Opleiding Psychosociale basiskennis CPION

Opleiding Psychosociale basiskennis CPION

Duur
8 maanden
Lesgeld
€ 1745,00 of 8 x € 225,00
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
CPION, CAT
Studiemethode
klassikaal

Psychosociale basiskennis CPION

De opleiding Psychosociale basiskennis CPION (PSBK) is bedoeld voor coaches, counselors en therapeuten in de psychosociale zorg die willen voldoen aan de opleidingsrichtlijnen van PLATO. De opleiding Psychosociale basiskennis CPION is geheel volgens de eisen van PLATO opgesteld. Na afronding van deze PSBK-opleiding word je opgenomen in het door zorgverzekeraars erkende abituriëntenregister van CPION.

Lesinhoud en boekenlijst

Bekijk de volledige lesinhoud van de opleiding Psychosociale basiskennis CPION. Zo krijg je alvast een goed beeld van de heldere, modulaire opbouw van de opleiding.

De boekenlijst toont welke literatuur er wordt gebruikt tijdens de colleges. Deze boeken dien je zelf aan te schaffen. De kosten voor de boeken bedragen gemiddeld € 250.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De lesinhoud en boekenlijst zijn per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je lesinhoud en boekenlijst. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Boeiende, interactieve colleges
 • Docenten met veel praktijkervaring
 • CPION-erkend diploma
 • Volgens de nieuwste PLATO-normen

Profiteer van moderne studiemethoden
De opleiding Psychosociale basiskennis CPION is samengesteld door een ervaren psycholoog volgens de laatste richtlijnen van PLATO. Er zit een logische opbouw in die voor iedereen goed is te volgen.

Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden zodat je deze optimaal kunt opnemen en onthouden. De colleges volg je klassikaal. Huiswerk en toetsen stuur je eenvoudig in via internet.

Wat kun je ermee?

Situaties herkennen en doorverwijzen
Na afronding van de opleiding Psychosociale basiskennis CPION weet je alles over de oorzaak, het verloop en de behandeling van de meest voorkomende psychische aandoeningen. Je hebt kennis van classificatiesystemen zoals de DSM-5 en ICD-10 en je weet wat een goede diagnosestelling inhoudt. Je bent je bewust van jouw mogelijkheden én beperkingen in therapeutische zin en herkent situaties waarin jij jouw cliënt direct dient door te verwijzen.

Consultvergoeding
Om voor consultvergoeding in aanmerking te komen dient iedere complementaire therapeut naast een vakopleiding te beschikken over een CPION-erkend diploma Psychosociale basiskennis (PSBK) of Medische basiskennis.

PLATO-eisen
Met het diploma dat je met dit intensieve scholingstraject behaalt, voldoe je aan de eisen van PLATO en word je opgenomen in het door de zorgverzekeraars erkende abituriëntenregister van CPION.

Ervaren docenten
Lees hier een korte kennismaking met een van onze ervaren CPION-docenten.

Civas biedt naast de opleiding Psychosociale basiskennis ook de CPION-erkende opleiding Medische basiskennis aan.

Wat leer je?

14 lesdagen
Met de uitgebreide opleiding Psychosociale basiskennis CPION doe je in 14 lesdagen gedegen kennis op van psychische stoornissen, psychopathologie en psychotherapie. De lesdagen zijn sterk praktijkgericht: geen theoretische verhandelingen, maar interactieve colleges waarbij je aan de hand van casussen de kennis op boeiende wijze krijgt aangereikt. De klassikale bijeenkomsten die onderdeel zijn van onze opleidingen Medische basiskennis CPION en Psychosociale basiskennis CPION worden je deels aangeboden op onze leslocaties in Haarlem of Amsterdam, en deels als interactieve online colleges.

Onderwerpen
De uitgebreide opleiding Psychosociale basiskennis CPION behandelt o.a. de volgende onderwerpen:

 • Psychodiagnostische tests
 • Inleiding medische kennis
 • Farmacologie
 • Anamnese en consultvoering
 • Wetgeving en gezondheidsethiek

Studiebelasting
Houd naast de praktijkdagen rekening met een studiebelasting van 10-15 uur per week aan zelfstudie en opdrachten.

PLATO richtlijnen
De opleiding Psychosociale basiskennis (CPION-erkend) is dé praktijkopleiding voor psychosociale en psychopathologische competenties voor therapeuten, coaches en counselors. De PSBK opleiding voldoet volledig aan de eisen van PLATO. De colleges worden verzorgd door ervaren psychologen, waarmee de kwaliteit van deze studie is gewaarborgd.

Slagingskans examen
Tijdens jouw studie bereid jij je optimaal voor op het examen; met de tussentijdse toetsen en opdrachten die je via het digitale studentenportaal thuis kunt afleggen maximaliseer jij jouw slagingskans.

De leerdoelen van de opleiding Psychosociale basiskennis zijn:

 • Je hebt kennis van de classificatiesystemen DSM-4, DSM-5 en ICD-10, het klinische beeld, prevalentie en incidentie en de psychopathologie
 • Je hebt inzicht in de rol van diverse professionele disciplines tijdens diagnostiek en behandeling en in de flexibiliteit van de grenzen tussen normaal en psychopathologie en welke invloeden er op die grenzen werkzaam zijn
 • Je hebt een pluis/niet-pluisgevoel ontwikkeld ten aanzien van het signaleren van de rode vlaggen/alarmsignalen van cliënt
 • Je kent signalen die aanleiding zijn voor verwijzing naar een BIG geregistreerde zorgverlener (de rode vlaggen)
 • Je bent je bewust van jouw beperkingen en mogelijkheden in therapeutische zin
 • Je herkent de situaties waarin je de cliënt adequaat verwijst naar het reguliere echelon

Details

methode klassikaal
omvang

14 lesdagen. Voor datums en locaties zie het tabblad Praktijkdagen op deze pagina.
Houd daarnaast rekening met 10-15 uur zelfstudie, opdrachten en tussentijdse toetsen per week.

studieduur 8 maanden
lesgeld € 1745,00 of 8 x € 225,00
inschrijfgeld € 20,00
niveau hbo-niveau
vooropleiding havo-niveau wordt aanbevolen
certificaat

niet van toepassing

erkend diploma

De opleiding voldoet aan de eisen zoals opgesteld door PLATO. Na afronding van de studie en het behalen van het deel- en eindexamen ontvang je het CPION-erkende diploma Psychosociale basiskennis en word je ingeschreven in het door zorgverzekeraars erkende abituriëntenregister van CPION

Zo studeer je

Je wordt persoonlijk begeleid door een vakdocent. Jouw docent adviseert je vanaf jouw inschrijving tot aan de succesvolle afronding van jouw studie. Je kunt altijd een beroep doen op jouw docent. De meeste van onze docenten hebben zelf een succesvolle praktijk in het vakgebied dat zij begeleiden.

CIVAS werkt met een beveiligd studentenportaal waar je jouw huiswerk instuurt. Via het portaal kun je jouw lesrooster bekijken, behaalde resultaten terugzien en contact leggen met jouw docent en medestudenten. Na inschrijven ontvang je jouw inlogcode en wachtwoord.

De opleiding is opgebouwd uit 14 praktijklessen verdeeld over 8 maanden. Onder begeleiding van jouw docent word je geschoold in de Psychosociale basiskennis (hbo-niveau) volgens de laatste normen van PLATO. Er wordt veel geoefend en je hebt alle gelegenheid voor het stellen van vragen.

De opleiding sluit je af met een tussentijds examen en een eindexamen. Als je hiervoor slaagt ontvang je het CPION-erkende diploma Psychosociale basiskennis op hbo-niveau. Bovendien word je direct ingeschreven in het door zorgverzekeraars erkende abituriëntenregister van CPION. Bekijk hieronder op welke data jij je examen kunt afleggen. De examenkosten bedragen 115 euro per examen. Slaag je niet, dan kun je je aanmelden voor een herexamen. Een klassikaal herexamen kost 115 euro.

Docentcontacturen: 112 SBU = 4 ECTS
Literatuurstudie: 327 SBU = 12 ECTS
Opdrachten en toetsing: 685 SBU = 24 ECTS

Datum Prijs Locatie
donderdag 12 januari 2023 € 115,00 Online klassikaal examen
vrijdag 20 januari 2023 € 115,00 Haarlem
donderdag 16 maart 2023 € 115,00 Amsterdam
zaterdag 10 juni 2023 € 115,00 Amsterdam
donderdag 7 september 2023 € 115,00 Amsterdam
donderdag 7 december 2023 € 115,00 Amsterdam

Praktijkdagen

De lesdagen bij deze opleiding zijn sterk op de praktijk gericht: geen theoretische verhandelingen, maar interactieve colleges waarbij je aan de hand van boeiende casussen uit de praktijk de lesstof op uitdagende wijze krijgt aangereikt. Tijdens de colleges heb je volop de mogelijkheid vragen te stellen aan jouw docent en het geleerde met medestudenten te oefenen.

Compacte omvang
De opleiding is opgebouwd uit 14 lesdagen verspreid over 8 maanden. Lesreeksen starten meerdere keren per jaar. Klik hieronder om te zien op welke dagen de colleges worden gehouden. Bij jouw inschrijving geef je op aan welke lesreeks je wilt deelnemen.

Schrijf je nu in

 • Professionele vakdocenten
 • Betaal in termijnen of ineens
 • Vol is vol

CIVAS scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.