Eetstoornis: oorzaken en symptomen

Leestijd
3 minuten
Geplaatst op
20 juni 2022

Eetstoornis: oorzaken, soorten en symptomen

Een eetstoornis is een psychische aandoening waarbij sprake is van verstoord eetgedrag. Hoe ontstaat een eetstoornis? Welke eetstoornissen zijn er? En hoe herken je verstoord eetgedrag? In dit blogartikel gaan we hier uitgebreid op in.

Oorzaken

Er is niet één aanwijsbare oorzaak voor het ontwikkelen van een eetstoornis. Zo kan er onder andere sprake zijn van erfelijkheid, een negatief zelfbeeld of een traumatische ervaring. Wel hebben mensen met een eetstoornis vaak het gevoel dat ze geen invloed hebben op hun leven en proberen ze met eten en afvallen toch een vorm van controle te krijgen. Vrouwen tussen de 15 en 30 jaar vormen de grootste risicogroep.

Soorten eetstoornissen

Anorexia nervosa
Een bekende eetstoornis is anorexia nervosa. Hierbij heeft de patiënt een vertekend lichaamsbeeld en eet hij extreem weinig, al dan niet gecombineerd met het gebruik van laxeermiddelen, braken en overmatig sporten. Vaak is er bij de eetstoornis anorexia nervosa sprake van een ongezond laag gewicht.

Boulimia nervosa
Kenmerkend voor de eetstoornis boulimia nervosa zijn de terugkerende eetbuien. Om gewichtstoename te voorkomen, wordt vervolgens alles weer uitgebraakt. Ook maakt de patiënt vaak gebruik van laxeermiddelen. Periodes van extreem veel en extreem weinig eten wisselen zich meestal af. Bij deze eetstoornis zie je vaak gewichtsschommelingen.

Binge eating disorder (BED)
Een minder bekende eetstoornis is het binge eating disorder. Bij deze eetstoornis is sprake van extreme eetbuien, vaak veroorzaakt door verdriet, woede of stress. Iemand die aan deze eetstoornis lijdt, heeft veelal overgewicht. Ook kan sprake zijn van een grote gewichtstoename in korte tijd.

Symptomen

Een (beginnende) eetstoornis kan je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Obsessief bezig met eten en afvallen
  • Afwisselend lijnen en overmatig eten
  • Overgeven
  • Gebruik van laxeermiddelen
  • Dwangmatig sporten
  • Niet eten in gezelschap
  • Misselijkheid en maagpijn
  • Angst om aan te komen
  • Vertekend lichaamsbeeld

Een eetstoornis ontwikkelt zich niet van de één op de andere dag. Door de symptomen in een vroeg stadium te herkennen, kan je voorkomen dat de situatie uit de hand loopt. Professionele hulp van een psycholoog of arts is noodzakelijk bij een eetstoornis.

Gerelateerde studies

Wil je mensen met overgewicht begeleiden naar een gezond gewicht? Of mensen helpen hun eetpatroon blijvend te veranderen? Bekijk dan onderstaande opleidingen:

> Ontdek de opleiding gewichtsconsulent
> Ontdek de opleiding voedingsdeskundige
> Ontdek de opleiding Cognitieve gedragstherapie
> Ontdek de BGN-erkende cursus Emotie-eten