Studiepakket Kindercoach en Speltherapie

Studiepakket Kindercoach en Speltherapie

Leer hoe je kinderen op een professionele en speelse manier kunt begeleiden bij hun ontwikkeling

hbo-niveau
17mnd.
€ 1495 of 12 x € 131 p/m
thuisstudie met optionele praktijkdagen

Met de geaccrediteerde opleiding Kindercoach en speltherapie leer je hoe je kinderen en tieners op een professionele en speelse manier kunt begeleiden bij hun ontwikkeling. Vanuit je eigen coachingspraktijk bied je ouders en kinderen praktische ondersteuning bij opgroeien en opvoeden. Dat doe je onder meer door het inzetten van speltherapie. Speltherapie helpt kinderen bij het uiting geven aan emoties, gedachten en verlangens. Het studiepakket Kindercoach en speltherapie bestaat uit de complete en geaccrediteerde cursussen Kindercoach en Speltherapie.

 

Wat je van de opleiding kunt verwachten

 • Twee complementaire opleidingen in één pakket
 • Ontwikkeld door vakspecialisten
 • Leer kinderen begrijpen en begeleiden
 • Startpunt voor je eigen praktijk
 • Oefenen met de lesstof? Kom naar de praktijkdag!

Na afronding

Nadat je de geaccrediteerde opleiding Kindercoach en speltherapie hebt afgerond, kun je als zelfstandig kindercoach aan de slag. Je zet daarbij speltherapie in om de ontwikkeling van kinderen positief te beïnvloeden. Maar ook om kinderen te leren omgaan met moeilijke situaties of lastig gedrag.

Werken met kinderen
Lijkt het je leuk om kinderen te begeleiden bij hun ontwikkeling? Dan is deze opleiding het perfecte startpunt voor jou. Je leert alles over de ontwikkeling, de opvoeding en het gedrag van kinderen. Na afloop van deze opleiding weet je hoe je kinderen en hun ouders kunt begeleiden als er problemen zijn op een of meer gebieden. Werk je al met kinderen? Bijvoorbeeld als leerkracht, hulpverlener, counselor, coach of jongerenbegeleider? Dan kun je de lesstof uit deze opleiding direct toepassen in je dagelijkse werk. Let op: deze cursus leidt je niet op tot pedagogisch medewerker.

Jij als kindercoach
Als kindercoach kun je kinderen én hun ouders op een professionele manier ondersteunen bij de opvoeding. Gedragsproblemen, ontwikkelingsachterstanden, leerstoornissen, adhd, pesten, overlijden, echtscheiding: dit alles heeft een enorme impact op kinderen. Jij helpt ouders en kinderen om beter om te gaan met lastige situaties. Daarnaast begeleid je kinderen om zich te ontwikkelen tot zelfstandige, verantwoordelijke en gelukkige (jong)volwassenen.

Speltherapie: een bijzondere vorm van therapie
Voor kinderen is het lastig om over hun emoties, gedachten en verlangens te praten. Je helpt kinderen via spel hier wél uiting aan te geven. Zo kan een kind op een veilige manier boodschappen geven en ontvangen, die in de realiteit misschien te confronterend zijn. Ook leer je kinderen te begeleiden om in fantasiespel ervaringen te verwerken en veilig te oefenen met nieuw gedrag.

Principes van speltherapie
Onze cursus Kindercoach en speltherapie is geen vervanging van een jarenlang studietraject tot erkend speltherapeut. Maar je leert wel hoe je op een professionele en praktische manier de principes van speltherapie kunt gebruiken in je kindercoachingspraktijk.

Begin je eigen praktijk
Met de kennis uit de cursus Kindercoach in je achterzak ben je helemaal klaar om je eigen praktijk te beginnen. Voeg daar het kennisgebied Speltherapie aan toe en je hebt je eigen niche gevonden. Er is steeds meer vraag naar professioneel opvoedingsadvies voor kinderen. Met dit studiepakket kun je ouders én kinderen helpen om samen de hobbels van opgroeien en opvoeden te nemen.

Kom naar de praktijkdag
Wil je de communicatie- en coachvaardigheden die je in deze cursus opdoet in de praktijk oefenen? Kom dan naar een van de optionele praktijkdagen. Dat geeft je meteen de kans om andere cursisten te ontmoeten, je ervaringen te delen en je netwerk te vergroten.

Profiteer van een aantrekkelijke pakketprijs
De opleiding Kindercoach en speltherapie bestaat uit twee opleidingen: de cursus Kindercoach en de cursus Speltherapie. Deze opleidingen zijn ontwikkeld door deskundige vakdocenten. Kies je voor dit opleidingspakket, dan profiteer je van een aantrekkelijke pakketprijs.

Samengesteld door ervaren vakdocenten
Het lesmateriaal is samengesteld door deskundige en ervaren vakdocenten. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kunt opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Je kiest zelf met welke cursus je start en ook het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kenni

Programma

In de opleiding Kindercoach en speltherapie leer je hoe je via spel invloed kunt uitoefenen op de ontwikkeling van kinderen. Ook kun je ze helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen, het verminderen van gedragsproblemen en het accepteren van moeilijke situaties. Als kindercoach bied je kinderen en hun ouders begeleiding bij opgroeien en opvoeden. Deze opleiding besteedt intensief aandacht aan:

 • pedagogiek en ontwikkelingspsychologie
 • opvoedings- en gedragsproblematiek
 • problemen en stoornissen die specifiek zijn voor kinderen
 • de therapeutische relatie tussen kind en hulpverlener
 • de kindgerichte benadering en Cognitive Behavioral Play Therapy (CBPT)
 • de spelkamer, therapeutische verhalen en ‘sandplay’
 • coachingsvaardigheden en gesprekstechnieken afgestemd op kinderen

Maandelijks online vragenuur
Heb je vragen over de lesstof? Stuur deze dan eenvoudig aan je studiebegeleider. Of doe mee aan het maandelijkse online vragenuur, waarin je docent jouw vragen en die van je medestudenten beantwoordt.

De leerdoelen van de opleiding Kindercoach zijn:

 • Je kent de meest gangbare theorieën over de sociale, emotionele, cognitieve en motorische ontwikkeling van kinderen.
 • Je kent de belangrijkste handelingsperspectieven binnen de pedagogiek: het leertheoretisch perspectief, het informatieverwerkingsperspectief, het cognitief ontwikkelingsperspectief, het psychosociaal perspectief en het contextueel perspectief.
 • Je kent specifieke problematieken en stoornissen binnen de pedagogiek, waaronder ADHD, ASS, angsten, dyslexie, dyscalculie, slaapproblemen, gedrags- en hechtingsstoornissen.
 • Je kent de rol, de taken, het werkveld en de grenzen van de kindercoach.
 • Je kent de verschillende benaderingen en technieken die je als kindercoach kunt gebruiken.
 • Je kunt (onderdelen uit) deze benaderingen en technieken onafhankelijk van elkaar gebruiken, maar ook integreren vanuit het perspectief van beroepsmatig handelen.
 • Je kunt flexibel inspelen op praktijksituaties en bent open en benaderbaar voor je cliënten.
 • Je begrijpt de grondhouding van de hulpverlener bij het opbouwen van een relatie met de cliënt.
 • Je kent de verschillende basistechnieken voor het voeren van coachingsgesprekken met ouders en kinderen.
 • Je begrijpt hoe mensen veranderen en kent de waarde van weerstand. Je kunt omgaan met weerstand en kunt technieken inzetten die weerstand verminderen.
 • Je kent de ethiek en de wetten en regels die gelden binnen de hulpverlening.

De leerdoelen van de opleiding Speltherapie zijn:

 • Je kent de uitgangspunten, effectiviteit en geschiedenis van speltherapie.
 • Je kent de voor- en nadelen van de child-centered speltherapie en Cognitive Behavioral Play Therapy (CBPT).
 • Je kent het behandelproces van child-centered speltherapie en het behandelproces van CBPT.
 • Je bent bekend met faciliterende uitspraken, limieten stellen, een spelsituatie opzetten en het inrichten van een spelkamer.
 • Je weet wat sandplay-therapie is en hoe deze methode wordt gebruikt.
 • Je weet hoe therapeutische verhalen worden geconstrueerd en je kent de waarde daarvan voor kinderen.
 • Je kent de uitgangspunten van Neurolinguïstisch Programmeren (NLP) en je weet hoe je therapeutische verhalen construeert die daarbij aansluiten.

Diploma & Accreditaties

Certificaat

Bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk kan je een certificaat van deelname downloaden in je studentenportaal.

Diploma

Bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor de thuis af te leggen examens ontvang je de Civas-diploma's Kindercoach en Speltherapie.

Accreditaties

- Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen (KTNO)

- Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN)

- Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC)

- Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG)

- Vereniging van Soma Therapeuten (NVST)

- Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT)

Studieduur & Kosten

Methode
thuisstudie met optionele praktijkdagen
Niveau
hbo-niveau
Type
Studiepakket
Omvang

38 lessen

Studieduur
17 maanden
Lesgeld
€ 1495 of 12 x € 131
Inschrijfgeld
€ 20
Vooropleiding
er is geen specifieke vooropleiding vereist

Zo studeer je

Studeren kan in je eigen tempo. Er is wel een maximale studieduur van 36 maanden. Tijdens deze periode heb je recht op studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kun je deelnemen aan het examen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen én heb je al het huiswerk succesvol afgerond met een rapportcijfer 5,5 of hoger, dan ontvang je het diploma Kindercoach en Speltherapie. Slaag je niet voor het examen, dan begeleidt Civas je graag om het herexamen te halen. Uiteraard allemaal binnen de studietermijn van 36 maanden. Examen doen is niet verplicht. Het diploma ontvang je gratis.

Praktijkdagen

Praktijkweekend Positief coachen

Datum Prijs Locatie
zaterdag 12 oktober 2024
€ 485.00
Online lesevenement vanuit huis via ZOOM

Praktijkweekend Kindercoachvaardigheden

Datum Prijs Locatie
zaterdag 5 oktober 2024
€ 485.00
Online lesevenement vanuit huis via ZOOM

Praktijkweekend Communicatievaardigheden

Datum Prijs Locatie
zaterdag 29 juni 2024
€ 485.00
Watletjenu Zaltbommel
zaterdag 14 september 2024
€ 485.00
Doopsgezinde Kerk Haarlem

Online vragenuur Kinderspecialisaties

Datum Prijs Locatie
donderdag 13 juni 2024
€ 0.00
Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
donderdag 4 juli 2024
€ 0.00
Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
donderdag 8 augustus 2024
€ 0.00
Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
donderdag 12 september 2024
€ 0.00
Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
donderdag 10 oktober 2024
€ 0.00
Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
donderdag 7 november 2024
€ 0.00
Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
donderdag 12 december 2024
€ 0.00
Online lesevenement vanuit huis via ZOOM

Online vragenuur Kinderspecialisaties

Datum Prijs Locatie
donderdag 13 juni 2024
€ 0.00
Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
donderdag 4 juli 2024
€ 0.00
Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
donderdag 8 augustus 2024
€ 0.00
Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
donderdag 12 september 2024
€ 0.00
Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
donderdag 10 oktober 2024
€ 0.00
Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
donderdag 7 november 2024
€ 0.00
Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
donderdag 12 december 2024
€ 0.00
Online lesevenement vanuit huis via ZOOM

Ga direct van start

 • Ontvang uw studie binnen 2 werkdagen thuis
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens
Kindercoach en Speltherapie

Gratis proefles doen

Stuur mij per e-mail de gratis proefles en de inhoudsopgave. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief (uitschrijven kan op elk gewenst moment).

Hartelijk dank voor je aanvraag. De proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Hulp bij je studiekeuze?

Wij helpen je graag!


Niet helemaal wat je zocht?

Soortgelijke opleidingen als 'Kindercoach en Speltherapie'

Kindertekeningen analyseren

Meer informatie

Creatief werken met kinderen

Meer informatie

Kindercoach

Meer informatie

Pedagogiek

Meer informatie

Opvoedcoach

Meer informatie

Wil je doorstuderen?

Vervolgopleidingen waar je in kunt specialiseren

Kindertekeningen analyseren

Meer informatie

Creatief werken met kinderen

Meer informatie

Mindfulness voor kinderen

Meer informatie

Jongerencoach

Meer informatie

Gezinstherapie

Meer informatie

Innerlijk Kind-therapie

Meer informatie

Pedagogiek

Meer informatie