Docent HR Analytics stelt zich voor

Leestijd
4 minuten
Geplaatst op
26 februari 2024

Docent HR Analytics Peter Jacobs stelt zich voor

Peter Jacobs is docent van de opleiding HR Analytics bij Civas. Aan de hand van 5 vragen vertelt hij over zijn vakgebied en docentschap voor Civas.

Wat is je achtergrond?

‘Vijf jaar lang stond ik voor de klas als docent wis- en natuurkunde. Daarna maakte ik de overstap naar HR en volgde een HBO- en WO-opleiding. Ik ben afgestudeerd bij Frits Kluijtmans. Veel HRM-ers zullen hem alleen kennen van het leerboek. Aardige man met heel veel kennis en inzicht! Ik werkte vervolgens voor de overheid en in het bedrijfsleven en ben nu al weer 15 jaar ZZP-er. Inmiddels ben ik ook als docent verbonden aan Civas.’

Wat trekt je aan in het vakgebied HRM?

‘Ik voel me als een vis in het water als ik mijn twee expertises, het onderwijs en HRM, kan combineren. Ik spreek eigenlijk liever van Personeel en Organisatie, P&O. Het geeft precies aan waar het om gaat: de mens binnen zijn werk. Wat hebben je medewerkers nodig om het beste van zichzelf te (blijven) geven in lijn met de organisatiedoelen.’

Wat kan de student verwachten van de opleiding HR Analytics?

‘Een goede P&O-er of HRM-er weet wat er speelt binnen de organisatie, zeker in kwantitatief opzicht! Niet ‘ik heb het gevoel’ maar ‘ik heb hier de cijfers!’. Daarmee versterk je je rol als strategisch adviseur en initiator van veranderingen. Het management laat zich graag overtuigen door een goede kwantitatieve onderbouwing. HR-analytics zou de indruk kunnen wekken dat het alleen gaat over rekenen, wiskundige modellen en statistische technieken. Niets is minder waar, HR-analytics gaat juist over beweegredenen, veranderingen en advisering.’

Hoe ziet de praktijkdag van de opleiding eruit?

De praktijkdag is een dag van ontmoeting, versterking en verdieping. In het studiemateriaal dat je vooraf doorneemt staan een aantal opdrachten die gaan over jouw organisatie. Op de praktijkdag ga je met medestudenten en onder mijn begeleiding aan de slag om met jouw materiaal een goed beleidsvoorstel te maken. Daarnaast is er aandacht voor de wijze waarop je jouw voorstel gaat presenteren. Een goede presentatie versterkt je boodschap.’

Welk advies heb je voor (aankomende) studenten?

‘Met name de HR-professional die kwantitatieve vaardigheden mist wil ik uitdagen om deze opleiding te volgen. HR Analytics is een tool die je professionaliteit vergroot. Laat je niet afschrikken bij de eerste rekensom. Het gaat uiteindelijk om het doel: jouw vakmanschap verbeteren!

> Ontdek de opleiding HR Analytics