvoeding

erkend diploma

erkend als specialisatie door de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN); 60 studiepunten en Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT).

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het examen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk en de praktijkopdracht met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt Civas je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten en de praktijkopdracht, dan kun je een certificaat van deelname downloaden in het studentenportaal.

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

CIVAS scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.