Opleiding Coaching bij autisme

Opleiding Coaching bij autisme

Duur
5 maanden
Lesgeld
€ 560 of 6 x € 98
Niveau
hbo-niveau
Accreditaties
BATC, ABvC, VBAG, KTNO, CAT, NVST
Studiemethode
thuisstudie

Coaching bij autisme

Wil jij specialistische kennis opdoen om kinderen, jongeren en volwassenen met een milde vorm van autisme op verantwoorde wijze te ondersteunen? Met de geaccrediteerde opleiding Coaching bij autisme leer je specialistische coaching technieken die je nodig hebt om mensen met autisme effectief te begeleiden. Het coachen en begeleiden van mensen met autisme vraagt vaak specifieke aandacht. Je leert hoe je uitgaat van de individuele wensen en behoeften van je cliënt en hoe je hen stimuleert hun eigen denkbeelden te onderzoeken en oplossingen te vinden die voor hen werkbaar zijn.

Breder ontwikkelen 10% pakketkorting
Wil je je breder ontwikkelen? Kies dan voor het studiepakket Allround autisme coach en profiteer van 10% pakketkorting.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Geschreven door ervaren vakdocent
 • Direct inzetbare, specifieke autisme coachvaardigheden
 • Inclusief praktijkvoorbeelden en oefeningen
 • Voor professionals én direct betrokkenen

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Als coach of therapeut help je verschillende mensen met verschillende hulpvragen. De opleiding Coaching bij autisme leert je hoe je mensen met autisme kan coachen en verder op weg helpt. Hoewel er overeenkomsten bestaan in gedrag en denkpatronen, uit autisme zich bij ieder individu anders. Coaching bij autisme is daarom vooral maatwerk en specialisme. Middels een autisme coaching methode leer je specifieke coachvaardigheden en tools om maatwerk te leveren voor jouw cliënt.

Aansluiten bij mogelijkheden en behoeften cliënt

In de opleiding coaching bij autisme doe je kennis op van de nieuwste onderzoeken.

Autisme heeft vaak invloed op alle facetten van iemands leven. De vraag naar kortdurende en structurele coaching bij autisme neemt in de toekomst naar verwachting toe. Als coach kan jij jouw begeleiding optimaal aan laten sluiten bij de unieke mogelijkheden en behoeften van jouw cliënt.

Doen wat werkt in de praktijk

Samen met je cliënt ga je aan de hand van de hulpvraag na wat er speelt. Je ondersteunt hierbij vanuit een helder en praktisch kader om je cliënt verder te helpen. Je stelt je daarbij niet op als expert, maar start vanuit de zogenoemde ‘houding van niet-weten’. Coaching bij autisme betekent vooral onderzoeken en toepassen wat in de praktijk werkt. Zo vraagt elke client om een ander coaching traject en begeleiding.

Wat leer je?

De opleiding Coaching bij autisme geeft coaches, counselors, docenten, jeugdwerkers, zorgverleners, maar ook ouders en direct betrokkenen een gedegen basis om mensen met een milde vorm van autisme beter te laten functioneren in het dagelijks leven. Gebruikmakend van ieders unieke persoonlijkheid, wensen en behoeften.

De opleiding Coaching bij autisme gaat uitgebreid in op wat autisme is, belangrijke verklaringstheorieën, en de problemen die mensen met autisme ervaren. Je leert coachen op zelfmanagement en op sociale vaardigheden. Daarbij kijk je ook naar de verschillende levensdomeinen zoals scholing, werk, zelfstandig wonen, vrije tijd en seksualiteit. Je krijgt hierbij praktische handvatten voor het coachen van kinderen, jongeren en volwassenen met autisme. De opleiding Coaching bij autisme is geschreven in begrijpelijke taal met veel praktijkcasussen, die de lesstof verduidelijken. Opdrachten en open vragen dagen je uit om meteen aan de slag te gaan met de opgedane lesstof.

De leerdoelen van de opleiding Coaching bij autisme:

 • Je hebt kennis van de belangrijkste theorieën en verklaringsmodellen rond autisme.
 • Je hebt inzicht in de problemen die mensen met autisme ervaren.
 • Je hebt relevante kennis van ontwikkelingspsychologie en pedagogiek.
 • Je kan coachen op zelfmanagement en sociale vaardigheden.
 • Je kan oplossingsgericht coachen.
 • Je hebt kennis van de ‘theory of mind-training’.
 • Je hebt kennis van de executieve functietraining.
 • Je hebt kennis van cognitieve gedragstherapie en stressmanagement.
 • Je hebt kennis van de adolescentie van mensen met autisme.
 • Je hebt inzicht in trauma- en ontwikkelingsondersteuning aan de hand van speloefeningen.
 • Je kan op individueel niveau maatwerk leveren aan coachees met een milde vorm van autisme.
 • Je sluit middels jouw begeleiding en communicatie aan bij de unieke mogelijkheden en behoeften van de coachee.

Details

methode thuisstudie
omvang

10 lessen

studieduur 5 maanden
lesgeld € 560 of 6 x € 98
inschrijfgeld € 20
niveau hbo-niveau
vooropleiding Civas-opleiding Coaching of vergelijkbaar
certificaat

na inzending van uw huiswerk kunt u een certificaat van deelname downloaden in uw studentenportaal.

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het Civas-diploma Coaching bij autisme

erkend diploma

erkend als bijscholing door de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC), Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT), de Nederlandse Vereniging Van Soma Therapeuten (NVST), de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG), aantal ECTS 4, en de Algemene Beroepsvereniging voor Counselling (ABvC); 56 PE-punten

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt Civas je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan kun je een certificaat van deelname downloaden in het studentenportaal.

Praktijkdagen

Praktijkdag Oefenen met gespreksvoering
Datum Prijs Locatie
zaterdag 9 maart 2024 € 245,00 Watletjenu Zaltbommel
zaterdag 31 augustus 2024 € 245,00 Watletjenu Zaltbommel

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

Civas scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.