Opleiding Plantaardige voeding

Opleiding Plantaardige voeding

Duur
5 maanden
Lesgeld
€ 345,00 of 5 x € 73,00
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
KTNO, NVST, BGN, BATC, VVET, VBAG
Studiemethode
thuisstudie

Plantaardige voeding

In de geaccrediteerde opleiding Plantaardige voeding leer je alles over gezond en volwaardig plantaardig eten. Steeds meer mensen kiezen voor een meer plantaardig voedingspatroon, met weinig of geen dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel. De keuze van een cliënt voor plantaardige voeding vraagt om specifieke begeleiding van jou als voedingsexpert. Na afronding van de opleiding Plantaardige voeding kun je vegetariërs, veganisten en flexitariërs beter adviseren over hun voedingspatroon.

Gratis proefles

Stuur mij per e-mail de gratis proefles en de inhoudsopgave. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief (uitschrijven kan op elk gewenst moment).

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Plantaardig eten is populairder dan ooit
 • Specialiseer je in een groeiende groep cliënten
 • Geschreven door een vakdocent
 • Voor voedingsadviseurs, gewichtsconsulenten en diëtisten

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Plantaardig eten is populairder dan ooit. Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder vlees, vis en zuivel te eten en meer plantaardig. Je zult in jouw voedingspraktijk merken dat veel cliënten zelf al op zoek zijn gegaan naar informatie, bijvoorbeeld over veganistisch eten, en daar vragen over hebben. Jij kent als voedingsprofessional de verschillende motieven die mensen hebben om plantaardig(er) te gaan eten.

Een volwaardige plantaardige voeding is rijk aan nutriënten, smakelijk en aangepast aan de seizoenen. In de opleiding Plantaardige voeding maak je uitgebreid kennis met verschillende plantaardige voedingspatronen. Je leert wat de gezondheidsvoordelen zijn van een plantaardig(er) eetpatroon, maar ook welke nadelen er zijn en hoe je deze kunt ondervangen.

Wanneer jij je als voedingsdeskundige specialiseert in plantaardige voeding weet je welke voedingstoffen hierin zitten en hoe je dagmenu’s en maaltijden samenstelt voor een optimale voedingswaarde. Het maken van volwaardige voedselcombinaties en het voorzien in de behoefte aan macro- en micronutriënten zijn belangrijke aandachtspunten die uitgebreid in deze opleiding vegan voeding aan bod komen.

Na afronding van de opleiding Plantaardige voeding ben je in staat om cliënten professioneel te begeleiden naar een gezond, voedzaam en plantaardig(er) eetpatroon. Je weet ook waar je op moet letten bij doelgroepen die wat meer aandacht vragen wat betreft voedingsstoffen, zoals zwangeren, kinderen, ouderen en sporters.

De opleiding Plantaardige voeding is gericht op alle voedingsprofessionals: diëtisten, gewichtsconsulenten, leefstijlcoaches en (natuur)voedingsadviseurs.

Wat leer je?

In de opleiding Plantaardige voeding leer je onder andere over:

 • Motieven om plantaardig(er) te eten
 • De relatie tussen plantaardige voeding en gezondheid
 • Macro- en micronutriënten in een plantaardig voedingspatroon
 • Gezonde en volwaardige plantaardige menu’s, maaltijden en recepten
 • De begeleiding van flexitariërs, vegetariërs en veganisten
 • Plantaardig eten onder bijzondere omstandigheden

De leerdoelen van de opleiding Plantaardige voeding:

 • Je kent de verschillende soorten plantaardige(re) voedingspatronen.
 • Je kent de motieven om meer plantaardig te eten en kan hierover voorlichten.
 • Je kent de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen plantaardige voeding en de algehele gezondheid, en plantaardige voeding en duurzaamheid en kan misvattingen ontkrachten.
 • Je weet hoe macro- en micronutriënten werken en worden opgenomen.
 • Je weet welke behoefte aan macro- en micronutriënten cliënten met een plantaardig voedingspatroon hebben en hoe in deze behoefte kan worden voorzien.
 • Je kent de wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen voor gezonde plantaardige voeding, zowel voor volwassenen, kinderen als ouderen.
 • Je kent geschikte plantaardige (seizoens)producten die kunnen worden gebruikt om in de behoefte aan de macro- en micronutriënten te voorzien.
 • Je kan volwaardige plantaardige maaltijden, dagmenu’s en voedingsadviezen samenstellen en deze aanpassen naar de mate waarin de cliënt plantaardig eet.
 • Je kan een anamnese met een cliënt uitvoeren, een intakegesprek houden en antropometrische metingen verrichten.
 • Je kan het voedings(gedrag)patroon van de cliënt in kaart brengen.
 • Je kan een voedingsanalyse uitvoeren en de resultaten hiervan interpreteren.
 • Je kan een begeleidingsplan en -traject opstellen dat aangepast is aan de vraag en situatie van de cliënt.
 • Je weet wanneer je een cliënt moet doorverwijzen, en kent het perspectief voor de cliënt na doorverwijzing.
 • Je kent de effecten van een plantaardig voedingspatroon op de zwangerschap en het (ongeboren) kind.
 • Je kan voedingsadviezen formuleren voor een cliënt die aan recreatieve sportbeoefening doet.
 • Je begrijpt in welke gevallen een plantaardig voedingspatroon niet samengaat met een medisch dieet.

Details

methode thuisstudie
omvang

10 lessen

studieduur 5 maanden
lesgeld € 345,00 of 5 x € 73,00
inschrijfgeld € 20,00
niveau hbo-niveau
vooropleiding Civas-opleiding Voedingsdeskundige, Gewichtsconsulent, Natuurvoedingsadviseur of vergelijkbaar
certificaat

je ontvangt kosteloos een certificaat van deelname na inzending van het huiswerk

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het CIVAS-diploma Plantaardige voeding

erkend diploma

erkend als bijscholing door de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC), de Nederlandse Vereniging Van Soma Therapeuten (NVST), de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG), het Verbond Van Energetisch Therapeuten (VVET); aantal ECTS 4, en de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN); 15 studiepunten

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kun je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt CIVAS je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan ontvang je een certificaat van deelname.

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

CIVAS scoort een 9.1

Joyce Laugs
03 januari 2020
Erg prettige manier van zelfstudie, Civas is zeer goed te bereiken voor vragen en steun.
byTaske voetreflextherapie
06 januari 2020
Fijn studiemateriaal, ik was nog niet klaar met de ene studie of had de volgende alweer geboekt.
Carin
21 januari 2020
Fijne duidelijk gestructureerde opleiding.