Opleiding Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)

Opleiding Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)

Duur
10 maanden
Lesgeld
€ 585,00 of 8 x € 78,00
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
ABvC, BATC, BGN, CAT, KTNO, NVST, VBAG, VVET
Studiemethode
thuisstudie met optionele praktijkdagen

Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)

In de geaccrediteerde opleiding Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) leer je mensen een andere levenshouding aan te nemen. Door ingesleten reactiepatronen te ontmantelen ontstaat de vrijheid om nieuwe wegen te verkennen. MBCT is onder meer geschikt bij depressies, fobieën, chronische pijn en stress. Na deze opleiding ben je in staat MBCT in te zetten bij de begeleiding van cliënten in jouw eigen praktijk.

Gratis proefles

Stuur mij per e-mail de gratis proefles en de inhoudsopgave. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief (uitschrijven kan op elk gewenst moment).

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Bewezen effectieve therapievorm
 • Breed toepasbaar
 • Met optionele praktijkdag
 • Inclusief digitaal oefenmateriaal

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT), in het Nederlands Aandachtgerichte Cognitieve Therapie, is een therapeutische behandelmethode die mindfulnesstechnieken combineert met cognitieve gedragstherapie.

De opleiding Mindfulness Based Cognitive Therapy is bedoeld voor iedereen die aandachtgerichte therapie wil gebruiken in de behandeling van cliënten. Mindfulness staat voor aandacht, acceptatie en aanvaarding. De opleiding biedt je specifieke kennis en vaardigheden op het gebied van mindfulness en cognitie om cliënten te leren de werkelijkheid te accepteren zoals deze is, zodat rust en vrede kan worden bereikt.

Je leert Mindfulness Based Cognitieve Therapie te integreren in het eigen leven en kunt op verantwoorde en gebalanceerde wijze begeleiding bieden aan cliënten. Na afronding van de mindfulness cursus kun je als mindfulness therapeut stilstaan bij het hier en nu, zonder oordeel. Met jouw cliënten oefen je te aanvaarden wat er nu is. Samen onderzoeken jullie waar ruimte is voor verandering.

MBCT is breed toepasbaar. Zo kan het onder meer worden ingezet bij de behandeling van depressies, stressgerelateerde klachten, fobieën en chronische pijn. Aandachtgerichte cognitieve therapie is wetenschappelijk onderzocht en bewezen effectief.

De lesstof van deze professionele mindfulness cursus is van nut voor therapeuten, hulpverleners, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, coaches, counselors, personeelsfunctionarissen, personal trainers enzovoorts. Mindfulness trainingen en mindfulness oefeningen winnen de laatste jaren sterk aan populariteit en ze worden dan ook steeds vaker toegepast in ziekenhuizen en gezondheidscentra, op werkplekken en op scholen.

Wat leer je?

Tijdens de MBCT opleiding leer je jouw cliënten de werkelijkheid te accepteren zoals die is, zodat zij innerlijke rust kunnen vinden. Er wordt onder andere ingegaan op:

 • De grondhouding en gesprekstechnieken van de MBCT therapeut
 • Het aanleren van een open en bewuste levenshouding
 • Mindful zijn en grenzen aangeven
 • Ingesleten patronen ontmantelen en ruimte creëren voor verandering
 • Het opbouwen van een MBCT traject
 • MBCT toepassen bij specifieke problemen en groepen

In deze erkende mindfulness opleiding komen verschillende mindfulness oefeningen, mindfulness technieken, meditatie oefeningen en meditatie technieken aan bod. Ter ondersteuning van jouw leerproces krijg je bij de oefeningen toegang tot unieke ingesproken geluidsfragmenten. Optioneel kun je een praktijkdag MBCT bijwonen waarin geoefend wordt met bewustzijn op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau.

De leerdoelen van de opleiding MBCT:

 • Je kent de uitgangspunten van een goede therapeutische grondhouding.
 • Je beschikt over sociale en communicatieve vaardigheden.
 • Je kan handelen volgens de beroepsethiek die gangbaar is binnen het werkveld.
 • Je bent in staat om een therapeutische relatie met de cliënt op te bouwen.
 • Je beheerst tal van meditatie-oefeningen en mindfulness-oefeningen.
 • Je beschikt over vaardigheden die het proces van mindfulness bevorderen.
 • Je kan MBCT oefeningen aan cliënten aanbieden en samen met hen reflecteren op hun proces.
 • Je begrijpt de rol die mindfulness kan spelen bij specifieke problematiek en kan deze faciliteren.
 • Je kan technieken, inzichten en vaardigheden uit andere therapievormen en/of methoden die in overeenstemming zijn met MBCT integreren.

Details

methode thuisstudie met optionele praktijkdagen
omvang

16 lessen inclusief geluidsfragmenten

studieduur 10 maanden
lesgeld € 585,00 of 8 x € 78,00
inschrijfgeld € 20,00
niveau hbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

je ontvangt kosteloos een certificaat van deelname na ontvangst van het huiswerk

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het CIVAS-diploma Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)

erkend diploma

erkend als deelopleiding door de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC), als bijscholing door de Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT), de Nederlandse Vereniging Van Soma Therapeuten (NVST), de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG), het Verbond Van Energetisch Therapeuten (VVET) ; aantal ECTS 7.5, de Algemene Beroepsvereniging voor Counselling (ABvC); aantal PE-punten 106, en de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN); 15 studiepunten

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt CIVAS je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan ontvang je een certificaat van deelname.

Praktijkdagen

Civas organiseert voor veel studies optionele praktijkdagen of praktijkweekenden. Hier toets jij jouw theoretische kennis en ontmoet je jouw docent en medestudenten. Er wordt veel geoefend en er is volop ruimte voor het stellen van vragen. Voor iedereen die zijn vaardigheden naar een hoger niveau wil tillen, is het bijwonen van een praktijkdag een aanrader.

Deelname is niet verplicht
Ook voor deze opleiding organiseren wij regelmatig praktijkbijeenkomsten. Deelname is niet verplicht. Je beslist tijdens of na de studie of je meedoet. Bekijk hieronder welke praktijkbijeenkomsten je optioneel kan bijwonen.

Praktijkdag MBCT / Mindfulness
Datum Prijs Locatie
zaterdag 13 november 2021 € 120,00 Haarlem

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

CIVAS scoort een 9.1

Joyce Laugs
03 januari 2020
Erg prettige manier van zelfstudie, Civas is zeer goed te bereiken voor vragen en steun.
byTaske voetreflextherapie
06 januari 2020
Fijn studiemateriaal, ik was nog niet klaar met de ene studie of had de volgende alweer geboekt.
Carin
21 januari 2020
Fijne duidelijk gestructureerde opleiding.