Opleiding Cognitieve gedragstherapie

Opleiding Cognitieve gedragstherapie

Duur
9 maanden
Lesgeld
€ 585,00 of 8 x € 78,00
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
ABvC, BATC, BGN, CAT, KTNO, VBAG, VVET, NVST
Studiemethode
thuisstudie

Cognitieve gedragstherapie

Met de opleiding Cognitieve gedragstherapie leer jij de meest gebruikte therapievorm bij psychische problemen en probleemgedrag toepassen. Cognitieve gedragstherapie, ook wel CGT genoemd, gaat ervan uit dat gedachten, gevoelens en gedrag onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Met de geaccrediteerde CGT opleiding leer je de gedachten van jouw cliënt veranderen, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe, positieve gevoelens en gedragingen.

Gratis proefles

Stuur mij per e-mail de gratis proefles en de inhoudsopgave. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief (uitschrijven kan op elk gewenst moment).

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Ontwikkeld door een ervaren vakdocent
 • Direct inzetbare en brede vorm van therapie
 • Wetenschappelijk bewezen effectief
 • Inclusief praktijkvoorbeelden en oefeningen

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Cognitieve gedragstherapie is breed inzetbaar bij de begeleiding van jouw cliënten. Mensen met zeer uiteenlopende problemen, zoals depressies, (eet)verslavingen, angststoornissen, paniekstoornissen, dwangmatig gedrag en fobieën, hebben er baat bij. In deze opleiding maak je intensief kennis met de benodigde vaardigheden en de achtergrondkennis voor de behandeling van deze probleemgebieden.

Cognitieve gedragstherapie is geschikt voor volwassenen en kinderen en wordt toegepast bij zowel lichtere klachten als bij complexere diagnoses. CGT is een wetenschappelijk onderbouwde therapievorm die voor het merendeel van jouw cliënten aantoonbaar resultaat zal opleveren.

Het idee dat cognitieve gedragstherapie alleen door psychotherapeuten kan worden beoefend is achterhaald. Maatschappelijk werkers, counselors, coaches, pedagogen, groepsleiders, sociaal pedagogisch werkers, jeugdhulpverleners, begeleiders welzijn, woonbegeleiders psychiatrie, gedragsdeskundigen, gewichtsconsulenten en vele andere hulpverleners maken er steeds meer gebruik van. En met succes! De technieken zijn inmiddels zover ontwikkeld dat nagenoeg iedere therapeut ze kan leren toepassen.

Na afronding van de opleiding Cognitieve gedragstherapie bezit je de benodigde kennis en praktische vaardigheden om deze therapievorm effectief en verantwoord in te zetten. Je bent als CGT therapeut in staat de problemen van jouw cliënten in kaart te brengen en op de juiste manier aan te pakken.

Wat leer je?

De Cognitieve gedragstherapie opleiding besteedt intensief aandacht aan de verschillende behandelmethoden voor het veranderen en verbeteren van gedachtepatronen. In de opleiding is onder andere aandacht voor:

 • Helder inzicht krijgen in de psyche van de mens
 • Invloed van CGT op denken, voelen en handelen
 • Oude gedragspatronen doorbreken en nieuwe aanleren
 • De fasen van het therapeutisch proces en de bijbehorende gesprekstechnieken
 • Specifieke cognitieve behandelmethoden en strategieën, ook voor kinderen

De leerdoelen van de opleiding Cognitieve gedragstherapie:

 • Je hebt inzicht in het denken, voelen en handelen van de mens en begrijpt hoe deze onderdelen samenhangen.
 • Je weet hoe cognitieve gedragstherapie invloed uitoefent op denken, voelen en handelen.
 • Je kent de positie van cognitieve gedragstherapie ten opzichte van psychotherapie en andere therapievormen.
 • Je kent de juiste therapeutische basishouding en begrijpt hoe diagnostiek verloopt.
 • Je kent de fasen van het therapeutisch proces.
 • Je bent bekend met therapeutische gesprekstechnieken.
 • Je begrijpt hoe mensen leren en veranderen.
 • Je kent de voorwaarden voor motivatie en kunt motiverende gesprekstechnieken inzetten.
 • Je begrijpt hoe sociale beïnvloeding plaatsvindt.
 • Je kan met cliënten werken aan copingstrategieën.
 • Je bent bekend met de meest gebruikte cognitieve methoden.
 • Je bent bekend met specifieke behandelmethoden voor kinderen.

Details

methode thuisstudie
omvang

16 lessen

studieduur 9 maanden
lesgeld € 585,00 of 8 x € 78,00
inschrijfgeld € 20,00
niveau hbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

je ontvangt kosteloos een certificaat van deelname na inzending van het huiswerk

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het CIVAS-diploma Cognitieve gedragstherapie

erkend diploma

erkend als deelopleiding door de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC), als bijscholing door Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT), de Nederlandse Vereniging Van Soma Therapeuten (NVST), de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG), het Verbond Van Energetisch Therapeuten (VVET), aantal ECTS 7; de Algemene Beroepsvereniging voor Counselling (ABvC), aantal PE-punten 100; en de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN), 15 studiepunten

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt CIVAS je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan ontvang je een certificaat van deelname.

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

CIVAS scoort een 9.1

Joyce Laugs
03 januari 2020
Erg prettige manier van zelfstudie, Civas is zeer goed te bereiken voor vragen en steun.
byTaske voetreflextherapie
06 januari 2020
Fijn studiemateriaal, ik was nog niet klaar met de ene studie of had de volgende alweer geboekt.
Carin
21 januari 2020
Fijne duidelijk gestructureerde opleiding.