Faalangst overwinnen? 10 tips!

Leestijd
4 minuten
Geplaatst op
29 januari 2018

Faalangst overwinnen? 10 tips!

Wie faalangst heeft, is zo bang om te falen dat uitdagingen uit de weg worden gegaan en kansen niet gegrepen worden. Dit kan groei en ontwikkeling behoorlijk in de weg zitten. In dit blogartikel geven we 10 tips om faalangst te overwinnen

1. Onderzoek de kern

Om faalangst te overwinnen, is het belangrijk dat u de kern van het probleem onderzoekt. Waarom bent u zo bang om het fout te doen? Wellicht komt u uit een streberig gezin of bent u vroeger gepest. Wanneer u weet waar het probleem zit, kunt u hiermee aan de slag.

2. Wees objectief

Vaak zijn onze angsten niet realistisch. Want waarom zou uw nieuwe werkgever niet blij met u zijn als u uw best doet? En hoe groot is de kans nou echt dat u dat examen niet haalt als u goed geleerd heeft? Door objectief naar de situatie te kijken, zullen uw zorgen (deels) verdwijnen.

3. Leg de lat niet te hoog

Niemand is perfect. Leg de lat niet te hoog voor uzelf en stel haalbare doelen. Op die manier wordt de druk vele malen kleiner en gaat u makkelijker nieuwe uitdagingen aan.

4. Leer van uw fouten

Het is helemaal niet erg om fouten te maken. Sterker nog, over het algemeen kunt u er veel van leren. Zie fouten dus niet als iets negatiefs, maar als een manier om uzelf verder te ontwikkelen.

5. Bereid u goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk; zeker wanneer u faalangst heeft. Door dat sollicitatiegesprek of die presentatie goed voor te bereiden, krijgt u meer zelfvertrouwen en wordt de angst om te falen kleiner.

6. Ontspan

Een belangrijke kanttekening bij bovenstaand punt is dat u niet moet doorslaan in de voorbereidingen die u treft. Dat zal alleen maar averechts werken. Vindt u het lastig om te ontspannen? Dan kan mindfulness of meditatie uitkomst bieden.

7. Spreek uw angsten uit

Het lucht vaak ontzettend op om uw angsten met familie of vrienden te bespreken. Ze kunnen u helpen relativeren, maar wellicht ook praktische tips geven.

8. Relativeer

Wat is het ergste wat er kan gebeuren als u wel ‘faalt’? Vaak valt het antwoord ontzettend mee. Probeer dus te relativeren als u tegen een bepaalde situatie of gebeurtenis aanhikt.

9. Stel niet uit

Door de dingen waar u tegenop ziet uit te stellen, geeft u uzelf alleen maar meer tijd om te malen. Voer die spannende taak zo snel mogelijk uit en u zult zien dat het vaak lang niet zo erg is als u dacht.

10. Vier uw successen

Vergeet niet om uw successen te vieren, hoe klein ze ook zijn. Door bewust stil te staan bij alles wat goed is gegaan, bouwt u zelfvertrouwen op en wordt uw faalangst minder.

Met uw eigen faalangst aan de slag? Volg de cursus Zelfontwikkeling.