Opleiding Provocatief coachen

Opleiding Provocatief coachen

Duur
3 maanden
Lesgeld
€ 415,00 of 5 x € 89,00
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
NVST, BATC, KTNO, VBAG
Studiemethode
thuisstudie inclusief praktijkdag

Provocatief coachen

In de opleiding Provocatief coachen leer je cliënten onbevangen, creatief en recht vanuit het hart te benaderen. De provocatieve coach neemt de rol van advocaat van de duivel aan. Met ontkenningen, humor en overdrijvingen wakker je het zelfreddend en relativerend vermogen van je cliënt aan. Want juist de momenten waarop jij je cliënt prikkelt en uitdaagt om zelf tot oplossingen en inzichten te komen zijn het sterkst. De Provocatief coachen opleiding is gebaseerd op de rotsvaste overtuiging dat je cliënt waardig en weerbaar is. Inclusief praktijkdag!

Gratis proefles

Stuur mij per e-mail de gratis proefles en de inhoudsopgave. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief (uitschrijven kan op elk gewenst moment).

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Specialisatie voor coaches
 • Ontdek de kracht van humor
 • Leer spanningsvelden ontkrachten
 • Oefen tijdens de praktijkdag

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Als provocatief coach kies je er bewust voor om te beginnen over de minder sterke kanten van de cliënt, zijn probleem en de negatieve gedachten die daarbij horen. Vaak doe je dit op een uitvergrote, humoristische wijze die zo absurd is dat je cliënt er spontaan van in de lach schiet. Provoceren helpt je cliënt om te lachen om zichzelf, zijn situatie en de absurdheid van het bestaan. En natuurlijk lacht hij ook om de coach.

Cliënten leren zo om een speelsere houding aan te nemen. De negatieve kanten van het leven en de eigen zwakke kanten worden niet ontkend of vermeden, maar geplaatst in een breder perspectief. Je prikkelt het zelfreddende en relativerende vermogen van je cliënt, in volle waardering voor zijn persoon, krachten en capaciteiten. Lees hier een voorbeeld van provocatief coachen met humor.

De onvoorwaardelijke positieve waardering die hoort bij de grondhouding van de coach blijft de basis van je werk. Deze liefdevolle houding kan juist tot uiting komen in de manier waarop je provoceert. De humor die je inzet ontstaat vanuit verbinding met je cliënt. De negatieve bijklank die het woord ‘provoceren’ heeft in de Nederlandse taal geldt daarom niet binnen provocatieve coaching.

Tijdens provocatieve therapie sta je dicht bij je cliënten. Wat opvalt aan de unieke benadering provocatief coachen is dat de coach telkens de randen opzoekt van een spanningsveld, om die vervolgens met humor, warmte en uitdaging te ontkrachten. Provocatieve coaching richt de humor enkel op spanningen die problemen kunnen veroorzaken, zoals traumatische spanning en verstarring. Vervolgens kunnen coach en cliënt hiermee aan de slag gaan in het coachtraject.

De kunst van provocatieve therapie is balans. Want wie op de rand werkt gaat daar soms ook overheen. Dan moet je als coach voldoende krediet hebben opgebouwd om een gezonde coachrelatie te bewaken. De provocatieve coach moet daarom met net zo’n directe eerlijke houding naar zichzelf kijken als naar zijn cliënten. Tegelijkertijd kunnen kleine conflicten en irritaties die ook snel weer worden opgelost juist bijdragen aan de relatie met je cliënt.

Deze opleiding is een specialisatie voor coaches en professioneel begeleiders, die de methodiek van provocatief coachen willen leren toepassen in hun werk met cliënten. Na afronding van de opleiding Provocatief coachen kan je deze methodiek toepassen in je eigen coachingspraktijk.

Inclusief praktijkdag
Jouw vaardigheden als provocatief coach kun je in de praktijk oefenen. Deze interactieve online bijeenkomst is inbegrepen bij het lesgeld. Samen met de trainer en je medestudenten ga je aan de slag met de provocatieve technieken. Je leert hierbij het belang van intonatie, humor en warmte. In rollenspellen speel je wisselend de rol van coach en cliënt en leer je aanvoelen waar de grenzen zijn.

Ben je nog niet bekend met de basiskennis en -vaardigheden van het coachen? Volg dan eerst de Coachopleiding Foundation Level of Opleiding Coaching.

Wat leer je?

In de opleiding Provocatief coachen leer je onder andere over:

 • Wat provocatief coachen wel en juist niet is
 • Wanneer je provocatieve coaching kan inzetten en wanneer juist niet
 • De psychologie achter provocatief coachen: hoe werkt het?
 • Het inzetten van humor en de effecten daarvan
 • Uitdagen en omgaan met weerstand op provocatieve wijze
 • Provocatieve coachtechnieken
 • De integratie van provocatieve coaching met andere coachmethodes en -vormen
 • Provocatief coachen met kinderen en met groepen

De leerdoelen van de opleiding Provocatief coachen:

 • Je kent de achtergrond en uitgangspunten van provocatieve coaching.
 • Je kent de toepassingsmogelijkheden en contra-indicaties van provocatieve coaching.
 • Je kent de psychologie achter provoceren, uitlokken en uitdagen en begrijpt hoe provocatieve coaching werkt.
 • Je begrijpt de functie van humor, bijvoorbeeld in de vorm van improviseren, dramatiseren, relativeren, metaforen gebruiken, en de effecten daarvan.
 • Je weet hoe je humor kan inzetten op een manier waarbij de cliënt zich serieus genomen voelt.
 • Je kent de functie van tegengas en weerstand en kent technieken om met weerstand om te gaan.
 • Je kent provocatieve coachtechnieken waarmee je blokkades kan achterhalen, patronen kan uitdagen en kan coachen naar gedragsverandering.
 • Je kent provocatieve coachtechnieken voor kinderen en voor groepen.
 • Je begrijpt hoe provocatieve coaching kan worden geïntegreerd met andere coachmethodes en -vormen.

Details

methode thuisstudie inclusief praktijkdag
omvang

6 lessen

studieduur 3 maanden
lesgeld € 415,00 of 5 x € 89,00
inschrijfgeld € 20,00
niveau hbo-niveau
vooropleiding CIVAS-opleiding Coaching of vergelijkbaar
certificaat

je ontvangt kosteloos een certificaat van deelname na inzending van het huiswerk

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk, een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen en het bijwonen van de praktijkdag ontvang je het Civas-diploma Provocatief coachen

erkend diploma

erkend als bijscholing door de Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten (NVST), de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG), de Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC); aantal ECTS 2.5

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kun je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt CIVAS je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan ontvang je een certificaat van deelname.

Startdatum 20 januari 2022 Locatie
donderdag 20 januari 2022 ZOOM
Startdatum 7 april 2022 Locatie
donderdag 7 april 2022 ZOOM
Startdatum 7 juli 2022 Locatie
donderdag 7 juli 2022 ZOOM
Startdatum 6 oktober 2022 Locatie
donderdag 6 oktober 2022 ZOOM

Schrijf je nu in

 • Professionele vakdocenten
 • Betaal in termijnen of ineens
 • Vol is vol

CIVAS scoort een 9.1

Joyce Laugs
03 januari 2020
Erg prettige manier van zelfstudie, Civas is zeer goed te bereiken voor vragen en steun.
byTaske voetreflextherapie
06 januari 2020
Fijn studiemateriaal, ik was nog niet klaar met de ene studie of had de volgende alweer geboekt.
Carin
21 januari 2020
Fijne duidelijk gestructureerde opleiding.