Opleiding Leefstijlcoach

Opleiding Leefstijlcoach

Duur
7 maanden
Lesgeld
€ 715 of 8 x € 94
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
KTNO, BATC, VBAG, NVST
Studiemethode
thuisstudie

Leefstijlcoach

Tijdens de opleiding Leefstijlcoach leer je mensen begeleiden bij een gezonde manier van leven. Je doet kennis op over goede voeding, genoeg bewegen, slaap en manieren om te ontspannen. Daarnaast leer je over verschillende coachingstechnieken en -modellen die je direct kunt toepassen in het coachtraject met je cliënt. Je sluit de Leefstijlcoach opleiding af met het TCI-examen, waarna je je kunt laten opnemen in het officiële beroepsregister van de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN) en in aanmerking kunt komen voor consultvergoeding door zorgverzekeraars.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Zeer populaire coachvorm
 • Ideale voorbereiding op TCI-examen
 • Consultvergoeding door zorgverzekeraars

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Beroepsprofiel van de BLCN
Onze opleiding Leefstijlcoach is geheel afgestemd op het officiële Beroepsprofiel van de BLCN en biedt je de juiste kennis, vaardigheden én houding om leefstijlcoachtrajecten te verzorgen. Na afronding van de opleiding kun je een eigen praktijk starten en als professioneel leefstijlcoach aan de slag gaan.

Opleiding voor professionals
De opleiding Leefstijlcoach is speciaal ontwikkeld voor professionals die mensen willen begeleiden bij duurzame gedragsverandering op het gebied van gezonde leefstijl. Zo is de opleiding geschikt voor coaches, diëtisten, maatschappelijk werkers, voedingsexperts, fysiotherapeuten, verpleegkundigen, HR-managers of docenten.

Gezonde leefstijl
Om iemand richting een gezonde leefstijl te begeleiden, weet je precies wat een gezonde leefstijl inhoudt. Je beschikt over een stevige theoretische basis over verschillende aspecten van gezondheid: voeding, slaap, beweging en ontspanning. Daarnaast heb je kennis opgedaan over roken en alcoholgebruik. Een leefstijlcoachtraject is maatwerk. Je kunt de opgedane kennis direct toepassen bij de begeleiding van je cliënt, waarbij je rekening houdt met zijn hulpvraag en persoonlijke omstandigheden.

Kennis van leefstijl en coaching
Als leefstijlcoach heb je kennis van alle aspecten van een gezonde leefstijl en beschik je daarnaast over praktische coachvaardigheden. Je zet allerlei gesprekstechnieken en coachmodellen in om ervoor te zorgen dat je cliënt de leefstijlaanpassingen begrijpt en opvolgt.

Veelgebruikte coachmodellen
In de Lifestylecoach opleiding leer je hoe je effectief gesprekken voert, hoe je een goede relatie opbouwt met je cliënt, welke coachmodellen je in kunt zetten en hoe je iemand motiveert en tot gedragsverandering brengt. Dit doe je op basis van enkele veelgebruikte coachmodellen, zoals oplossingsgerichte coaching en Rationeel-Emotieve Therapie (RET).

Coaching in de praktijk: optionele praktijkdagen
Alleen theorie over coachmodellen en -technieken leren maakt je nog geen coach. Je moet die kennis ook in de praktijk kunnen brengen. Veel van onze studenten van de opleiding Leefstijlcoach hebben al praktijkervaring met coaching of het begeleiden van cliënten. Heb je nog geen coachervaring, of wil je je vaardigheden opfrissen, volg dan onze optionele praktijkdagen Communicatievaardigheden en Coachvaardigheden (niet inbegrepen). Daar leer je de theorie over coaching in de praktijk te brengen onder begeleiding van een ervaren vakdocent. Met praktijkgerichte oefeningen leer je de fundamentele communicatie- en coachvaardigheden toepassen die iedere leefstijlcoach zou moeten beheersen.

Vergoeding via zorgverzekeraars
Wanneer je reeds in het bezit bent van een hbo- of wo-diploma, dan mag je je na het afronden van deze opleiding - en het behalen van het TCI-examen - aansluiten bij de BLCN. Je wordt dan opgenomen in het officiële beroepsregister waar cliënten je kunnen vinden als erkend leefstijlcoach.

Als BLCN-leefstijlcoach kom je in aanmerking voor consultvergoeding voor de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), zoals opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Je moet dan nog wel een startinstructie (CooL programma) volgen bij het Expertisecentrum Leefstijlinterventies.

TCI examen: optionele examentrainingsdagen
Om je slagingskans te vergroten voor het TCI-examen kun je na afronding van de opleiding twee examentrainingsdagen (niet inbegrepen) volgen die je hiervoor klaarstomen.

Examentrainingsdagen
Om je slagingskans te vergroten kun je na afronding van de opleiding twee examentrainingsdagen volgen die je klaarstomen voor het TCI-examen. Je volgt deze examentraining nadat je alle lessen doorlopen hebt en de huiswerkvragen met een voldoende hebt afgerond. De kosten voor de twee examentrainingsdagen zijn €150 per dag. Deelname is niet verplicht. Het programma voor de dagen is als volgt:

Dag 1:

 • Behandelen vragen over theorie
 • Behandelen vragen over TCI-examen
 • Oefenen met coachingstechnieken toepassen

Dag 2:

 • Video of presentatie over je coachtraject
 • Oefening met zelfreflectie

Verder ontwikkelen
Wil je je na afronding van de lifestylecoach opleiding verder ontwikkelen? Bekijk dan onze vervolgopleidingen op het gebied van coaching en voeding.

Wat leer je?

De Leefstijlcoach opleiding bestaat uit twee belangrijke onderdelen: coaching en kennis over een gezonde leefstijl. Je leert o.a. over:

 • Vragen stellen
 • Structuur aanbrengen in het gesprek
 • Motiverende en oplossingsgerichte gespreksvoering
 • De relatie met de cliënt
 • Rationeel-Emotieve Therapie (RET)
 • Gedragsverandering en motivatie
 • Gezonde voeding volgens het Voedingscentrum
 • Gezonde beweging
 • Stress en ontspanning
 • Roken en alcoholgebruik

De leerdoelen van de opleiding Leefstijlcoach
De leerdoelen van de opleiding Leefstijlcoach zijn o.a.:

 • Je kent de relatie tussen leefstijl en de algehele emotionele en fysieke gezondheid en hebt kennis van veelvoorkomende (welvaarts)aandoeningen.
 • Je kent de richtlijnen voor een gezond eet-, beweeg- en slaappatroon en voldoende stressmanagement.
 • Je weet hoe je de gehele leefstijl van een cliënt in kaart kan brengen aan de hand van de BRAVO-factoren.
 • Je hebt kennis van de manier waarop mensen kunnen veranderen en de rol van weerstand bij gedragsverandering.
 • Je kan de cliënt bewust maken van zijn gedragspatronen met betrekking tot leefstijl.
 • Je kan een coachtraject realiseren en begeleiden gericht op het verbeteren van de leefstijl van een cliënt (gedragsverandering, gezondere leefstijlkeuzes maken, stress verminderen).

Je kent manieren om de motivatie om te veranderen en zelfcompassie te vergroten en de verandering vol te houden.

Details

methode thuisstudie
omvang

13 lessen

studieduur 7 maanden
lesgeld € 715 of 8 x € 94
inschrijfgeld € 20
niveau hbo-niveau
vooropleiding bij voorkeur heb je de Civas-opleiding Coaching of vergelijkbaar gevolgd. Als je de opleiding met het TCI-examen wilt afronden, dan is een hbo- of wo-diploma vereist.
certificaat

na inzending van uw huiswerk kunt u een certificaat van deelname downloaden in uw studentenportaal.

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het openboek examen, ontvang je het Civas-diploma Leefstijlcoach.

erkend diploma

het Civas-diploma Leefstijlcoach wordt erkend als bijscholing door de Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC), de Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten (NVST), de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG); 3 ECTS. Het Civas-diploma is niet BLCN-erkend. Om een BLCN-erkend diploma te halen, kun je het examen Leefstijlcoach afnemen bij het TCI

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Heb je de lessen en het huiswerk in het studentenportaal afgerond? Dan kun je je aanmelden voor het officiële examen Leefstijlcoach bij exameninstelling TCI. Het TCI-examen bestaat uit drie onderdelen: een kennistoets over leefstijl, een coachingstoets en een reflectieopdracht. Slaag je voor de drie delen, dan ontvang je het BLCN-erkende diploma Leefstijlcoach. Meer informatie over het examen vind je op de website van TCI. De examenkosten bij TCI zijn €590,00. Om te mogen deelnemen aan het TCI-examen beschik je al over een hbo- of wo-diploma. Beschik je niet over een hbo- of wo-diploma? Dan kun je de opleiding afronden met het openboekexamen van Civas en ontvang je het geaccrediteerde Civas-diploma Leefstijlcoach.

Praktijkdagen

Praktijkweekend Communicatievaardigheden
Datum Prijs Locatie
20 januari 2024 en 21 januari 2024 € 485,00 Watletjenu Zaltbommel
16 maart 2024 en 17 maart 2024 € 485,00 Doopsgezinde Kerk Haarlem
20 april 2024 en 21 april 2024 € 485,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
29 juni 2024 en 30 juni 2024 € 485,00 Watletjenu Zaltbommel
14 september 2024 en 15 september 2024 € 485,00 Doopsgezinde Kerk Haarlem
23 november 2024 en 24 november 2024 € 485,00 Watletjenu Zaltbommel
Praktijkweekend Coachvaardigheden
Datum Prijs Locatie
23 maart 2024 en 24 maart 2024 € 485,00 Watletjenu Zaltbommel
25 mei 2024 en 26 mei 2024 € 485,00 Watletjenu Zaltbommel
21 september 2024 en 22 september 2024 € 485,00 Doopsgezinde Kerk Haarlem
9 november 2024 en 10 november 2024 € 485,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
Online vragenuur Voeding
Datum Prijs Locatie
maandag 23 oktober 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 27 november 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
dinsdag 19 december 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 januari 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 19 februari 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 18 maart 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 april 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 27 mei 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 17 juni 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 juli 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 26 augustus 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 23 september 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
zondag 13 oktober 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 18 november 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 16 december 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

Civas scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.