Opleiding Coaching bij hoogbegaafdheid

Opleiding Coaching bij hoogbegaafdheid

Duur
5 maanden
Lesgeld
€ 560 of 6 x € 98
Niveau
mbo+ niveau
Accreditaties
BATC, KTNO, CAT
Studiemethode
thuisstudie

Coaching bij hoogbegaafdheid

Circa een half miljoen Nederlanders is hoogbegaafd. Volg de geaccrediteerde opleiding Coaching bij hoogbegaafdheid en bied hoogbegaafden professionele ondersteuning bij onbegrip en gedragsmoeilijkheden. Als hoogbegaafdheid-coach kan je je cliënten begeleiden en stimuleren bij faalangst, moeilijk omgaan met autoriteiten of motivatie- en communicatieproblemen. In de opleiding Coaching bij hoogbegaafdheid leer hoe je hoogbegaafde volwassenen én kinderen motiveert om hun persoonlijke kwaliteiten optimaal in te zetten en hun bijzondere talenten verder te ontwikkelen.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Bied een begeleidingstraject op maat
 • Veel aandacht voor sociale problematiek
 • Voor professionals én direct betrokkenen
 • Ontwikkeld door een vakspecialist

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Na afronding van de opleiding kun je hoogbegaafde kinderen en volwassenen doelgericht ondersteunen, begeleiden en motiveren. Zij ondervinden vaak diverse problemen op school, in hun sociale omgeving of op de werkplek.

Ontwikkelen

Je bent in staat om je cliënten te begeleiden naar het opzetten van een structuur die bij hen past en geeft instructies hoe ze discipline kunnen ontwikkelen. Door jouw kennis van de verschillende onderwijsvormen, kan je een adviserende rol spelen in passend onderwijs.

Intrinsieke motivatie

Je kunt de probleemstelling formuleren en met de hoogbegaafde cliënt de situatie analyseren. Je weet de intrinsieke motivatie tot verandering bij de cliënt naar boven te krijgen.

Begeleiden

De opleiding Coaching bij hoogbegaafdheid is geschikt voor coaches, counselors, docenten, mentoren, HR-managers en andere professionals die in hun werk hoogbegaafde volwassenen en kinderen begeleiden. Ook ouders van hoogbegaafde kinderen hebben veel profijt van de kennis die zij met deze opleiding opdoen, en helpt hen deze in de praktijk toe te passen.

Wat leer je?

De erkende opleiding Coaching bij hoogbegaafdheid besteedt volop aandacht aan hoogbegaafdheid binnen de context van gezin, school en sociale omgeving. De opleiding gaat in op de volgende onderwerpen:

 • Definities van hoogbegaafdheid.
 • Wetenschappelijke modellen, zoals het Drie-Ringenmodel van Joseph Renzulli en het meerfactorenmodel van Franz Mönks.
 • Het menselijk brein, intelligentie, IQ en EQ.
 • Omgaan met denk- en leerstijlen van hoogbegaafden.
 • Speciale benadering van hoogbegaafde volwassenen en kinderen.
 • Doelgericht begeleiden met speciale gesprekstechnieken, rationeel-emotieve therapie en specifiek op kinderen gerichte methoden.

De leerdoelen van de opleiding Coaching bij hoogbegaafdheid:

 • Je hebt kennis van de wetenschappelijke theorie over intelligentie en hoogbegaafdheid.
 • Je hebt kennis van het ontwikkelingsproces en de behoeften van een hoogbegaafde.
 • Je weet hoe hoogbegaafdheid gemeten kan worden.
 • Je hebt kennis van de verschillende vormen van onderwijs in Nederland.
 • Je leert onderliggende emoties, gedragingen, belemmerende factoren en psychische en sociale problemen (h)erkennen.
 • Je kent manieren om sociaal-emotionele problemen aan te pakken.
 • Je hebt kennis over communicatie met en motivatie van hoogbegaafden en kent speciale technieken.
 • Je hebt inzicht in hoe je begeleiding op maat kan bieden aan hoogbegaafden (onderwijsbehoefte achterhalen; stimuleren op de juiste momenten etc.).

Details

methode thuisstudie
omvang

10 lessen

studieduur 5 maanden
lesgeld € 560 of 6 x € 98
inschrijfgeld € 20
niveau mbo+ niveau
vooropleiding CIVAS-opleiding Coaching of vergelijkbaar
certificaat

na inzending van uw huiswerk kunt u een certificaat van deelname downloaden in uw studentenportaal.

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het Civas-diploma Coaching bij hoogbegaafdheid

erkend diploma

erkend als bijscholing door de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC) en de Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT)

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt Civas je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan kun je een certificaat van deelname downloaden in het studentenportaal.

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

CIVAS scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.