Cursus Klinische psychologie I

Cursus Klinische psychologie I

Klinische psychologie I behandelt de problematiek bij depressie, agressie- en angststoornissen. Thuisstudie ontwikkeld door vakspecialist. BATC- en VBAG-erkend diploma.

hbo-niveau
6mnd.
€ 580 of 6 x € 102 p/m
thuisstudie

Civas biedt twee cursussen aan over klinische psychologie, te weten deel I en deel II. Je kan beide studies los van elkaar volgen of tezamen als studiepakket. Op deze pagina lees je over de cursus Klinische psychologie deel I, die ingaat op depressie, agressie- en angststoornissen.

Breder ontwikkelen 10% pakketkorting
Wil je je breder ontwikkelen? Kies dan voor het studiepakket Klinische psychologie I II en profiteer van 10% pakketkorting.

 

Wat je van de opleiding kunt verwachten

 • Geschreven door vakspecialist
 • Met veel boeiende praktijkvoorbeelden
 • Toepasbaar in veel beroepen
 • Ook te bestellen als studiepakket

Na afronding

Heb je de cursus Klinische psychologie deel I afgerond dan heb je een gedegen inzicht in de werking van menselijke emoties. Je weet hoe depressie, agressie- en angststoornissen tot problematisch of pathologisch gedrag kunnen leiden en hoe klinische psychologie oplossingen kan bieden.

De cursus Klinische psychologie deel I is bedoeld voor mensen die vanuit beroepsmatige of persoonlijke interesse meer van klinische psychologie en problematisch gedrag willen weten. De lesstof is van direct nut voor therapeuten, hulpverleners, vrijwilligers, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, coaches, counselors en personeelsfunctionarissen. Ook is de opleiding geschikt voor iedereen die meer van de eigen of van andermans psychische problemen wil begrijpen.

Wil je jezelf nog breder ontwikkelen? Bekijk dan ook het studiepakket Klinische psychologie I & II.

Programma

Klinische psychologie houdt zich bezig met de diagnostiek en behandeling van abnormaal, afwijkend en problematisch menselijk gedrag. Bij klinische psychologie gaat het om gedrag dat niet past binnen de sociale context van onze maatschappij. Ook behandelt klinische psychologie niet-pathologisch gedrag zoals ernstige rouw, depressie en overspannenheid.

De cursus Klinische psychologie deel I behandelt de psychische problematiek bij depressie, agressie- en angststoornissen. Je krijgt eerst een zorgvuldige uitleg van de aard en de werking van de menselijke emoties. Je ontdekt wat normale en abnormale reacties zijn en leest hoe je problematisch gedrag herkent.

Vervolgens legt de cursus Klinische psychologie deel I uit hoe emotionele stoornissen bij depressie, agressie en angst met klinische psychologie behandeld worden. Je leert over het verloop en de behandeling van neuroses, psychoses, trauma’s, obsessies, fobieën, Borderline-, angst- en persoonlijkheidstoornissen. Ter ondersteuning van jouw leerproces worden vele interessante voorbeelden uit de praktijk van de schrijver geanalyseerd.

De leerdoelen van de cursus Klinische psychologie deel I zijn:

 • Je hebt kennis van het werkveld van de klinische psychologie
 • Je hebt kennis van de basisbegrippen binnen de klinische psychologie
 • Je hebt kennis van de verschillende onderverdelingen van menselijk gedrag
 • Je hebt kennis van de factoren waardoor de manier van reageren wordt beïnvloed
 • Je hebt kennis van het ontstaan, de algemene kenmerken en de verwerking van emoties
 • Je hebt kennis van de aard en werking van de emoties angst, woede, verdriet, geestdrift, vreugde, schrik, verrassing, ontsteltenis en verbijstering
 • Je hebt kennis van de kenmerken, aard, aanleiding, functies, het verloop en de behandeling van normale en abnormale depressies
 • Je hebt kennis van de kenmerken, oorzaken en behandeling van de verschillende agressiestoornissen
 • Je hebt kennis van de kenmerken, oorzaken en behandeling van de verschillende angststoornissen
 • Je hebt kennis van gedragsstrategieën, abnormale persoonlijkheidsstructuren en de kenmerken van de verschillende persoonlijkheidsstoornissen

Diploma & Accreditaties

Certificaat

Bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk kan je een certificaat van deelname downloaden in je studentenportaal.

Diploma

Bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen, ontvang je het Civas-diploma Klinische psychologie I.

Accreditaties

- ABvC (Algemene Beroepsvereniging voor Counselling): 54 PE-punten

- BATC

- VBAG

- NVST

- CAT

- FAGT

- KTNO: 4.5 ECTS punten

Studieduur & Kosten

Methode
thuisstudie
Niveau
hbo-niveau
Type
Cursus
Omvang

10 lessen

Studieduur
6 maanden
Lesgeld
€ 580 of 6 x € 102
Inschrijfgeld
€ 20
Vooropleiding
er is geen specifieke vooropleiding vereist

Zo studeer je

Studeren kan in je eigen tempo. Er is wel een maximale studieduur van 36 maanden. Tijdens deze periode heb je recht op studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kun je deelnemen aan het examen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen én heb je al het huiswerk succesvol afgerond met een rapportcijfer 5,5 of hoger, dan ontvang je het diploma Klinische psychologie I. Slaag je niet voor het examen, dan begeleidt Civas je graag om het herexamen te halen. Uiteraard allemaal binnen de studietermijn van 36 maanden. Examen doen is niet verplicht. Het diploma ontvang je gratis.

Ga direct van start

 • Ontvang uw studie binnen 2 werkdagen thuis
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens
Klinische psychologie I

Gratis proefles doen

Stuur mij per e-mail de gratis proefles en de inhoudsopgave. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief (uitschrijven kan op elk gewenst moment).

Hartelijk dank voor je aanvraag. De proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Hulp bij je studiekeuze?

Wij helpen je graag!


Niet helemaal wat je zocht?

Soortgelijke opleidingen als 'Klinische Psychologie I'

Klinische psychologie II

Meer informatie

Positieve psychologie

Meer informatie

Ontwikkelingspsychologie

Meer informatie

Klinische psychologie I & II

Meer informatie

Medische basiskennis CPION

Meer informatie

Wil je doorstuderen?

Vervolgopleidingen waar je in kunt specialiseren

Klinische psychologie II

Meer informatie

Positieve psychologie

Meer informatie

Ontwikkelingspsychologie

Meer informatie

Psychosociale basiskennis CPION

Meer informatie

Mental coach

Meer informatie

Counseling

Meer informatie