Gezondheidsvoordelen thee drinken

10 gezondheidsvoordelen van thee

Leestijd
6 minuten
Geplaatst op
27 januari 2025

Het drinken van thee voorziet je lichaam op een gezonde manier van vocht. Een volwassene wordt geadviseerd om ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag vocht te drinken. Deze eeuwenoude drank doet meer dan alleen hydrateren - het zit boordevol antioxidanten en verbindingen die je gezondheid, focus en levensduur verbeteren. Ontdek 10 redenen waarom je dagelijks van een kopje thee zou moeten genieten en geef ze door aan jouw cliënten.

Soorten thee

Er bestaan veel verschillende soorten thee. Zwarte en groene thee zijn gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis en bevatten cafeïne. Kruidenthee en fruitthee zijn officieel geen thee. Ze worden gemaakt van andere planten dan de theeplant, zoals kruiden en specerijen. Deze soorten bevatten meestal geen cafeïne. In thee wordt dit overigens theïne genoemd. 

Het drinken van groene en zwarte thee verlaagt het risico op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom geldt voor volwassenen het advies 3 kopjes groene thee of zwarte thee per dag te drinken. Groene thee is bijvoorbeeld rijk aan antioxidanten die het lichaam kunnen helpen beschermen tegen vrije radicalen. Groene thee wordt ook wel ‘superfood’ genoemd.

Bij het kopen van thee kun je letten op verschillende keurmerken, zoals het Fairtrade keurmerk voor eerlijke handel. Verder heeft thee in vergelijking met frisdranken, vruchtensappen en alcoholische dranken een lage belasting op het milieu.

10 redenen om thee te drinken

  1. Je kalmeert je. Een kopje thee bevat behalve theïne, wat eigenlijk hetzelfde als cafeïne, ook theanine, een stof die je beschermt tegen stress en je stresshormoon verlaagt.
  2. Thee houdt je jong! In thee zitten antioxidanten die je afweersysteem versterken en veroudering tegengaan.
  3. Thee geeft je massa's energie. Zuid-Afrikaanse rooibosthee is een natuurlijke remedie tegen hoofdpijn, stress, milde depressie en slaapstoornissen.
  4. Groene en zwarte thee beschermen je tegen ziekte. Regelmatige theeconsumptie verlaagt het risico op hartaanvallen en beroertes.
  5. Het drinken van groene of zwarte thee kan het risico op diabetes verlagen.
  6. Thee draagt bij tot een gezond lichaamsgewicht. Het bevat bijna geen calorieën en stimuleert je vetverbranding en stofwisseling.
  7. Thee geeft je een frisse adem. Ongezoete zwarte en groene thee bevat polyfenolen die bacteriën tegengaan die een slechte adem veroorzaken.
  8. Thee maakt je botten sterker. Onderzoek wijst uit dat mensen die groene thee drinken, minder botbreuken hebben door osteoporose.
  9. Thee hydrateert je lichaam en bevat waardevolle antioxidanten.
  10. Thee is makkelijk te zetten. Je hebt er geen machine voor nodig, alleen wat kokend water en je favoriete thee.

Kruidenthee (zoals rooibos- en kamillethee) is niet afkomstig van een theeplant en heeft niet dezelfde gezondheidseffecten als groene en zwarte thee.

Hoeveel thee moet je drinken voor maximale voordelen?

Aanbevolen dagelijkse inname

  • Groene thee: 2 tot 4 kopjes per dag
  • Pepermuntthee: 2 tot 3 kopjes per dag
  • Kamillethee: 1 tot 2 kopjes per dag

Mogelijke bijwerkingen

Bij overmatige consumptie kunnen er bijwerkingen optreden, zoals nervositeit of slapeloosheid door theïne in groene thee. Ook kan thee de opname van ijzer verminderen en in sommige gevallen allergische reacties veroorzaken.

Zijn er nadelen aan het drinken van thee?

Naast de gezondheidsvoordelen kan thee ook nadelen hebben. Houd rekening met het cafeïnegehalte en mogelijke interacties met medicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

Hoe zet je de perfecte thee?

Temperatuur en trektijd

  • Zwarte thee: 90-95°C, 3-5 minuten
  • Groene thee: 70-80°C, 2-3 minuten
  • Kruidenthee: 90-100°C, 5-7 minuten

Verschil tussen losse thee en theezakjes

Losse thee heeft een rijkere smaak en bevat meer actieve stoffen dan theezakjes. De bladeren kunnen zich volledig openen tijdens het trekken, wat resulteert in een dieper en complexer smaakprofiel. Bij losse thee kun je ook beter de kwaliteit en versheid van de bladeren controleren.


Voedingscoachingopleidingen

Voedingsdeskundige

Meer informatie

Sportvoeding

Meer informatie

Orthomoleculaire voeding

Meer informatie

Plantaardige voeding

Meer informatie

Overgang en voeding

Meer informatie

Gewichtsconsulent

Meer informatie

Voeding en ouderen

Meer informatie