Cursus Klinische psychologie I

Cursus Klinische psychologie I

Duur
6 maanden
Lesgeld
€ 560 of 6 x € 98
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
BATC, VBAG, KTNO, CAT, NVST, ABvC, FAGT, FAGT
Studiemethode
thuisstudie

Klinische psychologie I

Civas biedt twee cursussen aan over klinische psychologie, te weten deel I en deel II. Je kan beide studies los van elkaar volgen of tezamen als studiepakket. Op deze pagina lees je over de cursus Klinische psychologie deel I, die ingaat op depressie, agressie- en angststoornissen.

Breder ontwikkelen 10% pakketkorting
Wil je je breder ontwikkelen? Kies dan voor het studiepakket Klinische psychologie I II en profiteer van 10% pakketkorting.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Geschreven door vakspecialist
 • Met veel boeiende praktijkvoorbeelden
 • Toepasbaar in veel beroepen
 • Ook te bestellen als studiepakket

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Heb je de cursus Klinische psychologie deel I afgerond dan heb je een gedegen inzicht in de werking van menselijke emoties. Je weet hoe depressie, agressie- en angststoornissen tot problematisch of pathologisch gedrag kunnen leiden en hoe klinische psychologie oplossingen kan bieden.

De cursus Klinische psychologie deel I is bedoeld voor mensen die vanuit beroepsmatige of persoonlijke interesse meer van klinische psychologie en problematisch gedrag willen weten. De lesstof is van direct nut voor therapeuten, hulpverleners, vrijwilligers, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, coaches, counselors en personeelsfunctionarissen. Ook is de opleiding geschikt voor iedereen die meer van de eigen of van andermans psychische problemen wil begrijpen.

Wil je jezelf nog breder ontwikkelen? Bekijk dan ook het studiepakket Klinische psychologie I & II.

Wat leer je?

Klinische psychologie houdt zich bezig met de diagnostiek en behandeling van abnormaal, afwijkend en problematisch menselijk gedrag. Bij klinische psychologie gaat het om gedrag dat niet past binnen de sociale context van onze maatschappij. Ook behandelt klinische psychologie niet-pathologisch gedrag zoals ernstige rouw, depressie en overspannenheid.

De cursus Klinische psychologie deel I behandelt de psychische problematiek bij depressie, agressie- en angststoornissen. Je krijgt eerst een zorgvuldige uitleg van de aard en de werking van de menselijke emoties. Je ontdekt wat normale en abnormale reacties zijn en leest hoe je problematisch gedrag herkent.

Vervolgens legt de cursus Klinische psychologie deel I uit hoe emotionele stoornissen bij depressie, agressie en angst met klinische psychologie behandeld worden. Je leert over het verloop en de behandeling van neuroses, psychoses, trauma’s, obsessies, fobieën, Borderline-, angst- en persoonlijkheidstoornissen. Ter ondersteuning van jouw leerproces worden vele interessante voorbeelden uit de praktijk van de schrijver geanalyseerd.

De leerdoelen van de cursus Klinische psychologie deel I zijn:

 • Je hebt kennis van het werkveld van de klinische psychologie
 • Je hebt kennis van de basisbegrippen binnen de klinische psychologie
 • Je hebt kennis van de verschillende onderverdelingen van menselijk gedrag
 • Je hebt kennis van de factoren waardoor de manier van reageren wordt beïnvloed
 • Je hebt kennis van het ontstaan, de algemene kenmerken en de verwerking van emoties
 • Je hebt kennis van de aard en werking van de emoties angst, woede, verdriet, geestdrift, vreugde, schrik, verrassing, ontsteltenis en verbijstering
 • Je hebt kennis van de kenmerken, aard, aanleiding, functies, het verloop en de behandeling van normale en abnormale depressies
 • Je hebt kennis van de kenmerken, oorzaken en behandeling van de verschillende agressiestoornissen
 • Je hebt kennis van de kenmerken, oorzaken en behandeling van de verschillende angststoornissen
 • Je hebt kennis van gedragsstrategieën, abnormale persoonlijkheidsstructuren en de kenmerken van de verschillende persoonlijkheidsstoornissen

Details

methode thuisstudie
omvang

10 lessen

studieduur 6 maanden
lesgeld € 560 of 6 x € 98
inschrijfgeld € 20
niveau hbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

na inzending van je huiswerk kun je een certificaat van deelname downloaden in je studentenportaal.

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen, ontvang je het Civas-diploma Klinische psychologie I

erkend diploma

erkend als bijscholing door de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC), Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT), de Federatie voor Additief Geneeskundig Therapeuten (FAGT), de Nederlandse Vereniging Van Soma Therapeuten (NVST), de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG); aantal ECTS 4.5, en de Algemene Beroepsvereniging voor Counselling (ABvC); aantal PE-punten 54

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt Civas je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan kun je een certificaat van deelname downloaden in het studentenportaal.

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

Civas scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.