Opleiding Medische basiskennis CPION

Opleiding Medische basiskennis CPION

Duur
8 maanden
Lesgeld
€ 1745,00 of 8 x € 225,00
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
CPION, CAT
Studiemethode
klassikaal

Medische basiskennis CPION

De geaccrediteerde opleiding Medische basiskennis CPION is bedoeld voor therapeuten en andere professionals die willen voldoen aan de opleidingsrichtlijnen van PLATO. Deze klassikale opleiding Medische basiskennis op HBO-niveau is volgens nieuwste eisen van PLATO opgesteld. Na afronding van deze MBK-opleiding word je opgenomen in het abituriëntenregister van CPION en komen jouw consulten in aanmerking voor vergoeding door zorgverzekeraars.

Lesinhoud en boekenlijst

Bekijk de volledige lesinhoud van de opleiding Medische basiskennis CPION. Zo krijg je alvast een goed beeld van de heldere, modulaire opbouw van de opleiding.

De boekenlijst toont welke literatuur er gebruikt wordt tijdens de colleges. De boeken dien je zelf aan te schaffen. De kosten voor de boeken bedragen gemiddeld € 250.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De lesinhoud en boekenlijst zijn per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je lesinhoud en boekenlijst. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Boeiende, interactieve colleges
 • Docenten met veel praktijkervaring
 • CPION-erkend diploma
 • Volgens de nieuwste PLATO-normen

Profiteer van moderne studiemethoden
De opleiding Medische basiskennis CPION is samengesteld door een ervaren arts volgens de laatste richtlijnen van PLATO. Er zit een logische opbouw in die voor iedereen goed is te volgen.

Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden zodat je deze optimaal kunt opnemen en onthouden. De colleges volg je klassikaal. Huiswerk en toetsen stuur je eenvoudig in via internet.

Wat kun je ermee?

Situaties herkennen en doorverwijzen
Na afronding van dit intensieve scholingstraject weet je alles over de oorzaak, het verloop en de behandeling van de meeste ziektebeelden. Je kan een professionele anamnese afnemen en weet wat een goede diagnosestelling inhoudt. Je bent je bewust van jouw mogelijkheden én beperkingen in therapeutische zin en herkent situaties waarin je de cliënt direct dient door te verwijzen.

Consultvergoeding
Om voor vergoeding in aanmerking te komen dient iedere complementaire therapeut naast een vakopleiding te beschikken over een CPION-erkend diploma Medische basiskennis of Psychosociale basiskennis (PSBK).

PLATO-eisen
Met het diploma dat je met deze MBK-opleiding behaalt, voldoe je aan de eisen van PLATO en word je opgenomen in het door zorgverzekeraars erkende abituriëntenregister van CPION.

Ervaren docenten
Lees hier een korte kennismaking met een van onze ervaren CPION-docenten.

Hecht je geen belang aan CPION-erkenning? Bekijk dan de schriftelijke opleiding Medische basiskennis.

Wat leer je?

Onderwerpen
De uitgebreide opleiding Medische basiskennis CPION behandelt o.a. de volgende onderwerpen:

 • Anatomie, fysiologie en pathologie van ieder lichaamssysteem
 • Oorzaak, verloop en behandeling van de meeste ziekten
 • Psychische aandoeningen
 • Farmacologie
 • Anamnese en consultvoering
 • Wetgeving en gezondheidsethiek

14 lesdagen
Met de CPION-erkende opleiding Medische basiskennis doe je in 14 lesdagen gedegen kennis op van de anatomie, fysiologie en pathologie van de mens. De lesdagen zijn sterk praktijkgericht: geen theoretische verhandelingen, maar interactieve colleges waarbij je aan de hand van casussen de kennis op boeiende wijze krijgt aangereikt. Ervaren artsen en psychologen verzorgen de colleges, waarmee de kwaliteit van deze MBK-opleiding is gewaarborgd. De klassikale bijeenkomsten die onderdeel zijn van onze opleidingen Medische basiskennis CPION en Psychosociale basiskennis CPION worden je deels aangeboden op onze leslocaties in Haarlem of Amsterdam, en deels als interactieve online colleges.

Studiebelasting
Houd naast de praktijkdagen rekening met een studiebelasting van 10-15 uur per week aan zelfstudie en opdrachten.

PLATO richtlijnen
De opleiding (op hbo-niveau) wordt volgens de nieuwste richtlijnen van PLATO gegeven.

Slagingskans examen
Tijdens je studie bereid je je optimaal voor op het examen. Met tussentijdse toetsen en opdrachten die je via het digitale studentenportaal vanuit huis aflegt maximaliseer je jouw slagingskans.

De leerdoelen van de opleiding Medische basiskennis CPION zijn:

 • Je bezit kennis van de fysiologie, anatomie en pathologie van de trajectonderdelen volgens de richtlijnen van PLATO
 • Je hebt een pluis/niet-pluisgevoel ontwikkeld ten aanzien van het signaleren van de rode vlaggen/alarmsignalen van cliënt
 • Je herkent signalen die aanleiding zijn voor verwijzing naar een BIG geregistreerde zorgverlener (de rode vlaggen)
 • Je bent je bewust van jouw beperkingen en mogelijkheden in therapeutische zin
 • Je herkent de situaties waarin je de cliënt adequaat verwijst naar het reguliere echelon

Details

methode klassikaal
omvang

14 lesdagen. Voor datums en locaties zie de kop Praktijkdagen op deze pagina.
Houd daarnaast rekening met 10-15 uur zelfstudie, opdrachten en tussentijdse toetsen per week.

studieduur 8 maanden
lesgeld € 1745,00 of 8 x € 225,00
inschrijfgeld € 20,00
niveau hbo-niveau
vooropleiding havo-niveau of gelijkwaardig wordt aanbevolen
certificaat

niet van toepassing

erkend diploma

Deze MBK-opleiding voldoet aan de nieuwste eisen zoals opgesteld door PLATO. Na afronding van de opleiding en het behalen van het klassikale deel- en eindexamen ontvang je het CPION-erkende diploma Medische basiskennis (hbo-niveau) en word je direct opgenomen in het erkende abituriëntenregister van CPION

Zo studeer je

Je wordt persoonlijk begeleid door een vakdocent. Jouw docent adviseert je vanaf jouw inschrijving tot aan de succesvolle afronding van jouw studie. Je kunt altijd een beroep doen op jouw docent. De meeste van onze docenten hebben zelf een succesvolle praktijk in het vakgebied dat zij begeleiden.

CIVAS werkt met een beveiligd studentenportaal waar je jouw huiswerk instuurt. Via het portaal kan je jouw lesrooster bekijken, behaalde resultaten terugzien en contact leggen met jouw docent en medestudenten. Na inschrijven ontvang je jouw inlogcode en wachtwoord.

De opleiding is opgebouwd uit 14 praktijkcolleges. Onder begeleiding van jouw docent word je geschoold in de Westerse medische basiskennis (hbo-niveau) volgens de laatste normen van PLATO. Er wordt veel geoefend en je hebt alle gelegenheid voor het stellen van vragen.

De opleiding sluit je af met een tussentijds examen en een eindexamen. Als je hiervoor slaagt ontvang je het CPION-erkende diploma Medische basiskennis (hbo-niveau). Bovendien word je direct ingeschreven in het door zorgverzekeraars erkende abituriëntenregister van CPION. De examenkosten bedragen 115 euro per examen. Slaag je niet, dan kan je je aanmelden voor een herexamen. Een herexamen kost 115 euro.

Docentcontacturen: 112 SBU = 4 ECTS
Literatuurstudie: 337 SBU = 12 ECTS
Opdrachten en toetsing: 696 SBU = 25 ECTS

Datum Prijs Locatie
donderdag 12 januari 2023 € 115,00 Online klassikaal examen
vrijdag 20 januari 2023 € 115,00 Haarlem
donderdag 16 maart 2023 € 115,00 Amsterdam
zaterdag 10 juni 2023 € 115,00 Amsterdam
donderdag 7 september 2023 € 115,00 Amsterdam
donderdag 7 december 2023 € 115,00 Amsterdam

Praktijkdagen

De lesdagen bij de opleiding Medische basiskennis zijn sterk op de praktijk gericht: geen theoretische verhandelingen, maar interactieve colleges waarbij je aan de hand van boeiende casussen uit de praktijk de lesstof op uitdagende wijze krijgt aangereikt. Tijdens de colleges heb je volop de mogelijkheid vragen te stellen aan jouw docent en het geleerde met medestudenten te oefenen.

Compacte omvang
De opleiding is opgebouwd uit 14 lesdagen verspreid over 8 maanden. Lesreeksen starten meerdere keren per jaar. Klik hieronder om te zien op welke dagen de colleges worden gehouden. Bij jouw inschrijving geef je op aan welke lesreeks je wilt deelnemen.

Schrijf je nu in

 • Professionele vakdocenten
 • Betaal in termijnen of ineens
 • Vol is vol

CIVAS scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.