Hoe werkt het examen en hoe moet je je computer technisch voorbereiden?

Graag informeren wij je hoe het examen werkt en welke zaken je technisch moet voorbereiden.

Hoe werkt het examen?

Je kunt het examen gewoon thuis op je computer afleggen via ons studentenportaal studerenbij.civas.nl. Dit kan op elk gewenst moment.

Wij gebruiken surveillance software voor het examen dat via het studentenportaal wordt afgelegd. Via deze software controleren we of studenten geen fraude plegen. De volgende dingen zijn verboden:

 • Elke vorm van hulpmiddelen, behalve als dit expliciet staat vermeld
 • Er mag niemand anders in de kamer aanwezig zijn
 • Je mag niet weglopen.

De maximum tijd die je mag gebruiken om het examen in te vullen is 90 of 120 minuten, afhankelijk van de opleiding. De maximale tijd wordt weergegeven als het examen begint.

Je ontvangt binnen 4 weken per e-mail bericht over de uitslag van het examen.

Hoe moet ik het examen technisch voorbereiden?

Om het examen goed te laten verlopen, moet jij je als student niet alleen op de vragen goed voorbereiden, maar ook technisch.

Zorg ervoor dat je je computer eerst technisch voorbereidt op het examen door software te installeren op je computer, je leest hieronder hoe dat moet.

Vervolgens doe je de Computer Check voordat je aan het examen begint. Tijdens deze Computer Check maak je een examen met fictieve vragen. Zo weet je zeker dat je technisch goed voorbereid bent op het examen en minimaliseer je de kans dat het fout gaat. Ook hiervoor vind je verderop instructies.

Vier stappen om te doorlopen

 1. Je zorgt voor een recente en snelle computer of laptop met webcam en microfoon en een stabiele internetverbinding (liefst bekabeld in plaats van Wifi). Een tablet of telefoon is niet geschikt. Is je computer niet up to date, erg eenvoudig of erg traag? Dan is de kans groot dat je met deze computer niet kunt deelnemen. Lees meer over de systeemeisen.
 2. Installeer de surveillance software. Ga hiervoor naar  getproctorio.com en volg de stappen. Gebruik Google Chrome als webbrowser. Download de Proctorio Chrome extension (extra software). Je krijgt direct feedback of dit is gelukt. Je kan dit ook nog zelf controleren.

Ga naar Google Chrome.

 • Klik rechtsboven op de 3 onder elkaar staande puntjes.
 • Kies 'Meer hulpprogramma's'.
 • Klik op 'Extensies'. Ziet u hier 'Proctorio Secure Exam Proctor' bij staan? Dan is de Proctorio Chrome Extension goed geïnstalleerd.

Lukt het niet met Proctorio? Ga dan naar de supportpagina van Proctorio. Je kan hier ook een live chat starten. 

 1. Doe de Computer Check.
  Start de Computer Check door op de foto van de Computer Check te klikken.

De Computer Check is een examen met fictieve vragen waarmee je controleert of je computer goed staat ingesteld voor het examen.

Let op: Tijdens de Computer Check doorloop je alle stappen van het examen zoals ze hieronder staan vermeld bij “Wat moet ik doen net voor en tijdens het examen”;  alleen dan mag je deze handleiding er nog bijhouden.

4. Start het examen.
Zodra je de Computer Check hebt afgerond, kun je starten met het examen door op de foto te klikken en leg je deze handleiding weg. Je kunt de instructies op het scherm volgen.

Wat moet ik doen net voor en tijdens het examen?

Let op: deze stappen doorloop je ook tijdens de Computer Check. Alléén bij de Computer Check mag je deze handleiding erbij houden.

 1. Zoek een rustige plek met een stabiele internetverbinding waar je niet gestoord kan worden tijdens het examen. Bij voorkeur heb je een bekabelde internetverbinding, dan is de verbinding stabieler dan bij Wifi. Er mag niemand anders in de kamer aanwezig zijn, ook mag je zelf niet weglopen.
 2. Leg alle boeken, papieren, je telefoon en andere zaken die niet zijn toegestaan, weg in een andere kamer. Ontkoppel eventuele extra schermen en zet deze ook in een andere kamer.
 3. Hou een geldig legitimatiebewijs bij de hand (paspoort, rijbewijs of ID kaart).
 4. Ga het internet op met Google Chrome.
 5. Sluit alle programma's, documenten en tabbladen, behalve Chrome en het tabblad waarin je de toets gaat maken.
 6. Log in op het studentenportaal.
 7. Start de toets en klik op `Gebruik Proctorio'. Proctorio gaat nu (in het Engels) een aantal voorbereidende stappen doen voor je de examenvragen kan beantwoorden. Dat duurt een paar minuten. Deze tijd gaat niet af van jouw examentijd. Mocht de pagina langer dan 2 à 3 minuten blijven hangen vernieuw (refresh) dan de pagina:

  Google Chrome: door links boven in het venster op de refresh knop te klikken of door op de F5 knop (toetsenbord) te drukken indien nodig in combinatie met de Fn toets.


  a. Proctorio opent met een scherm waar wordt uitgelegd wat niet mag tijdens het maken van de toets (bijvoorbeeld andere websites openen of uw notities raadplegen) en geeft aan als je nog tabbladen e.d. moet sluiten. Klik op ‘start pre-exam checks’ onderaan.
  b. Proctorio gaat nu jouw webcam, microfoon en internetverbinding testen. Geef toestemming als dat wordt gevraagd.
  c. Klik op het plaatje van jouw beeldscherm en daarna op de knop ‘delen’. Klik op >next.

 d. Proctorio vraagt of jij je ID voor de webcam wilt houden om hier een foto van te maken.              Mocht dit om welke reden dan ook niet lukken, stuur dan achteraf een foto per email naar                       info@civas.nl onder vermelding van je naam, studentnummer en het examen dat je maakt.
e. De belichting van de webcam wordt vervolgens gecontroleerd door het maken van 5 foto’s.
f. Tot slot krijg je het ‘exam agreement’ waar jij je mee akkoord moet verklaren. Klik op ‘I accept                      and begin exam now’.

8. Nu gaat het systeem vanzelf terug naar je examen. Je tijd gaat vanaf nu in.

9. Maak de examenvragen. Deze zijn uiteraard in het Nederlands. Eventuele vragen waar je later nogmaals naar wilt kijken, kan je markeren met een vlaggetje. Onderaan zie je alle vraagnummers en zie je welke je al hebt beantwoord en in rood welke je hebt gemarkeerd. Door naar links of naar rechts te klikken, klik je door alle vragen.

10. Als je alle vragen hebt beantwoord, klik je rechtsonder op het afsluitende icoontje. Je krijgt dan de vraag of je de toets wil inleveren. Klik op 'Lever in'.

11. Je krijgt een bevestiging op je scherm dat jouw antwoorden zijn ingeleverd. Het examen is nu klaar en je kan de computer afsluiten.

Lukt het niet met de surveillance software?

Er zijn drie manieren om hun hulp in te roepen:

 • Via de chat als je bent ingelogd op jouw examen. Je klikt op het grijze schildje naast het webadres van de toets. Er opent zich dan een venster waar je een live chat kan openen.
 • Via de chat op proctorio.com/support. Je moet daarvoor de webbrowser Chrome gebruiken en de Proctorio Chrome Extension al hebben geïnstalleerd.
 • Via email: support@proctorio.com.

Lukt het niet met de Computer check?

Lukt het niet met de Computer check? Je kunt elke woensdag en donderdag van 11:00-13:00 uur bellen naar 06- 21927931 voor technische ondersteuning.

Lukt het niet met het maken van de examenvragen?

Loop je vast bij het maken van de examenvragen? Dan kun je tijdens kantooruren contact opnemen met onze studiebegeleiders via 023-55 11 511.

Waarom kiezen wij voor surveillance software?

Surveillance software bekijkt via jouw webcam en microfoon of je mogelijk fraude pleegt door bijvoorbeeld andere websites te bezoeken, een boek op tafel te raadplegen of overlegt met derden. Fraude is voor ons niet acceptabel. Als studenten fraude plegen, zegt het diploma niets meer over hun kennis. Dus net zoals we in een examen op locatie de kennis van de student willen toetsen, willen we dat hier ook.

De beelden worden geanalyseerd en bij mogelijke fraude nader onderzocht. De beelden worden na een maand automatisch gewist.