Cursus Kindertekeningen analyseren

Cursus Kindertekeningen analyseren

Duur
5 maanden
Lesgeld
€ 560 of 6 x € 98
Niveau
mbo-niveau
Accreditaties
BATC, KTNO, CAT
Studiemethode
thuisstudie met optionele praktijkdagen

Kindertekeningen analyseren

Volg de geaccrediteerde cursus Kindertekeningen analyseren en krijg een unieke inkijk in de ontwikkeling van een kind. Kinderen kunnen in tekeningen hun innerlijke wereld verbeelden. Ze geven daarbij prijs wat er speelt op emotioneel, lichamelijk en sociaal gebied. Zo kunnen angstgevoelens, verdriet of zelfs mishandeling aan het licht komen. Met de opleiding Kindertekeningen analyseren krijg je oog voor ieder detail en de betekenis ervan.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Geschreven door vakspecialist
 • Mogelijkheid een praktijkdag te volgen
 • Voor professionals en ouders
 • Met intensieve huiswerkbegeleiding

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Beeldende ontwikkeling
Na afronding van de cursus weet je meer over de beeldende ontwikkeling van kinderen en ben je in staat kindertekeningen te analyseren. Aan de hand van inzichten uit de psychologie schep je een referentiekader van waaruit je de kindertekening beoordeelt. Je houdt daarbij rekening met de belevingswereld van het kind en de context waarin het opgroeit.

Tekeningen interpreteren
Je kunt tekeningen inhoudelijk interpreteren en weet wat kleur, vorm, compositie, afmeting en oriëntatie zegt over bijvoorbeeld gevoelens, behoeften en zelfbeeld. Aan de hand van deze inzichten kun je inschatten of extra zorg of begeleiding nodig is.

Werken met kinderen
De Kindertekeningen analyseren opleiding is zeer interessant voor iedereen die professioneel met kinderen werkt, bijvoorbeeld als leerkracht, kindercoach of kindertherpeut, én voor ouders die meer inzicht willen krijgen in de emoties, gedachtes en behoeftes van hun kind.

Praktijkdag Kindertekeningen analyseren
Wil je jouw vaardigheden in de praktijk oefenen? Doe dan mee aan de optionele praktijkdag. Een uitstekende manier om jouw theoretische kennis te toetsen, ervaringen te delen en je netwerk te vergroten. Je bent overigens niet verplicht een praktijkdag bij te wonen voor het behalen van een diploma.

Verder studeren
Wil je je kennis verder verdiepen? Bekijk dan onze opleidingen op het gebied van kindercoaching.

Wat leer je?

Met die kennis uit de opleiding Kindertekeningen analyseren haal je uit een kindertekening waardevolle informatie over hoe een kind zich voelt en waar het behoefte aan heeft. Je leert onder andere:

 • Inschatten van ontwikkelingsniveau en tekenstijl van het kind
 • Een referentiekader van waaruit je de kindertekeningen beoordeelt
 • Rekening houden met belevingswereld en context
 • Inhoudelijk interpreteren van tekeningen

Aan de hand van wetenschappelijke modellen en veel praktijkvoorbeelden leer je betekenis te geven aan ieder onderdeel. Kindertekeningen analyseren lukt niet alleen aan de hand van vastomlijnde voorschriften. Je moet er ook gevoel voor ontwikkelen en daarvoor is ervaring belangrijk. De lesstof bevat daarom veel praktijkopdrachten die je instuurt naar jouw docent; een kindertherapeut met jarenlange werkervaring in zowel een pedagogisch als therapeutisch werkveld.

De leerdoelen van de opleiding Kindertekeningen analyseren zijn:

 • Je hebt kennis van ontwikkelingspsychologie.
 • Je kan inschatten waar een kind is in zijn (teken)ontwikkeling.
 • Je bent in staat uit een kindertekening informatie te halen over het zelfbeeld en lichaamsbeeld van een kind.
 • Je kan op basis van kindertekeningen inschatten wat er op onbewust niveau speelt bij een kind.
 • Je kan in een kindertekening ontdekken wat het kind nodig heeft voor een gewone, gezonde ontwikkeling.
 • Je kan op basis van kindertekeningen inschatten of het kind bijzondere behoeftes heeft.
 • Je bent in staat regressie (terugval) of een geblokkeerde, vertraagde ontwikkeling te herkennen in een tekening.

Details

methode thuisstudie met optionele praktijkdagen
omvang

10 lessen

studieduur 5 maanden
lesgeld € 560 of 6 x € 98
inschrijfgeld € 20
niveau mbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

na inzending van uw huiswerk kunt u een certificaat van deelname downloaden in uw studentenportaal.

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het Civas-diploma Kindertekeningen analyseren

erkend diploma

erkend als bijscholing door de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC) en de Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT)

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt Civas je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan kun je een certificaat van deelname downloaden in het studentenportaal.

Praktijkdagen

Civas organiseert voor veel studies optionele praktijkdagen of praktijkweekenden. Hier toets jij jouw theoretische kennis en ontmoet je jouw docent en medestudenten. Er wordt veel geoefend en er is volop ruimte voor het stellen van vragen. Voor iedereen die zijn vaardigheden naar een hoger niveau wil tillen, is het bijwonen van een praktijkdag een aanrader.

Praktijkdag Kindertekeningen analyseren
Optioneel kan je bij deze cursus een praktijkdag bijwonen. Deelname is niet verplicht. De dag wordt ingevuld met afwisselend theorie, zelf creatief aan de slag gaan en feedback van jouw docent. De groepen zijn niet groter dan 10 personen. Dat betekent dat er veel tijd is voor persoonlijke aandacht.

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

Civas scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.