Opleiding Psychosociale basiskennis CPION

Opleiding Psychosociale basiskennis CPION

Duur
9 maanden
Lesgeld
€ 2195 of 10 x € 220
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
CPION, SNRO
Studiemethode
klassikaal of online

Psychosociale basiskennis CPION

De opleiding Psychosociale basiskennis CPION (PSBK) is bedoeld voor therapeuten en andere professionals die een grote stap willen zetten in hun professionalisering. Tijdens deze geaccrediteerde opleiding leer je een betrouwbaar en compleet beeld van je cliënt te vormen. Ook word je je bewust van de grenzen van jouw deskundigheid en weet je wanneer je de cliënt doorverwijst. Zo word je een betere hulpverlener.

De opleiding Psychosociale basiskennis CPION op Hbo-niveau is geheel volgens de nieuwste eisen van PLATO opgesteld. Voor deze opleiding werken we samen met Con Amore. Con Amore is al meer dan 10 jaar specialist in medische basiskennis en psychosociale basiskennis. Na afronding van de opleiding komen jouw consulten in aanmerking voor vergoeding door zorgverzekeraars.

Lesinhoud en boekenlijst

Bekijk de volledige lesinhoud in de studiegids van de opleiding Psychosociale basiskennis CPION. Zo krijg je alvast een goed beeld van de heldere, modulaire opbouw van de opleiding.

De boekenlijst toont welke literatuur er wordt gebruikt tijdens de colleges. De boeken dien je zelf aan te schaffen. De kosten voor de boeken bedragen gemiddeld € 210.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De lesinhoud en boekenlijst zijn per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je lesinhoud en boekenlijst. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Boeiende, interactieve colleges over casuïstiek
 • Docenten (artsen en psychologen)met veel praktijkervaring
 • CPION en SNRO-erkend diploma
 • Leer een compleet beeld te vormen van je cliënt

Profiteer van moderne studiemethoden
De opleiding Psychosociale Basiskennis CPION is samengesteld door een ervaren psycholoog volgens de laatste richtlijnen van PLATO. Er zit een logische opbouw in die voor iedereen goed is te volgen.

Wat kun je ermee?

Situaties herkennen en doorverwijzen
Na afronding van dit intensieve scholingsproject weet je alles over de oorzaak, het verloop en de behandeling van de meest voorkomende psychische aandoeningen. Je hebt kennis van classificatiesystemen zoals de DSM-5 en ICD-10 en je weet wat een goede diagnosestelling inhoudt. Zo kun je je een completer beeld vormen van je cliënt. Je bent je bewust van jouw mogelijkheden én beperkingen in therapeutische zin en herkent situaties waarin jij jouw cliënt direct dient door te verwijzen.

Consultvergoeding
Om voor consultvergoeding in aanmerking te komen dient iedere complementaire therapeut naast een vakopleiding te beschikken over een CPION of SNRO-erkend diploma Psychosociale basiskennis (PSBK) of Medische Basiskennis.

PLATO-eisen
Met het diploma dat je met dit intensieve scholingstraject behaalt, voldoe je aan de eisen van PLATO en word je opgenomen in het door de zorgverzekeraars erkende abituriëntenregister van CPION en SNRO.

Ervaren docenten
Lees hier een korte kennismaking met een van onze ervaren docenten.

Civas biedt naast de opleiding Psychosociale Basiskennis ook de CPION-erkende opleiding Medische basiskennis aan.

Wat leer je?

Opzet en studiebelasting
Met de CPION erkende opleiding Psychosociale Basiskennis doe je gedegen kennis op van psychische stoornissen, psychopathologie en psychotherapie. Je bestudeert thuis de theorie en maakt de huiswerkvragen ter voorbereiding op de interactieve lesdag. Na het afronden van de huiswerkvragen in de digitale leeromgeving heb je toegang tot de volgende les. Daarna volg je de lesdag waar je met boeiende casussen jouw kennis leert toepassen en verdiepen. Zo heb je een directe link met de praktijk. De lesdag rond je af met een toets.

Houd naast de 12 interactieve lesdagen rekening met een studiebelasting van 15-25 uur per les aan voorbereiding en huiswerkvragen.

Onderwerpen
De uitgebreide opleiding Psychosociale Basiskennis CPION behandelt o.a. de volgende onderwerpen:

 • Psychodiagnostische tests
 • Psychische aandoeningen
 • Inleiding medische kennis
 • Farmacologie
 • Anamnese en consultvoering
 • Wetgeving en gezondheidsethiek

De colleges worden verzorgd door ervaren artsen en psychologen, waarmee de kwaliteit van deze PSBK-opleiding is gewaarborgd. De bijeenkomsten die onderdeel zijn van onze opleiding Psychosociale Basiskennis CPION volg je naar keuze online of op een locatie in het land.

Voor deze opleiding werken we samen met Con Amore. Con Amore is al meer dan 10 jaar specialist in Medische Basiskennis en Psychosociale Basiskennis.

Studiebelasting
Houd naast de praktijkdagen rekening met een studiebelasting van 15-25 uur per week aan zelfstudie en opdrachten.

PLATO richtlijnen
De opleiding Psychosociale basiskennis (CPION- en SNRO-erkend) is dé praktijkopleiding voor psychosociale en psychopathologische competenties voor therapeuten, coaches en counselors. De PSBK opleiding voldoet volledig aan de eisen van PLATO. De colleges worden verzorgd door ervaren psychologen, waarmee de kwaliteit van deze studie is gewaarborgd.

Slagingskans examen
Tijdens jouw studie bereid jij je optimaal voor op het examen; met de tussentijdse toetsen en opdrachten die je via het digitale studentenportaal thuis kunt afleggen maximaliseer jij jouw slagingskans.

De leerdoelen van de opleiding Psychosociale Basiskennis zijn:

 • Je hebt kennis van de classificatiesystemen DSM-4, DSM-5 en ICD-10, het klinische beeld, prevalentie en incidentie en de psychopathologie
 • Je hebt inzicht in de rol van diverse professionele disciplines tijdens diagnostiek en behandeling en in de flexibiliteit van de grenzen tussen normaal en psychopathologie en welke invloeden er op die grenzen werkzaam zijn
 • Je hebt een pluis/niet-pluisgevoel ontwikkeld voor het signaleren van de rode vlaggen/alarmsignalen van cliënt
 • Je kent signalen die aanleiding zijn voor verwijzing naar een BIG geregistreerde zorgverlener (de rode vlaggen)
 • Je bent je bewust van jouw beperkingen en mogelijkheden in therapeutische zin
 • Je herkent de situaties waarin je de cliënt adequaat verwijst naar het reguliere echelon

Details

methode klassikaal of online
omvang

12 lesdagen. Voor datums en locaties zie het tabblad Praktijkdagen op deze pagina.
Houd daarnaast rekening met 15-25 uur voorbereiding, opdrachten en tussentijdse toetsen per week/per les.

studieduur 9 maanden
lesgeld € 2195 of 10 x € 220
inschrijfgeld € 0
niveau hbo-niveau
vooropleiding havo-niveau wordt aanbevolen
certificaat

niet van toepassing

erkend diploma

Deze PSBK- opleiding voldoet aan de nieuwste eisen zoals opgesteld door PLATO. Na afronding van de opleiding ontvang je het CPION en/of SNRO-erkende diploma Psychosociale basiskennis (Hbo-niveau) en word je direct opgenomen in het door zorgverzekeraars erkende abituriëntenregister.

Zo studeer je

Je wordt persoonlijk begeleid door een vakdocent. Jouw docent adviseert je vanaf jouw inschrijving tot aan de succesvolle afronding van jouw studie. Je kunt altijd een beroep doen op jouw docent. De meeste van onze docenten hebben zelf een succesvolle praktijk in het vakgebied dat zij begeleiden.

CIVAS werkt met een beveiligd studentenportaal waar je jouw huiswerk instuurt. Via het portaal kun je jouw lesrooster bekijken, behaalde resultaten terugzien en contact leggen met jouw docent en medestudenten. Na inschrijven ontvang je jouw inlogcode en wachtwoord.

De opleiding is opgebouwd uit 12 praktijklessen verdeeld over 9 maanden. Onder begeleiding van jouw docent word je geschoold in de Psychosociale basiskennis (hbo-niveau) volgens de laatste normen van PLATO. Er wordt veel geoefend en je hebt alle gelegenheid voor het stellen van vragen.

De opleiding sluit je af met een tussentijds examen en een eindexamen. Als je hiervoor slaagt ontvang je het CPION-erkende diploma Psychosociale basiskennis op hbo-niveau. Bovendien word je direct ingeschreven in het door zorgverzekeraars erkende abituriëntenregister van CPION.

1234,5 uur (= 44 ECTS)

Praktijkdagen

De lesdagen bij deze opleiding zijn sterk op de praktijk gericht: geen theoretische verhandelingen, maar interactieve colleges waarbij je aan de hand van boeiende casussen uit de praktijk de lesstof op uitdagende wijze krijgt aangereikt. Tijdens de colleges heb je volop de mogelijkheid vragen te stellen aan jouw docent en het geleerde met medestudenten te oefenen.

Compacte omvang
De opleiding is opgebouwd uit 12 lesdagen verspreid over 9 maanden.

Schrijf je nu in

 • Professionele vakdocenten
 • Betaal in termijnen of ineens
 • Waardevolle praktijkdag

Civas scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.