Opleiding Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)

Opleiding Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)

Duur
10 maanden
Lesgeld
€ 715 of 8 x € 94
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
ABvC, BATC, BGN, CAT, KTNO, NVST, VBAG, FAGT
Studiemethode
thuisstudie

Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)

In de geaccrediteerde opleiding Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) leer je mensen een andere levenshouding aan te nemen. Door ingesleten reactiepatronen te ontmantelen ontstaat de vrijheid om nieuwe wegen te verkennen. MBCT is onder meer geschikt bij depressies, fobieën, chronische pijn en stress. Na deze opleiding ben je in staat MBCT in te zetten bij de begeleiding van cliënten in jouw eigen praktijk.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Bewezen effectieve therapievorm
 • Breed toepasbaar
 • Inclusief digitaal oefenmateriaal
 • Maandelijks online vragenuur met je docent

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT), in het Nederlands Aandachtgerichte Cognitieve Therapie, is een therapeutische behandelmethode die mindfulnesstechnieken combineert met cognitieve gedragstherapie.

De opleiding Mindfulness Based Cognitive Therapy is bedoeld voor iedereen die aandachtgerichte therapie wil gebruiken in de behandeling van cliënten. Mindfulness staat voor aandacht, acceptatie en aanvaarding. De opleiding biedt je specifieke kennis en vaardigheden op het gebied van mindfulness en cognitie om cliënten te leren de werkelijkheid te accepteren zoals deze is, zodat rust en vrede kan worden bereikt.

Je leert Mindfulness Based Cognitieve Therapie te integreren in het eigen leven en kunt op verantwoorde en gebalanceerde wijze begeleiding bieden aan cliënten. Na afronding van de mindfulness cursus kun je als mindfulness therapeut stilstaan bij het hier en nu, zonder oordeel. Met jouw cliënten oefen je te aanvaarden wat er nu is. Samen onderzoeken jullie waar ruimte is voor verandering.

MBCT is breed toepasbaar. Zo kan het onder meer worden ingezet bij de behandeling van depressies, stressgerelateerde klachten, fobieën en chronische pijn. Aandachtgerichte cognitieve therapie is wetenschappelijk onderzocht en bewezen effectief.

De lesstof van deze professionele mindfulness cursus is van nut voor therapeuten, hulpverleners, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, coaches, counselors, personeelsfunctionarissen, personal trainers enzovoorts. Mindfulness trainingen en mindfulness oefeningen winnen de laatste jaren sterk aan populariteit en ze worden dan ook steeds vaker toegepast in ziekenhuizen en gezondheidscentra, op werkplekken en op scholen.

Wat leer je?

Tijdens de MBCT opleiding leer je jouw cliënten de werkelijkheid te accepteren zoals die is, zodat zij innerlijke rust kunnen vinden. Er wordt onder andere ingegaan op:

 • De grondhouding en gesprekstechnieken van de MBCT therapeut
 • Het aanleren van een open en bewuste levenshouding
 • Mindful zijn en grenzen aangeven
 • Ingesleten patronen ontmantelen en ruimte creëren voor verandering
 • Het opbouwen van een MBCT traject
 • MBCT toepassen bij specifieke problemen en groepen

In deze erkende mindfulness opleiding komen verschillende mindfulness oefeningen, mindfulness technieken, meditatie oefeningen en meditatie technieken aan bod. Ter ondersteuning van jouw leerproces krijg je bij de oefeningen toegang tot unieke ingesproken geluidsfragmenten.

Stel je vragen over de lesstof
Heb je vragen over de lesstof? Stuur deze dan eenvoudig aan je studiebegeleider. Of neem deel aan het maandelijkse online vragenuur, waarin je docent jouw vragen en die van je medestudenten beantwoordt.

De leerdoelen van de opleiding MBCT:

 • Je kent de uitgangspunten van een goede therapeutische grondhouding.
 • Je beschikt over sociale en communicatieve vaardigheden.
 • Je kan handelen volgens de beroepsethiek die gangbaar is binnen het werkveld.
 • Je bent in staat om een therapeutische relatie met de cliënt op te bouwen.
 • Je beheerst tal van meditatie-oefeningen en mindfulness-oefeningen.
 • Je beschikt over vaardigheden die het proces van mindfulness bevorderen.
 • Je kan MBCT oefeningen aan cliënten aanbieden en samen met hen reflecteren op hun proces.
 • Je begrijpt de rol die mindfulness kan spelen bij specifieke problematiek en kan deze faciliteren.
 • Je kan technieken, inzichten en vaardigheden uit andere therapievormen en/of methoden die in overeenstemming zijn met MBCT integreren.

Details

methode thuisstudie
omvang

16 lessen inclusief geluidsfragmenten

studieduur 10 maanden
lesgeld € 715 of 8 x € 94
inschrijfgeld € 20
niveau hbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

na inzending van uw huiswerk kunt u een certificaat van deelname downloaden in uw studentenportaal.

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het Civas-diploma Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)

erkend diploma

erkend als deelopleiding door de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC), als bijscholing door de Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT), de Nederlandse Vereniging Van Soma Therapeuten (NVST), de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG), de Algemene Beroepsvereniging voor Counselling (ABvC); aantal PE-punten 106, en de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN); 60 studiepunten

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt Civas je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan kun je een certificaat van deelname downloaden in het studentenportaal.

Praktijkdagen

Praktijkdag Oefenen met gespreksvoering
Datum Prijs Locatie
zaterdag 9 maart 2024 € 245,00 Watletjenu Zaltbommel
zaterdag 31 augustus 2024 € 245,00 Watletjenu Zaltbommel
Online vragenuur Counseling & specialisaties
Datum Prijs Locatie
donderdag 12 oktober 2023 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
donderdag 9 november 2023 € 0,00 Online vragenuur vanuit huis via ZOOM
donderdag 14 december 2023 € 0,00 Online vragenuur vanuit huis via ZOOM
woensdag 10 januari 2024 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
woensdag 14 februari 2024 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
woensdag 13 maart 2024 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
woensdag 10 april 2024 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
woensdag 8 mei 2024 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
woensdag 12 juni 2024 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
woensdag 3 juli 2024 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
woensdag 7 augustus 2024 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
woensdag 11 september 2024 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
woensdag 9 oktober 2024 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
woensdag 6 november 2024 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM
woensdag 11 december 2024 € 0,00 Online lesevenement vanuit huis via ZOOM

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

Civas scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.