'Meer focus op genieten dan op spullen' - Adine Faber-Versluis

Leestijd
2 minuten
Geplaatst op
12 december 2023

‘Meer focus op genieten dan op spullen’

Adine Faber-Versluis volgt de opleiding Budgetcoach van Civas

Eén miljoen vrouwen financieel onafhankelijk maken. Dat is de missie van Adine Faber-Versluis. Om dat doel te bereiken is ze tien jaar geleden begonnen met de Money Mind Academy en de website Lekker Leven met Minder. De opleiding Budgetcoach geeft haar nieuwe inzichten die ze in haar praktijk kan toepassen.


Waarom ben je de opleiding Budgetcoach van Civas gaan volgen?

“Ik geef al jaren geldtrainingen, maar had behoefte aan meer kennis over budgetteren en begroten. Een deel van de cursus gaat in op coachingsvaardigheden die ik al in eerdere trainingen had opgedaan, maar ook daarin leer ik nieuwe dingen. Ik heb bijvoorbeeld meer inzicht gekregen in de invloed die persoonlijkheidskenmerken en opvoeding hebben op de manier waarop we met geld omgaan.”

Waarom ben je begonnen met de Money Mind Academy?

“Ik weet uit ervaring hoeveel impact financiële zorgen kunnen hebben op je leven. Tien jaar geleden gingen mijn grootste klanten failliet en halveerden mijn inkomsten. Daar zat ik met een torenhoge hypotheek. Ik probeerde grip te houden op mijn geld. Dat lukte wel praktisch – met 20 euro boodschappen doen en een moestuin – maar er was meer nodig. De oplossing bleek een totaal andere kijk op geld. Met meer focus op beleven en genieten dan op spullen en status. Dat wil ik ook anderen laten inzien.”

Wie zijn jouw klanten?

“Ik richt mij tot nu toe op vrouwelijke ondernemers. Vaak hebben ze voldoende geld om rond te komen, maar hebben ze hun financiën voor later niet op een rij en is er geen geld voor wat ze écht belangrijk vinden in het leven. Het leuke is: als ik mijn werk goed doe kunnen deze vrouwen ook weer andere vrouwen helpen door ze in dienst te nemen of in te huren. Ook dat draagt bij aan mijn missie: meer vrouwen financieel vrij maken. Vrouwen zijn eeuwenlang klein gehouden, verdienen minder dan mannen ook als ze hetzelfde werk doen. Dat moet veranderen.”Je biedt verschillende programma’s aan, hoe begin je een traject?

“Ik ga eerst op zoek naar de kern van de mensen die ik begeleid. Wie ben je? Wat zijn je overtuigingen? Dat laatste is belangrijk. Je overtuigingen hebben invloed op wat je doet, op je eigenwaarde en hoe je naar geld kijkt. Ik leer mensen anders te denken over geld en er anders mee om te gaan, zodat ze financieel succesvoller worden. Ik geloof dat alles gaat stromen als je doet wat je leuk en belangrijk vindt in het leven.”

Is anders leren omgaan met geld voor iedereen weggelegd?

“Ik wil iedereen helpen meer financiële vrijheid en rust te vinden, maar mensen moeten het zelf doen. Dat komt ook aan de orde in de opleiding Budgetcoach van Civas. Als je hiermee begint moet je wel de mogelijkheden zien, je moet het echt willen en zelf in beweging komen. Pas dan kan je stappen zetten. En die zijn niet altijd leuk. Maar elke stap, hoe klein ook, brengt je dichter bij financiële vrijheid.”

Wat zijn jouw beste besparingstips?

“Heel simpel: geef nooit meer uit dan er binnenkomt. Een van mijn eerste adviezen is ook altijd: ga automatisch sparen. Elke maand hetzelfde bedrag, het hoeft niet veel te zijn. Een minimale inspanning die je na een tijdje veel oplevert. Daarnaast is het belangrijkste: zorg voor overzicht en inzicht. Mensen zeggen vaak ‘ik heb haast niks’, maar vaak komt er meer binnen dan je denkt of blijk je voor toeslagen in aanmerking te komen. Het grote probleem is dat veel mensen als ze geld binnen krijgen het meteen allemaal uitgeven. Ik help ze het anders te doen.”

Ga jij je na deze opleiding budgetcoach noemen?

“Ik zie mijzelf niet als coach, meer als een ondernemer met een missie. Ik wil vrouwen én mannen bewuster maken van het belang van financiële onafhankelijkheid en vrijheid. Het financieel bewustzijn in Nederland mag wel een tandje hoger vind ik. Zeker in deze tijd van inflatie en stijgende energieprijzen. We horen er allemaal veel over, maar ik zie nog maar weinig mensen actie ondernemen. Straks komt er een recessie en is iedereen verrast. Ik zou mensen op het hart willen drukken: neem je financiën tijdig onder de loep.”