Wat is massagetherapie?

Leestijd
2 minuten
Geplaatst op
24 november 2017

Wat is massagetherapie?

Massagetherapie is een behandelvorm waarbij gezondheidsklachten worden aangepakt door middel van massage. Massagetherapie kan op zichzelf staan, maar ook in combinatie met andere behandelingen zoals fysiotherapie, haptonomie en psychotherapie worden gegeven. Hoe werkt massagetherapie? Voor welke klachten is deze therapievorm geschikt? En over welke vaardigheden moet je beschikken om als massagetherapeut aan de slag te gaan?

Van klacht naar oorzaak

Onverwerkte emoties, belemmerende gedachten, een grote mate van stress: het zijn allemaal triggers voor lichamelijke ongemakken. Bij massagetherapie ligt de focus niet alleen op het aanpakken van gezondheidsklachten, maar ook op het achterhalen van de oorzaken. Is er bijvoorbeeld sprake van een belastende levensstijl of frustraties op het werk? Door in gesprek te gaan worden mogelijke oorzaken in kaart gebracht en komen therapeut en cliënt samen tot een oplossing. Het luisteren naar de signalen van het lichaam staat hierbij centraal.

Massagetherapie: breng lichaam en geest in balans

Door massagetherapie ontspant het lichaam, verdwijnen blokkades en wordt het zelfhelend vermogen aangesproken. Hierdoor komen lichaam en geest weer in balans.

Massagetherapie kan ingezet worden bij tal van klachten zoals hoofdpijn, rugpijn en darmproblemen. Ook bij burn-outklachten, stress of oververmoeidheid kan massagetherapie verlichting bieden. De therapievorm is geschikt voor het behandelen van incidentele en chronische klachten. Daarnaast is het een uitstekend preventiemiddel.

De kneepjes van het vak

Om met massagetherapie aan de slag te kunnen, is kennis van anatomie, fysiologie en spieren vereist. Ook algemene therapeutische vaardigheden zoals het formuleren van behandeldoelen, het toepassen van gesprekstechnieken en het motiveren van cliënten zijn essentieel. Na het volgen van een massageopleiding kan je het geleerde toepassen in de privésfeer of in je eigen massagepraktijk.

Meer weten over massagetherapie? Bekijk onze opleidingen.


> Ontdek de cursus Holistische massage