Opleiding Narratieve therapie

Opleiding Narratieve therapie

Duur
6 maanden
Lesgeld
€ 515 of 6 x € 90
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
ABvC, BATC, CAT, KTNO, NVST, VBAG
Studiemethode
thuisstudie

Narratieve therapie

In de geaccrediteerde opleiding Narratieve therapie ervaar je de kracht van verhalen. Narratieve therapie gaat ervan uit dat de manier waarop mensen hun verhaal vertellen, bepaalt hoe ze in het leven staan. Analyse en bijstelling van die verhalen kan tot nieuwe inzichten en gedrag leiden. Narratieve therapie is daardoor een uniek en uiterst werkzaam therapeutisch instrument. In de opleiding Narratieve therapie leer je hoe je deze effectieve vorm van gesprekstherapie effectief inzet in de begeleiding van jouw cliënten.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Zeer werkzame therapievorm
 • Uitgebreide en heldere lesstof
 • Bevat veel praktijkvoorbeelden
 • Maandelijks online vragenuur met je docent

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

In de opleiding Narratieve therapie leer je te achterhalen welke diepere betekenis er achter de verhalen van jouw cliënten schuilgaat. Met speciale technieken nodig je de cliënt uit zijn verhaal te vertellen. De begeleider krijgt daarmee helder inzicht in de levenshouding en probleemgebieden van de cliënt.

Vervolgens help je de cliënt zijn inzichten bij te stellen en waar nodig alternatieve versies van zijn 'werkelijkheid' te bedenken. Problemen worden zo in een ander perspectief geplaatst en worden daarmee effectief bestreden.

De opleiding Narratieve therapie is bedoeld voor iedereen die de unieke inzichten van narratieve therapie professioneel wil integreren in zijn werk met cliënten. Na de opleiding Narratieve therapie kan je de speciale technieken van narratieve therapie professioneel integreren in jouw praktijk.

Narratieve therapie is een nieuwe, uiterst werkzame gesprekstherapeutische methode die door steeds meer therapeuten wordt toegepast. De lesstof is van direct nut voor counselors, coaches, therapeuten, hulpverleners, vrijwilligers, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en andere professionals.

Wat leer je?

In de opleiding Narratieve therapie leer je hoe je cliënten door een ander perspectief te laten kiezen, inzicht verschaft in hun levenshouding en probleemgebieden. Daarna ga je samen op zoek naar alternatieve versies van hun 'werkelijkheid'. Er wordt onder andere ingegaan op:

 • De grondhouding van een narratief therapeut
 • De diepere betekenis achter verhalen ontdekken
 • De manier waarop hersenen ervaringen opslaan
 • De betekenis van taal, metaforen, vorm en perspectieven
 • Hoe jouw eigen verhalen jouw denkbeelden beïnvloeden

Stel je vragen over de lesstof
Heb je vragen over de lesstof? Stuur deze dan eenvoudig aan je studiebegeleider. Of neem deel aan het maandelijkse online vragenuur, waarin je docent jouw vragen en die van je medestudenten beantwoordt.

De leerdoelen van de opleiding Narratieve therapie zijn:

 • Je kent de ontstaansgeschiedenis en (filosofische) uitgangspunten van narratieve therapie.
 • Je begrijpt de grondhouding van een narratief therapeut.
 • Je bent bekend met communicatietechnieken voor het therapeutisch gesprek.
 • Je begrijpt de invloed van taal op de menselijke ontwikkeling, de werking van de hersenen en het geheugen, en op het sociale leven.
 • Je begrijpt hoe de eigen verhalen van de cliënt zijn denkbeelden beïnvloeden en kan de diepere betekenis achter verhalen achterhalen.
 • Je weet hoe je een externaliserend gesprek en een re-autoriserend gesprek kan voeren.
 • Je weet hoe narratieve therapie en aandachtgerichte therapie geïntegreerd kunnen worden, en kent de opbouw van een programma aandachtgerichte narratieve therapie.
 • Je weet hoe je een re-membering-gesprek en een scaffolding-gesprek kan voeren.
 • Je kent verschillende verhaalsoorten en vertelvaardigheden en begrijpt welke betekenis deze hebben voor de therapie.
 • Je kent de volgende evidence-based technieken voor narratieve therapie: kansberekening; cognitieve herstructurering; verbeelde rolmodellen.
 • Je kunt technieken inzetten om de cliënt te helpen zijn inzichten bij te stellen en waar nodig alternatieve versies van zijn ‘werkelijkheid’ te bedenken.
 • Je begrijpt de waarde van therapeutische verhalen voor kinderen.

Details

methode thuisstudie
omvang

12 lessen

studieduur 6 maanden
lesgeld € 515 of 6 x € 90
inschrijfgeld € 20
niveau hbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

na inzending van uw huiswerk kunt u een certificaat van deelname downloaden in uw studentenportaal.

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het Civas-diploma Narratieve therapie

erkend diploma

erkend als bijscholing door de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC), Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT), de Nederlandse Vereniging Van Soma Therapeuten (NVST), de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG) en de Algemene Beroepsvereniging voor Counselling (ABvC); aantal PE-punten 76

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt Civas je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan kun je een certificaat van deelname downloaden in het studentenportaal.

Praktijkdagen

Online vragenuur Counseling & specialisaties
Datum Prijs Locatie
donderdag 13 april 2023 € 0,00 ZOOM
donderdag 11 mei 2023 € 0,00 ZOOM
donderdag 8 juni 2023 € 0,00 ZOOM
donderdag 6 juli 2023 € 0,00 ZOOM
donderdag 10 augustus 2023 € 0,00 ZOOM
donderdag 7 september 2023 € 0,00 ZOOM
donderdag 12 oktober 2023 € 0,00 ZOOM
donderdag 9 november 2023 € 0,00 ZOOM
donderdag 14 december 2023 € 0,00 ZOOM

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

CIVAS scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.