Cursus Geweldloze communicatie

Cursus Geweldloze communicatie

Leer hoe je gesprekken verbindend en ontwapenend maakt met geweldloze communicatie.

mbo+ niveau
5mnd.
€ 560 of 6 x € 98 p/m
thuisstudie

In de geaccrediteerde opleiding Geweldloze communicatie leer je hoe je geweldloos communiceert met je cliënten. Hoe je omgaat met boosheid en agressie van je cliënt. Hoe communiceer je vreedzaam met behoud van jouw grenzen? Je leert hoe je jouw cliënten kunt helpen geweldloze communicatie in te zetten om te zeggen wat je wilt en te horen waar het de ander om gaat. De technieken die je leert in de opleiding Geweldloze communicatie zijn praktisch toepasbaar in het dagelijks leven, zowel voor je cliënten als voor jezelf.

Wat je van de opleiding kunt verwachten

 • Werkelijk contact maken
 • Direct in de praktijk toepasbaar
 • Lesstof bevat veel oefeningen
 • Ontwikkeld door vakspecialist

Na afronding

Zeggen wat je echt wilt zeggen en tegelijkertijd luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. Dat is de essentie van geweldloze communicatie. Een vaardigheid die gesprekken verbindend en ontwapenend maakt. Geweldloze communicatie is gebaseerd op mededogen, samenwerking en vertrouwen.

Geweldloze communicatie kan je direct praktisch toepassen. Je weet hoe je tijdens gesprekken beter kan omgaan met emoties en hoe je werkelijk contact maakt met jouw gesprekspartner. Gevoelens en wensen kan je helder te verwoorden, waarbij je gewelddadige communicatie weet te vermijden.

De cursus Geweldloze communicatie is bedoeld voor coaches, counselors, therapeuten, zorgverleners en andere professionals die geweldloos communiceren willen inzetten bij hun werk met cliënten.

Ook diegenen die hun persoonlijke communicatie met anderen willen verbeteren hebben veel profijt van deze opleiding. Je wordt je bewuster van jouw eigen manier van communiceren én die van de mensen om je heen.

Na afronding van de Geweldloze communicatie cursus kan je geweldloze communicatie op effectieve wijze inzetten in jouw werk met cliënten van alle leeftijden.

Programma

In de opleiding Geweldloze communicatie leer je te zeggen wat je wilt zeggen én te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. In de erkende opleiding leer je onder andere over:

 • Het gedachtegoed van Marshall Rosenberg
 • Mededogen en vertrouwen creëren
 • Werkelijk contact maken
 • Gevoelens en wensen helder verwoorden
 • Het vermijden van machtsstrijd

Geweldloze communicatie is ontwikkeld door Marshall Rosenberg. Zijn filosofie en gedachtegoed komen uitgebreid in de cursus aan de orde. Ook leer je over het gedachtegoed van psychologe Ingeborg Bosch en haar methode PRI (Past Reality Integration).

De opleiding bevat veel oefeningen en praktijkvoorbeelden ter ondersteuning van je leerproces. Ze laten zien hoe je geweldloze communicatie effectief inzet bij volwassenen, kinderen en jezelf.

De leerdoelen van de cursus Geweldloze communicatie zijn:

 • Je kent de basisprincipes van geweldloze communicatie en het model van de grondlegger Marshall Rosenberg.
 • Je hebt inzicht in de kracht van empathie, aangezien dit een belangrijke rol speelt binnen geweldloze communicatie.
 • Je hebt inzicht in van wat geluk inhoudt en hoe eerlijkheid hiermee verband houdt; eerlijkheid tegenover jezelf, anderen en het leven.
 • Je hebt inzicht in de rol van woede.
 • Je hebt kennis van het werk van Ingeborg Bosch – Past Reality Integration, teneinde meer inzicht te verwerven in afweermechanismen en heling te verrichten en daardoor meer geweldloos te kunnen communiceren.
 • Je hebt kennis van de raakvlakken tussen geweldloze communicatie en het boeddhisme ten einde meer vrede in het eigen hart te ervaren en ten dienste van in vrede leven met anderen.
 • Je hebt inzicht in het fenomeen luisteren – een basisvaardigheid bij geweldloze communicatie, het helder krijgen van luistervoorkeuren, luistervaardigheden beoefenen en hoe luisteren in te zetten in de omgang met mensen met andere karaktereigenschappen en gedrag dat als ongewenst wordt gezien, teneinde hiervan minder last te ervaren en hen respectvol te kunnen benaderen en te behandelen.
 • Je hebt inzicht in behoeften, gevoelens, schijngevoelens, emotie, afweersystemen, authenticiteit, grenzen en begrenzen, en ruimte innemen.
 • Je bent in staat op vreedzame wijze, zonder machtsstrijd, te communiceren vanuit mededogen en vertrouwen.
 • Je kan conflicten ombuigen naar gelijkwaardige communicatie.

Diploma & Accreditaties

Certificaat

na inzending van uw huiswerk kunt u een certificaat van deelname downloaden in uw studentenportaal.

Diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het Civas-diploma Geweldloze communicatie

Accreditaties

- Kwaliteit en Toetsing Natuurgerichte Opleidingen

- Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC)

- Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT)

Studieduur & Kosten

Methode
thuisstudie
Niveau
mbo+ niveau
Type
Cursus
Omvang

10 lessen

Studieduur
5 maanden
Lesgeld
€ 560 of 6 x € 98
Inschrijfgeld
€ 20
Vooropleiding
er is geen specifieke vooropleiding vereist

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Ga direct van start

 • Ontvang uw studie binnen 2 werkdagen thuis
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens
Geweldloze communicatie

Niet helemaal wat je zocht?

Soortgelijke opleidingen als 'Geweldloze communicatie'

Counseling

Meer informatie

Lifecoach

Meer informatie

Emotiemanagement

Meer informatie

Cognitieve gedragstherapie

Meer informatie

Creatieve therapie

Meer informatie

Kindercoach

Meer informatie

Mindfulness Based Cognitive Therapy

Meer informatie

Narratieve therapie

Meer informatie

Oplossingsgerichte therapie

Meer informatie