Top 5 onkruid voor op je bord

Leestijd
4 minuten
Geplaatst op
02 februari 2022

Top 5 (on)kruid voor op je bord

Onkruid zien we liever niet in onze tuin, maar wél op ons bord, want veel soorten onkruid zijn juist een verrijking voor je voeding. En zet dat ‘on’ maar tussen haakjes, want onkruid bestaat niet, het is namelijk gewoon kruid. Kruidenkundige Maaike legt uit welke soorten eetbaar en hartstikke gezond zijn.

Gezond met onkruid

Maaike: ‘(On)kruid zit vol waardevolle voedingsstoffen, die je niet meer vindt in de (door-) gekweekte groente uit de supermarkt.  Ga dus op zoek in je tuin of kijk tussen de stoeptegels of je deze vijf toppers kunt vinden en geef zo je gezondheid een boost!

1. Brandnetel

Brandnetel

De brandnetel is een kruid vol vitamines en mineralen zoals ijzer en magnesium en een enorm rijke chlorofyl-bron. Door al die vitamines en mineralen werkt de brandnetel heel opbouwend in je lichaam en hij is bovendien een fantastische reiniger. Als je hem voor gebruik even flink kneust met een deegroller, dan heb je geen last van de prikkende brandhaartjes en is de brandnetel heerlijk in je salade, pesto, soep, smoothie of thee.

2. Kleine veldkers

De kleine veldkers is familie van de tuinkers en waterkers en smaakt net zo lekker pittig. Kleine veldkers groeit graag tussen de tegels of in de hoekjes van plantenbakken. Kleine veldkers is lekker op een boterham of een pittige toevoeging voor in je salade en zit vol vitamine C.

3. Zevenblad

Zevenblad wordt ook wel tuindersverdriet genoemd omdat het zich zo snel door je tuin verspreidt. Het werd door de Romeinen langs de wegen aangeplant zodat de soldaten op hun veldtochten altijd verse groente tot hun beschikking hadden. Net als de Kleine veldkers bevat ook zevenblad veel vitamine C en diverse mineralen zoals zink, kalium en magnesium. Zevenblad heeft een heerlijk kruidige smaak en gebruik je in keuken zoals spinazie: lekker in een quiche, soep, roerbakgerecht of salade.  En ook geschikt om een kopje kruidenthee van te zetten!

4. Paardenbloem

Paardenbloem

Er zijn maar weinig mensen die de paardenbloem op waarde weten te schatten. De paardenbloem zit vol bitterstoffen en dat schrikt misschien af, maar het vroegere gezegde: ‘bitter in de mond maakt het hart gezond’ klopt echt! En daarbij zijn bitterstoffen ook enorm belangrijk voor onze spijsvertering. Het blad kun je heerlijk in een salade gebruiken en de bloemen zijn een mooie eetbare decoratie. Van de knopjes maak je kappertjes en de wortel gebruik je als koffievervanger. Je darmen zullen je dankbaar zijn!  

5. Madeliefje

Het Madeliefje is de lievelingsbloem van veel kinderen. Hij ziet er lief en zelfs teer uit, maar het is een bijzonder sterk plantje wat zelfs flinke vorst kan hij overleven. Het madeliefje bevat inuline, een stofje wat als pre-bioticum werkt in je darmen. Je kunt de blaadjes van het rozetje toevoegen aan je salade en de bloemetjes zijn een dankbare eetbare decoratie, ze kunnen zelfs goed tegen warmte wat ze ook geschikt maakt om bijvoorbeeld je soep een bloemige touch te geven! 

Naast deze vijf (on)kruiden zijn er nog een heleboel planten te vinden in de natuur die je gezondheid een oppepper geven en zelfs een geneeskrachtige werking hebben.’

Meer weten?

Ontdek de geaccrediteerde opleiding Kruidengeneeskunde