Cursus Overgang en voeding

Cursus Overgang en voeding

Duur
5 maanden
Lesgeld
€ 445 of 5 x € 93
Niveau
mbo-niveau
Accreditaties
KTNO, BGN, BATC, CAT
Studiemethode
thuisstudie

Overgang en voeding

Met de geaccrediteerde opleiding Overgang en voeding leer hoe je vrouwen overgangsklachten helpt verminderen door middel van gerichte voedings- en leefstijladviezen. Ruim 60% van de vrouwen tussen de 40 en 60 jaar heeft te maken met overgangsklachten. Als gewichtsconsulent, voedingsdeskundige of zorgverlener kan je na afronding van de Overgang en voeding opleiding vrouwen begeleiden in een van de meest ingrijpende fases van hun leven; de overgang. Ook wanneer je zelf kampt met overgangsperikelen is deze cursus van groot nut.

Breder ontwikkelen 10% pakketkorting
Wil je je breder ontwikkelen? Kies dan voor het studiepakket Voedingsdeskundige bij de overgang en profiteer van 10% pakketkorting.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Behaal een BGN-erkend diploma
 • Geschreven door een vakdocent
 • Geef advies over voeding en leefstijl
 • Bied cliënten begeleiding op maat
 • Maandelijks online vragenuur met je docent

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Veel vrouwen zoeken tijdens de overgang hulp bij een gewichtsconsulent, voedingsdeskundige, therapeut of coach. Na afronding van de cursus Overgang en voeding ben je in staat deze doelgroep professioneel te begeleiden.

Dagmenu’s

Je kan dagmenu's samenstellen en leefstijladviezen geven, die volledig zijn afgestemd op vrouwen in de overgang. Op die manier help je je cliënt haar overgangsverschijnselen te verminderen.

Coachingsgesprekken

Je bent in staat effectieve coachingsgesprekken te voeren om stress te verminderen en de omgang met overgangsgerelateerde problemen te verbeteren.

Hormoonhuishouding

Je helpt je cliënten meer inzicht te krijgen in hun hormoonhuishouding. Ook help je ze overgangsklachten te herkennen en verminderen. Daarnaast kan je hen de juiste begeleiding bieden om op gewicht te blijven.

Eigen overgangsklachten

Ook wanneer je je eigen omgang met overgangsklachten wilt aanpassen, heb je veel profijt van de kennis die je opdoet met deze opleiding.

Wat leer je?

De geaccrediteerde opleiding Overgang en voeding besteedt intensief aandacht aan de verschillende fasen en symptomen van de overgang.

Zo wordt uitgebreid ingegaan op:

 • Voeding tijdens de overgang
 • Het belang van bewegen
 • Omgaan met overgangsklachten
 • Stressreductie

Je leert de hulpvraag van cliënten helder in beeld te brengen en ze met de juiste gesprekstechnieken en coachvaardigheden te begeleiden naar oplossingen.

Stel je vragen over de lesstof
Heb je vragen over de lesstof? Stuur deze dan eenvoudig aan je studiebegeleider. Of neem deel aan het maandelijkse online vragenuur, waarin je docent jouw vragen en die van je medestudenten beantwoordt.

De leerdoelen van de cursus Overgang en voeding zijn:

 • Je bent bekend met het ouder wordende vrouwenlichaam
 • Je kent de fasen binnen de overgang
 • Je weet welke klachten voor kunnen komen tijdens de overgang
 • Je weet wat gezonde voeding is
 • Je hebt kennis van wat tijdens de overgang als optimale voeding geldt
 • Je begrijpt de relatie is tussen de overgang en voeding
 • Je erkent het belang van beweging en stresshantering tijdens de overgang

Details

methode thuisstudie
omvang

11 lessen

studieduur 5 maanden
lesgeld € 445 of 5 x € 93
inschrijfgeld € 20
niveau mbo-niveau
vooropleiding Civas-opleiding Voedingsdeskundige, Gewichtsconsulent, Natuurvoedingsadviseur of vergelijkbaar
certificaat

na inzending van uw huiswerk kunt u een certificaat van deelname downloaden in uw studentenportaal.

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het Civas-diploma Overgang en voeding

erkend diploma

erkend als bijscholing door de Belangen Associatie Therapeut en Consument (BATC), de Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT) en de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN); 60 studiepunten

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt Civas je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan kun je een certificaat van deelname downloaden in het studentenportaal.

Praktijkdagen

Online vragenuur Voeding
Datum Prijs Locatie
maandag 23 oktober 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 27 november 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
dinsdag 19 december 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 januari 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 19 februari 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 18 maart 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 april 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 27 mei 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 17 juni 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 juli 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 26 augustus 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 23 september 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
zondag 13 oktober 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 18 november 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 16 december 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

Civas scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.