Opleiding Speltherapie

Opleiding Speltherapie

Duur
5 maanden
Lesgeld
€ 445,00 of 6 x € 79,00
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
KTNO, BATC, VBAG, VIV, VVET, NVST
Studiemethode
thuisstudie

Speltherapie

Met de opleiding Speltherapie maak je kennis met een therapievorm die speciaal gericht is op kinderen die problemen ervaren in hun ontwikkeling. Spel is de taal waarmee kinderen communiceren. In de opleiding Speltherapie leer je deze taal beheersen. Zo leer je kinderen werkelijk begrijpen en verstaan. Dit is een belangrijke vaardigheid die je direct in jouw werk met kinderen kan toepassen.

Gratis proefles

Stuur mij per e-mail de gratis proefles en de inhoudsopgave. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief (uitschrijven kan op elk gewenst moment).

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Leer kinderen werkelijk begrijpen
 • Stimuleer de ontwikkeling van kinderen
 • Ontdek de mogelijkheden van spel
 • Voor iedereen die met kinderen werkt

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Kinderen kunnen minder gemakkelijk over hun emoties, gedachten en verlangens praten dan volwassenen. Via spel kunnen ze hier wel uiting aan geven. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ingrijpende of traumatische gebeurtenissen verwerken zonder er direct over te hoeven praten.

Via spel kan een kind ook op een veilige manier boodschappen geven en ontvangen, waar het in de realiteit niet mee durft om te gaan. In fantasiespel leert het kind omgaan met nieuwe vormen van gedrag. Daarnaast heeft spel nog veel andere functies in het leven van een kind. Daarover leer je in de opleiding Speltherapie.

Met speltherapie kan je invloed uitoefenen op de ontwikkeling van het kind. In deze therapievorm gebruik je de unieke mogelijkheden van spel, zodat een kind de gelegenheid krijgt zijn gedachten, gevoelens en verlangens te uiten, ervaringen te verwerken en te experimenteren met allerlei vormen van gedrag. Zo kan gestagneerde ontwikkeling weer op gang komen.

De opleiding Speltherapie is geschikt voor iedereen die professioneel met kinderen werkt, bijvoorbeeld als kindercoach, leerkracht en pedagogisch medewerker. Na afronding van de opleiding Speltherapie kun je speltherapeutische principes integreren in je werkzaamheden om kinderen met ontwikkelingsproblemen, en hun ouders, nog beter te begeleiden.

Wat leer je?

In de opleiding Speltherapie leer je hoe je via spel invloed uit kunt oefenen op de ontwikkeling van kinderen en hen kunt helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen, het verminderen van gedragsmoeilijkheden en het accepteren van moeilijke situaties. Er wordt onder andere ingegaan op:

 • Kinderen verstaan
 • De therapeutische relatie
 • De kind-gerichte benadering en cognitive behavioural play therapy (CBPT)
 • De spelkamer
 • Sandplay
 • Therapeutische verhalen

Aan de hand van praktijkvoorbeelden in de lesstof leer je hoe je speltherapie praktisch toepast.

De leerdoelen van de opleiding Speltherapie zijn:

 • Je kent de uitgangspunten, effectiviteit en geschiedenis van speltherapie.
 • Je kent de voor- en nadelen van de child-centered speltherapie en Cognitive Behavioral Play Therapy (CBPT).
 • Je bent bekend met het behandelproces van child-centered speltherapie en het behandelproces van CBPT.
 • Je hebt kennis van faciliterende uitspraken, limieten stellen, een spelsituatie opzetten en het inrichten van een spelkamer.
 • Je bent bekend met sandplay-therapie en weet hoe deze methode ingezet wordt.
 • Je weet hoe therapeutische verhalen geconstrueerd worden en kent de waarde hiervan voor kinderen.
 • Je kent de uitgangspunten van het Neurolinguïstisch Programmeren (NLP) en weet hoe je therapeutische verhalen construeert die hierbij aansluiten.

Details

methode thuisstudie
omvang

8 lessen

studieduur 5 maanden
lesgeld € 445,00 of 6 x € 79,00
inschrijfgeld € 20,00
niveau hbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

je ontvangt kosteloos een certificaat van deelname na inzending van het huiswerk

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het CIVAS-diploma Speltherapie

erkend diploma

erkend als bijscholing door de Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC), de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG), de Vereniging Integrale Vitaliteitkunde (VIV), het Verbond Van Energetisch Therapeuten (VVET) en de Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten (NVST); aantal ECTS 4.5

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan ontvang je een certificaat van deelname.

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

CIVAS scoort een 9.1

Joyce Laugs
03 januari 2020
Erg prettige manier van zelfstudie, Civas is zeer goed te bereiken voor vragen en steun.
byTaske voetreflextherapie
06 januari 2020
Fijn studiemateriaal, ik was nog niet klaar met de ene studie of had de volgende alweer geboekt.
Carin
21 januari 2020
Fijne duidelijk gestructureerde opleiding.