Faalangst overwinnen? 10 tips!

Leestijd
4 minuten
Geplaatst op
29 januari 2018

Faalangst overwinnen? 10 tips!

Wie faalangst heeft, is zo bang om te falen dat uitdagingen uit de weg worden gegaan en kansen niet gegrepen worden. Dit kan groei en ontwikkeling behoorlijk in de weg zitten. In dit blogartikel geven we 10 tips om faalangst te overwinnen

1. Onderzoek de kern

Om faalangst te overwinnen, is het belangrijk dat je de kern van het probleem onderzoekt. Waarom ben je zo bang om het fout te doen? Wellicht kom je uit een streberig gezin of ben je vroeger gepest. Wanneer je weet waar het probleem zit, kan je hiermee aan de slag.

2. Wees objectief

Vaak zijn onze angsten niet realistisch. Want waarom zou je nieuwe werkgever niet blij met je zijn als jij je best doet? En hoe groot is de kans nou echt dat je dat examen niet haalt als je goed geleerd heeft? Door objectief naar de situatie te kijken, zullen je zorgen (deels) verdwijnen.

3. Leg de lat niet te hoog

Niemand is perfect. Leg de lat niet te hoog voor jezelf en stel haalbare doelen. Op die manier wordt de druk vele malen kleiner en ga je makkelijker nieuwe uitdagingen aan.

4. Leer van je fouten

Het is helemaal niet erg om fouten te maken. Sterker nog, over het algemeen kan je er veel van leren. Zie fouten dus niet als iets negatiefs, maar als een manier om jezelf verder te ontwikkelen.

5. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk; zeker wanneer je faalangst hebt. Door dat sollicitatiegesprek of die presentatie goed voor te bereiden, krijg je meer zelfvertrouwen en wordt de angst om te falen kleiner.

6. Ontspan

Een belangrijke kanttekening bij bovenstaand punt is dat je niet moet doorslaan in de voorbereidingen die je treft. Dat zal alleen maar averechts werken. Vind je het lastig om te ontspannen? Dan kan mindfulness of meditatie uitkomst bieden.

7. Spreek je angsten uit

Het lucht vaak ontzettend op om je angsten met familie of vrienden te bespreken. Ze kunnen je helpen relativeren, maar wellicht ook praktische tips geven.

8. Relativeer

Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je wel ‘faalt’? Vaak valt het antwoord ontzettend mee. Probeer dus te relativeren als je tegen een bepaalde situatie of gebeurtenis aanhikt.

9. Stel niet uit

Door de dingen waar je tegenop ziet uit te stellen, geef je jezelf alleen maar meer tijd om te malen. Voer die spannende taak zo snel mogelijk uit en je zal zien dat het vaak lang niet zo erg is als je dacht.

10. Vier je successen

Vergeet niet om je successen te vieren, hoe klein ze ook zijn. Door bewust stil te staan bij alles wat goed is gegaan, bouw je zelfvertrouwen op en word je faalangst minder.

> Ontdek de opleiding Zelfontwikkeling