Opleiding HR Analytics

Opleiding HR Analytics

Duur
1 maanden
Lesgeld
€ 685,00 of 1 x € 685,00
Niveau
hbo-niveau
Studiemethode
praktijkdag met thuisstudie vooraf

HR Analytics

Volg de opleiding HR Analytics en word een stevige gesprekspartner voor de directie en management op het gebied van HR vraagstukken. Als HR manager heb je toegang tot veel data. In deze HR Analytics opleiding leer je deze data te analyseren en te gebruiken voor de kwantitatieve onderbouwing van beleidsinitiatieven. De HRM opleiding bestaat uit het bestuderen van theorie in je eigen tijd en tempo en een praktijkdag om te oefenen.

Voordelen

 • Direct aan de slag met eigen praktijkcase
 • Theorie op eigen tempo bestuderen
 • Op de praktijkdag staat oefenen centraal

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Analytische vaardigheden
HR Analytics gaat over getallen en formules, maar vooral over de betekenis en waarde die ze hebben voor jouw HR beleid. Als HR manager beschik je al over heel veel data en dat wordt in de toekomst alleen maar meer. Maar wat betekenen al die getallen nu? En wat kun je ermee om er goed HR beleid mee te maken?

Als HR business partner, HR manager, P&O, leidinggevende en manager is het daarom belangrijk om over analytische vaardigheden te beschikken. Door je voorstellen cijfermatig te onderbouwen creëer je meer draagvlak binnen je organisatie. Lees hier het blogartikel: HR Analytics - onmisbaar voor de HR professional van de toekomst.

Beleidsvoorstellen ontwikkelen
HR Analytics helpt je om gericht beleid te ontwikkelen om je doelen te bereiken. In de HR Analytics opleiding wordt ingegaan op je doelstelling, kengetallen en stuurgetal.

Je beschikt over de kennis om de huidige situatie en achterliggende oorzaken binnen jouw organisatie in kaart te brengen. Onderdeel van deze analyse is de in- en externe benchmark. Je meet hoe de verschillende afdelingen onderling presteren en hoe jouw organisatie presteert ten opzichte van de branche. Aan de hand van een praktijkcase leer je hoe je aan data komt en hoe je deze kan interpreteren.

Na het opstellen van een beschrijvend en diagnostisch deel ga je beleid formuleren. Je stelt reële doelen in de vorm van stuurgetallen, gebaseerd op het strategisch beleid van de onderneming. De strategische personeelsplanning is hierop een belangrijke aanvulling. Bij dit instrument krijg je antwoord op de vraag of het huidige personeelsbestand in kwalitatief opzicht in staat is de strategische doelen te halen.

Presenteren van beleid
Na afronding van deze HR opleiding en praktijkdag heb je ervaring opgedaan om jouw voorstel te ontwikkelen en met overtuigingskracht te presenteren aan de directie en management.

Een goede HR Manager heeft HR Analytics in de vingers en gaat op die manier mee met de ontwikkelingen die organisaties doormaken. Kwantitatief goed onderbouwde beleidsvoorstellen helpen de HR manager om zijn rol als strategische partner te versterken.

Wil je je breder ontwikkelen als HR Manager? Bekijk dan alle HRM opleidingen.

Wat leer je?

In de opleiding HR Analytics leer je onder andere over:

 • Wat is HR Analytics
 • Voordelen en valkuilen van HR Analytics (HRA)
 • Ken- en stuurgetallen
 • Meten, analyseren en voorspellen
 • Het belang van goede administratie
 • Sterkte en zwakte analyse
 • Strategische personeelsplanning
 • Beleid vertalen in KPI’s (prestatie-indicatoren) en KSF-en (kritische succesfactoren)
 • Kwantitatieve onderbouwing
 • Strategische HRM
 • Aantrekkelijk presenteren van je beleid

Praktijkdag

Bij deze korte opleiding neem je eerst op je eigen tempo de achtergrondkennis en theorie door. Daarna kun je alle tijd besteden aan het oefenen van je vaardigheden in de praktijk tijdens de (inbegrepen) praktijkbijeenkomst. Samen met de trainer en je medestudenten ga je aan de slag met de geleerde technieken uit de HR cursus.

Tijdens de theorie-onderdelen heb je een aantal oefeningen gemaakt die betrekking hebben op je eigen organisatie. De uitwerkingen hiervan vormen de basis van de praktijkdag. In de praktijkdag coachen de deelnemers elkaar naar goed gefundeerde stuurgetallen die op heldere en overtuigende wijze aan het management van de organisatie gepresenteerd kunnen worden.

De dag start met een presentatie van je bevindingen. Daarna ga je in kleine groepjes aan de slag om te komen tot een strategische implicatie gebaseerd op HRA. Afsluitend presenteer je jouw voorstel tijdens het rollenspel ‘overtuig het management’.

De leerdoelen van de HR Analytics opleiding

 • Je kent de verschillende begrippen HR metrics, Big data, HR intelligence, e-hrm.
 • Je weet waar en hoe je data verzamelt.
 • Je kan een IDU-matrix (Instroom, Doorstroom, Uitstroom) opstellen.
 • Je kan statistische verbanden en relaties tussen HR-kengetallen beoordelen.
 • Je kan door middel van extrapolatie het verloop van de kengetallen aangeven.
 • Je kan het strategisch beleid van je eigen organisatie vertalen naar KPI’s en KSF-en.
 • Je kan de HR3P-methode gebruiken om het huidige personeelsbestand in beeld te krijgen.
 • Je oefent met overtuigend presenteren en een aantrekkelijke presentatie maken.

Details

methode praktijkdag met thuisstudie vooraf
omvang

12 uur thuisstudie: 6 theorielessen lezen
10 uur uitwerken van de opdrachten
1 praktijkdag

studieduur 1 maanden
lesgeld € 685,00 of 1 x € 685,00
inschrijfgeld € 20,00
niveau hbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

na het insturen van de opdracht en het bijwonen van de praktijkdag ontvang je kosteloos het certificaat HR Analytics

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Praktijkdagen

Op de praktijkdag stel je KSF-en en KPI-en op voor één of meerdere beleidsonderdelen. Daarnaast formuleer je nog enkele onderzoeksvragen. Aan het eind van de dag presenteer je deze aan de groep.

Praktijkdag HR Analytics
Datum Prijs Locatie
dinsdag 14 december 2021 € 0,00 Amsterdam
zaterdag 22 januari 2022 € 0,00 Amsterdam

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

CIVAS scoort een 9.1

Joyce Laugs
03 januari 2020
Erg prettige manier van zelfstudie, Civas is zeer goed te bereiken voor vragen en steun.
byTaske voetreflextherapie
06 januari 2020
Fijn studiemateriaal, ik was nog niet klaar met de ene studie of had de volgende alweer geboekt.
Carin
21 januari 2020
Fijne duidelijk gestructureerde opleiding.