Opleiding Medische basiskennis CPION

Opleiding Medische basiskennis CPION

Duur
9 maanden
Lesgeld
€ 2195 of 10 x € 220
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
CPION, SNRO
Studiemethode
klassikaal of online

Medische basiskennis CPION

De opleiding Medische basiskennis CPION is bedoeld voor therapeuten en andere professionals die een grote stap willen zetten in hun professionalisering. TIjdens deze geaccrediteerde opleiding leer je een betrouwbaar en compleet beeld van je cliënt te vormen. Je wordt je bewust van de grenzen van jouw deskundigheid, en weet wanneer je de cliënt beter kunt doorverwijzen. Zo word je een betere hulpverlener.

Deze opleiding Medische basiskennis CPION op HBO-niveau is volgens nieuwste eisen van PLATO opgesteld. Voor deze opleiding werken we samen met Con Amore. Con Amore is al meer dan 10 jaar specialist in medische basiskennis en psychosociale basiskennis. Na afronding van de opleiding komen jouw consulten in aanmerking voor vergoeding door zorgverzekeraars.

Lesinhoud en boekenlijst

Bekijk de volledige lesinhoud in de studiegids van de opleiding Medische basiskennis CPION. Zo krijg je alvast een goed beeld van de heldere, modulaire opbouw van de opleiding.

De boekenlijst toont welke literatuur er gebruikt wordt tijdens de colleges. De boeken dien je zelf aan te schaffen. De kosten voor de boeken bedragen gemiddeld € 190.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De lesinhoud en boekenlijst zijn per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je lesinhoud en boekenlijst. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Boeiende, interactieve colleges over casuïstiek
 • Docenten (artsen en psychologen) met veel praktijkervaring
 • CPION en SNRO-erkend diploma
 • Leer een compleet beeld te vormen van je cliënt

Profiteer van moderne studiemethoden
De opleiding Medische basiskennis CPION is samengesteld door een ervaren arts volgens de laatste richtlijnen van PLATO. Er zit een logische opbouw in die voor iedereen goed is te volgen.

Wat kun je ermee?

Situaties herkennen en doorverwijzen
Na afronding van dit intensieve scholingstraject weet je alles over de oorzaak, het verloop en de behandeling van de meeste ziektebeelden. Je kan een professionele anamnese afnemen en weet wat een goede diagnosestelling inhoudt. Zo kun je je een completer beeld vormen van je cliënt. Je bent je bewust van jouw mogelijkheden én beperkingen in therapeutische zin en herkent situaties waarin je de cliënt direct dient door te verwijzen.

Consultvergoeding
Om voor vergoeding in aanmerking te komen, dient iedere complementaire therapeut naast een vakopleiding te beschikken over een CPION of SNRO-erkend diploma Medische basiskennis of Psychosociale basiskennis (PSBK).

PLATO-eisen
Met het diploma dat je met deze MBK-opleiding behaalt, voldoe je aan de eisen van PLATO en word je opgenomen in het door zorgverzekeraars erkende abituriëntenregister.

Ervaren docenten
Lees hier een korte kennismaking met een van onze ervaren docenten.

Hecht je geen belang aan CPION-erkenning? Bekijk dan de schriftelijke opleiding Medische basiskennis.

Wat leer je?

Onderwerpen
De uitgebreide opleiding Medische basiskennis CPION behandelt o.a. de volgende onderwerpen:

 • Anatomie, fysiologie en pathologie van ieder lichaamssysteem
 • Oorzaak, verloop en behandeling van de meeste ziekten
 • Psychische aandoeningen
 • Farmacologie
 • Anamnese en consultvoering
 • Wetgeving en gezondheidsethiek

Opzet en studiebelasting
Met de CPION-erkende opleiding Medische basiskennis doe je gedegen kennis op van de anatomie, fysiologie en pathologie van de mens. Je bestudeert thuis de theorie en maakt de huiswerkvragen ter voorbereiding op de interactieve lesdag. Na het afronden van de huiswerkvragen in de digitale leeromgeving heb je toegang tot de volgende les. Daarna volg je de lesdag waar je met boeiende casussen jouw kennis leert toepassen en verdiepen. Zo heb je een directe link met de praktijk. De lesdag rond je af met een toets.

Houd naast de 12 interactieve lesdagen rekening met een studiebelasting van 15-25 uur per les aan voorbereiding en huiswerkvragen.

Ervaren artsen en psychologen verzorgen de colleges, waarmee de kwaliteit van deze MBK-opleiding is gewaarborgd. De bijeenkomsten die onderdeel zijn van onze opleidingen Medische Basiskennis CPION en Psychosociale Basiskennis CPION volg je naar keuze online of op een locatie in het land.

De leerdoelen van de opleiding Medische Basiskennis CPION zijn:

 • Je bezit kennis van de fysiologie, anatomie en pathologie van de trajectonderdelen volgens de richtlijnen van PLATO
 • Je hebt een pluis/niet-pluisgevoel ontwikkeld voor van het signaleren van de rode vlaggen/alarmsignalen van cliënt
 • Je herkent signalen die aanleiding zijn voor verwijzing naar een BIG geregistreerde zorgverlener (de rode vlaggen)
 • Je bent je bewust van jouw beperkingen en mogelijkheden in therapeutische zin
 • Je herkent de situaties waarin je de cliënt adequaat verwijst naar het reguliere echelon

Details

methode klassikaal of online
omvang

12 lesdagen. Klik op de knop Inschrijven voor data en locaties.
Houd daarnaast rekening met 15-25 uur voorbereiding, opdrachten en tussentijdse toetsen per week/per les.

studieduur 9 maanden
lesgeld € 2195 of 10 x € 220
inschrijfgeld € 0
niveau hbo-niveau
vooropleiding havo-niveau of gelijkwaardig wordt aanbevolen
certificaat

niet van toepassing

erkend diploma

Deze MBK-opleiding voldoet aan de nieuwste eisen zoals opgesteld door PLATO. Na afronding van de opleiding ontvang je het CPION en SNRO-erkende diploma Medische Basiskennis (hbo-niveau) en word je direct opgenomen in het erkende abituriëntenregister.

Zo studeer je

Je wordt persoonlijk begeleid door een vakdocent. Jouw docent adviseert je vanaf jouw inschrijving tot aan de succesvolle afronding van jouw studie. Je kunt altijd een beroep doen op jouw docent. De meeste van onze docenten hebben zelf een succesvolle praktijk in het vakgebied dat zij begeleiden.

CIVAS werkt met een beveiligd studentenportaal waar je jouw huiswerk instuurt. Via het portaal kan je jouw lesrooster bekijken, behaalde resultaten terugzien en contact leggen met jouw docent en medestudenten. Na inschrijven ontvang je jouw inlogcode en wachtwoord.

De opleiding is opgebouwd uit 14 praktijkcolleges. Onder begeleiding van jouw docent word je geschoold in de Westerse medische basiskennis (hbo-niveau) volgens de laatste normen van PLATO. Er wordt veel geoefend en je hebt alle gelegenheid voor het stellen van vragen.

De opleiding sluit je af met een tussentijds examen en een eindexamen. Als je hiervoor slaagt ontvang je het CPION-erkende diploma Medische basiskennis (hbo-niveau). Bovendien word je direct ingeschreven in het door zorgverzekeraars erkende abituriëntenregister van CPION. De examenkosten bedragen 115 euro per examen. Slaag je niet, dan kan je je aanmelden voor een herexamen. Een herexamen kost 115 euro.

1212,50 uur studiebelasting (43,5 ECTS)

Praktijkdagen

De lesdagen bij de opleiding Medische Basiskennis zijn sterk op de praktijk gericht: geen theoretische verhandelingen, maar interactieve colleges waarbij je aan de hand van boeiende casussen uit de praktijk de lesstof op uitdagende wijze krijgt aangereikt. Tijdens de colleges heb je volop de mogelijkheid vragen te stellen aan jouw docent en het geleerde met medestudenten te oefenen.

Compacte omvang
De opleiding is opgebouwd uit 12 lesdagen verspreid over 9 maanden. Lesreeksen starten meerdere keren per jaar. Klik hieronder om te zien op welke dagen de colleges worden gehouden. Bij jouw inschrijving geef je op aan welke lesreeks je wilt deelnemen.

Schrijf je nu in

 • Professionele vakdocenten
 • Betaal in termijnen of ineens
 • Waardevolle praktijkdag

Civas scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.