Cursus Start uw eigen praktijk

Cursus Start uw eigen praktijk

Duur
6 maanden
Lesgeld
€ 715 of 8 x € 94
Niveau
mbo-niveau
Accreditaties
BATC, ABvC, BGN, KTNO, CAT
Studiemethode
thuisstudie

Start uw eigen praktijk

Veel mensen die een eigen praktijk starten ontbreekt het aan kennis, waardoor het ondernemerschap tegenvalt of zelfs mislukt. Degenen die zich gedegen voorbereiden blijken een veel grotere kans van slagen te hebben. Met de cursus beschik je over alle benodigde informatie om van jouw eigen praktijk een succes te maken!

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Vergroot jouw kansen op succes
 • Erkend door BGN, BATC en ABvC
 • Uitgebreide en actuele lessen
 • Ontwikkeld door een vakspecialist

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Heb je de cursus afgerond dan weet je alles over het opzetten en runnen van jouw eigen praktijk. Je bent in staat een ondernemingsplan op te stellen met een gedegen commerciële en financiële basis en je bent een goede gesprekspartner voor externe adviseurs zoals banken, accountants en de Kamer van Koophandel.

Hoe werf ik cliënten? Hoe ga ik om met klachten? Hoe bepaal ik mijn behandelprijs? Hoe ziet een klachtreglement eruit? Hoe neem ik een goede anamnese af? Dit en meer komt uitgebreid in de lessen aan bod. De cursus Start jouw eigen praktijk is daarmee dé opstap naar succesvolle praktijkvoering.

Na afronding van de lessen ontvang je kosteloos een studieverklaring. Als je wilt kun je deelnemen aan het openboekexamen ter verkrijging van het door BGN, BATC en ABvC erkende diploma.

Wat leer je?

Met de cursus leer je in zes maanden alle aspecten van het zelfstandig ondernemerschap en het opzetten van een eigen praktijk kennen. Ondernemingsplan, administratie, marketing, praktijkinrichting, de omgang met cliënten, intakegesprekken, wettelijke regels, tarieven, beroepsverenigingen, verzekeringen, wet BIG - en meer! - komen uitgebreid aan bod.

Deze schriftelijke cursus is speciaal geschreven voor beroepsbeoefenaars uit de complementaire gezondheidszorg. Als aankomend therapeut profiteer je direct van de opgedane kennis bij de start van je eigen praktijk.

De leerdoelen van de cursus Start uw eigen praktijk zijn:

 • Je hebt kennis van consumentengedrag en kan ‘de markt’ analyseren.
 • Je kan jouw marketingformule bepalen.
 • Je kan de 4 P’s in kaart brengen in zijn marketingbeleid.
 • Je hebt kennis van de wet- en regelgeving omtrent het voeren van een eigen praktijk.
 • Je hebt kennis van de verschillende ondernemingsvormen.
 • Je begrijpt de begrippen uit het belastingstelsel en begrijpt het btw-systeem voor de ondernemer.
 • Je kan een opzet maken voor zijn bedrijfsbegroting en begrijpt waar de getallen voor staan.
 • Je kent de eisen voor een goed ondernemingsplan.
 • Je weet wat er komt kijken bij het werken met klanten en het in dienst nemen van personeel.
 • Je kent het belang en de vereisten van een goede bedrijfsadministratie.

Details

methode thuisstudie
omvang

14 lessen

studieduur 6 maanden
lesgeld € 715 of 8 x € 94
inschrijfgeld € 20
niveau mbo-niveau
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

na inzending van uw huiswerk kunt u een certificaat van deelname downloaden in uw studentenportaal.

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het Civas-diploma Start uw eigen praktijk

erkend diploma

erkend als bijscholing door de Stichting Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC), Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT); aantal ECTS 4.5, de Algemene Beroepsvereniging voor Counselling (ABvC); aantal PE-punten 76, en de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN); 60 studiepunten

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt Civas je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan kun je een certificaat van deelname downloaden in het studentenportaal.

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

Civas scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.