Cursus Voeding en ouderen

Cursus Voeding en ouderen

Duur
5 maanden
Lesgeld
€ 360,00 of 5 x € 75,00
Niveau
mbo-niveau
Accreditaties
KTNO, BGN, BATC
Studiemethode
thuisstudie

Voeding en ouderen

In de BGN-erkende cursus Voeding en ouderen leer je 50-plussers en senioren te begeleiden naar een gezonde leefstijl. In 2020 is de helft van de volwassenen 50-plus. Deze groep mensen krijgt in meer of mindere mate te maken met ouderdomsverschijnselen. Om gezond oud te worden speelt goede voeding, aangepast aan de veranderende behoeften van de ouder wordende mens, een belangrijke rol. Met een gezond voedings- en beweegpatroon kunnen ouderdomsklachten bij senioren aanzienlijk worden verminderd.

Gratis proefles

Stuur mij per e-mail de gratis proefles en de inhoudsopgave. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief (uitschrijven kan op elk gewenst moment).

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Behaal een BGN-erkend diploma
 • Voor professionals én eigen gebruik
 • Direct en breed toepasbare kennis
 • Lesstof bevat veel praktijkvoorbeelden

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Met de cursus Voeding en ouderen specialiseer je je in het begeleiden van 50-plussers en senioren. Na afronding van deze opleiding heb je inzicht in wat er met het ouder wordende lichaam gebeurt en hoe je je voedingsadviezen daarop afstemt. Je weet welke klachten er tijdens het verouderingsproces kunnen ontstaan en welke adviezen je kan geven op het gebied van voeding, beweging en stresshantering.

Je bent in staat om senioren aan de hand van een compleet begeleidingsplan te ondersteunen bij het verbeteren van hun leefstijl. Je kan volwaardige dagmenu’s samenstellen speciaal afgestemd op 50-plussers en senioren, ook wanneer ze kampen met onder- of overgewicht.

De cursus Voeding en ouderen is speciaal ontwikkeld voor gewichtsconsulenten, voedingsdeskundigen, leefstijl- en vitaliteitscoaches, Weight Watchers-coaches, afslankconsulenten, doktersassistenten en praktijkondersteuners. Ook wanneer je als 50-plusser zelf je eet- en leefpatroon wilt verbeteren, biedt deze cursus uitkomst. Je krijgt inzicht in wat er met je lichaam gebeurt en wat je zelf kunt doen om klachten op te lossen of te verminderen. Deze opleiding is erkend als bijscholing door BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland).

Wat leer je?

De cursus Voeding en ouderen besteedt onder andere uitgebreid aandacht aan:

 • lichamelijke en geestelijke veranderingen bij het ouder worden
 • aandoeningen die verband houden met ouderdom
 • een gezond voedingspatroon voor ouderen
 • de impact van de leefstijl op het verouderingsproces
 • gespreks- en motivatietechnieken afgestemd op 50-plussers
 • het opstellen van een begeleidingsplan
 • overgewicht en ondergewicht bij ouderen
 • het belang van beweging en stresshantering

De leerdoelen van de cursus Voeding en ouderen zijn:

 • Je hebt kennis over wat ouderdom is en wat ouder worden in de huidige Nederlandse maatschappij inhoudt.
 • Je hebt kennis van de gemiddelde leefstijl van 50-plussers en de impact die leefstijl heeft op het verouderingsproces.
 • Je hebt kennis van de veranderingen die tijdens het ouder worden in lichaam en geest plaatsvinden en met welke klachten en aandoeningen deze gepaard gaan.
 • Je hebt kennis van een gezonde leefstijl voor de 50-plusser, d.w.z. een gezond voedings- en beweegpatroon en stresshantering.
 • Je kan de 50-plusser begeleiden bij het verbeteren van zijn leefstijl (bij aan ouderdom gerelateerde klachten en aandoeningen):
 • Je kan een begeleidingsplan opstellen (voedingsadvies en beweegadvies) voor de ouder wordende mens; specifiek voor 50-plussers met overgewicht of ondergewicht.
 • Je kan (actief) luisteren naar en effectief communiceren met de 50-plusser die zijn leefstijl/gedrag wil veranderen.
 • Je kan volwaardige dagmenu’s samenstellen die speciaal zijn aangepast op de 50-plusser, eventueel specifiek voor diegenen met overgewicht of ondergewicht.

Details

methode thuisstudie
omvang

11 lessen

studieduur 5 maanden
lesgeld € 360,00 of 5 x € 75,00
inschrijfgeld € 20,00
niveau mbo-niveau
vooropleiding Civas-opleiding Voedingsdeskundige, Gewichtsconsulent, Natuurvoedingsadviseur of vergelijkbaar
certificaat

je ontvangt kosteloos een certificaat van deelname na inzending van het huiswerk

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het CIVAS-diploma Voeding en ouderen

erkend diploma

erkend als bijscholing door de Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC) en de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN); 60 studiepunten

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt CIVAS je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan ontvang je een certificaat van deelname.

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

CIVAS scoort een 9.1

Joyce Laugs
03 januari 2020
Erg prettige manier van zelfstudie, Civas is zeer goed te bereiken voor vragen en steun.
byTaske voetreflextherapie
06 januari 2020
Fijn studiemateriaal, ik was nog niet klaar met de ene studie of had de volgende alweer geboekt.
Carin
21 januari 2020
Fijne duidelijk gestructureerde opleiding.