Opleiding Vitaliteitscoach

Opleiding Vitaliteitscoach

Duur
6 maanden
Lesgeld
€ 615 of 8 x € 81
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
KTNO, BATC, BGN, NVST, VBAG, CAT
Studiemethode
thuisstudie

Vitaliteitscoach

Volg de opleiding Vitaliteitscoach en bied mensen en organisaties professionele ondersteuning bij vitaliteitstrajecten. Vitaliteitsmanagement zorgt voor meer geluk, minder ziekteverzuim, minder personeelsverloop en een hogere arbeidsproductiviteit. Een vitaliteitscoach helpt cliënten bij het behouden of terugwinnen van hun vitaliteit. In deze erkende opleiding leer je methoden om energie, emotionele gezondheid, leefstijl en welzijn te optimaliseren.

Breder ontwikkelen 10% pakketkorting
Wil je je breder ontwikkelen? Kies dan voor het studiepakket Allround vitaliteitscoach of Vitaliteitsadviseur en profiteer van 10% pakketkorting.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Veel mensen kampen met werkstress en overspannenheid
 • Leer individuen en organisaties begeleiden
 • Vergoot het welzijn van cliënten
 • Geschreven door een vakspecialist

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Wat doet een vitaliteitscoach? Als vitaliteitscoach help je jouw cliënten bij het behouden of terugwinnen van hun vitaliteit. In een vitaliteitstraject gaan coach en cliënt samen op zoek naar manieren om het potentieel en de vitaliteit van de cliënt naar een hoger niveau te tillen. Hierbij wordt gewerkt aan vitaliteit op fysiek, emotioneel, sociaal en spiritueel vlak. Doel is het realiseren van duurzame gedragsverandering.

Op individueel niveau leer je mensen coachen naar zingeving, fysieke en geestelijke gezondheid en het benutten van hun talenten. Zo kunnen jouw cliënten hun plezier in het werk hervinden. Je begeleidt cliënten bij vragen als: Wat kost energie en wat geeft energie? Hoe maak ik de juiste keuzes om mijn talenten volledig te ontwikkelen? Hoe versterk ik mijn geestelijke en lichamelijke conditie? Als vitaliteitscoach bied je jouw cliënten professionele begeleiding tijdens deze zoektocht.

Op het niveau van organisaties leer je directies en managers te adviseren op het gebied van vitaliteitsbeleid. Voor een organisatie zijn goed functionerende werknemers van groot belang, want vitale mensen werken effectiever en zijn minder vaak ziek. Bovendien doen zij hun werk met plezier. De werkgever kan in belangrijke mate bijdragen aan de effectiviteit en tevredenheid van zijn werknemers door te investeren in vitaliteitsmanagement. Als vitaliteitscoach help je werkgevers daarbij en kun je daarnaast vitaliteitstrajecten van a tot z begeleiden.

Na afronding van de opleiding Vitaliteitscoach weet je hoe je mensen en organisaties professionele ondersteuning biedt bij leefstijl- en vitaliteitstrajecten. De kennis, competenties en inzichten die je tijdens de opleiding Vitaliteitscoach opdoet, kun je zowel preventief als curatief inzetten bij jouw werk als coach, HR adviseur of consultant op het gebied van mens en organisatie.

Wat leer je?

Met de opleiding Vitaliteitscoach leer je mensen en organisaties te begeleiden bij vitaliteitstrajecten. Op individueel niveau leer je mensen coachen naar zingeving, fysieke en geestelijke gezondheid en het benutten van talenten. Daarnaast leer je hoe je directies en managers adviseert op het gebied van vitaliteitsbeleid.

Je leert onder andere over:

 • De bouwstenen van vitaliteit en de vitaliteitscirkel
 • Aanpak van stress, overspannenheid en burn-out
 • Emotiemanagement met mindfulness
 • De invloed van leefstijl op vitaliteit
 • Vitaliteitsbeleid ontwikkelen binnen organisaties
 • Vitaliteits- en verandermanagement

De leerdoelen van de opleiding Vitaliteitscoach zijn als volgt gedefinieerd:

 • Je beschikt over theoretische kennis van vitaliteit, stress, overspannenheid en burn-out.
 • Je kan de kenmerken van overmatige stress herkennen, een screening uitvoeren op risicofactoren en dit te vertalen naar een actieplan.
 • Je weet wat de invloed van voeding en leefstijl op vitaliteit is.
 • Je weet wat emotiemanagement met mindfulnessoefeningen en Aandachtgerichte Cognitieve Therapie (AGCT) is.
 • Je weet wat vitaliteitsverlies binnen organisaties en de invulling en invloed van vitaliteitsbeleid binnen organisaties betekenen.
 • Je bent bekend met verandermanagement bij het individu (gedragsverandering), organisatieverandering en de voorwaarden daarvoor.
 • Je weet wat de invloed is van zingeving en werken vanuit passie en talenten op de vitaliteit.
 • Je beschikt over de kennis en instrumenten om een vitaliteitstraject vorm te geven en te begeleiden.
 • Je kan organisaties adviseren op het gebied van vitaliteitsbeleid en -management.

Details

methode thuisstudie
omvang

11 lessen

studieduur 6 maanden
lesgeld € 615 of 8 x € 81
inschrijfgeld € 20
niveau hbo-niveau
vooropleiding Civas-opleiding Coaching of vergelijkbaar
certificaat

na inzending van uw huiswerk kunt u een certificaat van deelname downloaden in uw studentenportaal.

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het examen, ontvang je het Civas-diploma Vitaliteitscoach

erkend diploma

erkend als deelopleiding door de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC), Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT), de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG), de Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten (NVST); aantal ECTS 4.5, en als bijscholing door de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN); 60 studiepunten

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kun je deelnemen aan het examen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt Civas je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan kun je een certificaat van deelname downloaden in het studentenportaal.

Praktijkdagen

Praktijkweekend Positief coachen
Datum Prijs Locatie
3 februari 2024 en 4 februari 2024 € 485,00 Doopsgezinde Kerk Haarlem
8 juni 2024 en 9 juni 2024 € 485,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
12 oktober 2024 en 13 oktober 2024 € 485,00 Watletjenu Zaltbommel

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

Civas scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.