Opleiding Rouwcounseling

Opleiding Rouwcounseling

Duur
3 maanden
Lesgeld
€ 315,00 of 5 x € 67,00
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
KTNO, BATC, NVST, ABvC, VBAG, VVET
Studiemethode
thuisstudie

Rouwcounseling

De opleiding Rouwcounseling biedt een uitstekende basis voor counselors die zich willen specialiseren in rouwbegeleiding. Mensen die een groot verlies hebben geleden lukt het niet altijd hun leven weer op de rails te krijgen. Volg de geaccrediteerde opleiding Rouwcounseling en leer als rouwtherapeut jouw cliënten professioneel te begeleiden bij hun verwerkingsproces.

Gratis proefles

Stuur mij per e-mail de gratis proefles en de inhoudsopgave. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief (uitschrijven kan op elk gewenst moment).

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Bied professionele hulp bij rouw
 • Sterk praktijkgerichte lessen
 • Help mensen verder in hun leven
 • Ook als studiepakket verkrijgbaar

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Rouw is een normale reactie op verlies van een dierbare. Nabestaanden hebben dan extra behoefte aan een betrokken persoon die op een niet-veroordelende wijze echt luistert. Niet alleen de steun van naasten, maar ook van een rouwcounselor kan tijdens het rouwproces wenselijk of helpend zijn.

Als rouwcoach of rouwcounselor faciliteer je het verwerkingsproces van de cliënt en bied je daarnaast steun en perspectief. Je helpt bij het uiten van gevoelens, het verlies een plek geven en het verminderen van eenzaamheid. Ook leer jij jouw cliënt omgaan met aanpassingen en veranderende gezinsverhoudingen.

Ook als het rouwproces lijkt te stagneren is counseling gewenst. Een rouwtherapeut kan een veilige situatie creëren die het natuurlijke rouwproces faciliteert. Komt het rouwproces niet op gang, dan verwijs je jouw cliënt door naar de huisarts.

De opleiding rouwverwerking biedt een uitstekende basis voor counselors die zich willen specialiseren in rouwbegeleiding. Je krijgt inzicht in de rollen die je als rouwbegeleider wel - en vooral niet - moet aannemen. Je kunt specifieke technieken en benaderingen voor rouwbegeleiding toepassen, zoals existentiële counseling, narratieve therapie, het re-membering-gesprek, het genogram, somatic experiencing en werken met levensgebieden.

Na afronding van deze opleiding rouwverwerking kun jij jouw cliënten gerichte zorg bieden en help je ze de draad van het leven weer op te pakken.

Deze rouwtherapeut opleiding bouwt voort op de Civas-opleiding Counseling. De kennis uit deze opleiding wordt dan ook als bekend verondersteld. Heb je nog geen kennis van de basisvaardigheden en de begrippen van het counselen? Volg dan het studiepakket Rouwtherapeut of Allround counselor.

Wat leer je?

De opleiding Rouwcounseling besteedt intensief aandacht aan rouwbegeleiding. In de opleiding is onder andere aandacht voor:

 • Soorten rouw, rouwsymptomen en rouwverwerking
 • Factoren die het rouwproces beïnvloeden
 • Verschillende rouwmodellen en de moderne wetenschappelijke visie daarop
 • Indicatie voor professionele rouwbegeleiding
 • Rol en taken van de rouwcounselor
 • Specifieke technieken en benaderingen bij rouwcounseling
 • Rouwverwerking en rouwbegeleiding bij kinderen

De leerdoelen van de opleiding Rouwcounseling zijn:

 • Je hebt kennis van rouwsymptomen, soorten rouw en rouwverwerking.
 • Je begrijpt welke factoren en omstandigheden het rouwproces kunnen verstoren.
 • Je bent bekend met verschillende rouwmodellen en de moderne wetenschappelijke visie daarop.
 • Je kent de indicaties voor professionele rouwbegeleiding en weet wanneer u moet doorverwijzen.
 • Je begrijpt de rol en taken van de rouwcounselor.
 • Je hebt kennis van specifieke technieken en benaderingen bij rouwcounseling.
 • Je begrijpt hoe het rouwverwerkingsproces van kinderen afwijkt van dat van volwassenen en welke gevolgen dit voor de rouwbegeleiding heeft.

Details

methode thuisstudie
omvang

6 lessen

studieduur 3 maanden
lesgeld € 315,00 of 5 x € 67,00
inschrijfgeld € 20,00
niveau hbo-niveau
vooropleiding CIVAS-opleiding Counseling of vergelijkbaar
certificaat

je ontvangt kosteloos een certificaat van deelname na inzending van jouw huiswerk

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het CIVAS-diploma Rouwcounseling

erkend diploma

erkend als deelopleiding door de Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC), als bijscholing door de Nederlandse Vereniging Van Soma Therapeuten (NVST), de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG), het Verbond Van Energetisch Therapeuten (VVET); aantal ECTS 2.5, en de Algemene Beroepsvereniging voor Counselling (ABvC); aantal PE-punten 28

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt CIVAS je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan ontvang je een certificaat van deelname.

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

CIVAS scoort een 9.1

Joyce Laugs
03 januari 2020
Erg prettige manier van zelfstudie, Civas is zeer goed te bereiken voor vragen en steun.
byTaske voetreflextherapie
06 januari 2020
Fijn studiemateriaal, ik was nog niet klaar met de ene studie of had de volgende alweer geboekt.
Carin
21 januari 2020
Fijne duidelijk gestructureerde opleiding.