Opleiding Oplossingsgerichte therapie

Opleiding Oplossingsgerichte therapie

Duur
6 maanden
Lesgeld
€ 445,00 of 6 x € 79,00
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
ABvC, BATC, BGN, CAT, KTNO, NVST, VBAG, VVET
Studiemethode
thuisstudie

Oplossingsgerichte therapie

Met de opleiding Oplossingsgerichte therapie maak jij kennis met een relatief nieuwe vorm van gesprekstherapie. De aanpak verschilt sterk van de meeste andere therapievormen en concentreert zich meer op de oplossing dan het probleem. En dat werkt: een gemiddeld traject beslaat slechts vijf sessies. De methode uit de opleiding Oplossingsgerichte therapie kan je onder andere toepassen bij cliënten met gezins- en relatieproblemen, depressiviteit, dwangstoornissen, (eet)verslavingen en stress.

Gratis proefles

Stuur mij per e-mail de gratis proefles en de inhoudsopgave. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief (uitschrijven kan op elk gewenst moment).

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Breed inzetbare therapievorm
 • Zeer effectieve methodiek
 • Gericht op oplossingen
 • Kortdurend traject met resultaat

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Therapeutische hulpverlening richt zich tegenwoordig steeds meer op kortdurende en effectieve behandelmethoden. Om die reden is oplossingsgericht coachen en oplossingsgericht werken onder counselors, coaches, hulpverleners en therapeuten in korte tijd zeer populair geworden.

Je neemt samen met de cliënt de situatie kritisch onder de loep, spoort aan tot verandering en bewaakt de voortgang. Met de praktische tools uit deze opleiding Oplossingsgerichte therapie kan je dat realiseren.

Heb je de opleiding Oplossingsgerichte therapie met succes afgerond, dan beschik je over de vaardigheden om korte oplossingsgerichte therapie in de praktijk in te zetten bij de begeleiding van jouw cliënten bij bijvoorbeeld angst, dwang of verslaving.

Deze cursus oplossingsgericht werken is bedoeld voor iedere therapeut, counselor, coach, gewichtsconsulent of hulpverlener die deze moderne, oplossingsgerichte methodiek wil inzetten bij de begeleiding van zijn cliënten.

Wat leer je?

In de opleiding Oplossingsgerichte therapie ontdek je wat de oplossingsgericht werken methodiek inhoudt, hoe je deze toepast en welke verrassende resultaten je met oplossingsgerichte therapie kunt bereiken. Je leert onder andere over:

 • Theoretische achtergrond van oplossingsgerichte therapie
 • Toepassingsmogelijkheden voor verschillende leeftijdsgroepen, bijvoorbeeld jongeren en kinderen maar ook gezinnen en groepen
 • Hoe je oplossingen centraal zet in plaats van problemen
 • Oplossingsgerichte cognitieve therapie
 • Het toepassen van gesprekstechnieken zoals motiverende gespreksvoering.

De leerdoelen van de opleiding Oplossingsgerichte therapie zijn:

 • Je kent de achtergrond en basisprincipes van korte oplossingsgerichte therapie.
 • Je kent de grondhouding en gesprekstechnieken van de therapeut.
 • Je kent de rol van verbale en non-verbale communicatie in het therapeutisch gesprek.
 • Je kan oplossingsgerichte vragen stellen.
 • Je begrijpt hoe mensen veranderen en welke rol weerstand speelt en u kent technieken om weerstand te verminderen.
 • Je kunt motiverende gesprekstechnieken toepassen.
 • Je kent de fasen van een oplossingsgericht begeleidingstraject en hun invulling.
 • Je kent de uitgangspunten en toepassingsmogelijkheden van oplossingsgerichte groepstherapie.
 • Je kent de uitgangspunten en toepassingsmogelijkheden van oplossingsgerichte gezinstherapie.
 • Je kent de uitgangspunten en toepassingsmogelijkheden van oplossingsgerichte therapie met kinderen en jeugdigen.
 • Je kent de uitgangspunten en toepassingsmogelijkheden van oplossingsgerichte cognitieve therapie.

Details

methode thuisstudie
omvang

10 lessen

studieduur 6 maanden
lesgeld € 445,00 of 6 x € 79,00
inschrijfgeld € 20,00
niveau hbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

je ontvangt kosteloos een certificaat van deelname na ontvangst van het huiswerk

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het CIVAS-diploma Oplossingsgerichte therapie

erkend diploma

erkend als bijscholing door de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC), Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT), de Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten (NVST), de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG), het Verbond Van Energetisch Therapeuten (VVET); aantal ECTS 5.5, de Algemene Beroepsvereniging voor Counselling (ABvC); aantal PE-punten 66, en de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN); 15 studiepunten

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt CIVAS je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan ontvang je een certificaat van deelname.

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

CIVAS scoort een 9.1

Joyce Laugs
03 januari 2020
Erg prettige manier van zelfstudie, Civas is zeer goed te bereiken voor vragen en steun.
byTaske voetreflextherapie
06 januari 2020
Fijn studiemateriaal, ik was nog niet klaar met de ene studie of had de volgende alweer geboekt.
Carin
21 januari 2020
Fijne duidelijk gestructureerde opleiding.