Opleiding Loopbaancoach

Opleiding Loopbaancoach

Word loopbaancoach en begeleid cliënten bij ontwikkelingstrajecten en loopbaanontwikkeling.

hbo-niveau
5mnd.
€ 580 of 6 x € 102 p/m
thuisstudie

De opleiding Loopbaancoach is bedoeld voor iedereen die zich beroepsmatig wil bezighouden met het voeren van loopbaangesprekken en het begeleiden van volwassenen in loopbaantrajecten. Als loopbaancoach of loopbaanadviseur bied jij gerichte ondersteuning bij werkgerelateerde problemen en ontwikkelingsgerichte vraagstukken. Met de Loopbaancoach opleiding leer je de loopbaanontwikkeling van je cliënt professioneel te begeleiden.

Wat je van de opleiding kunt verwachten

 • Uniek lesmateriaal met veel oefeningen
 • Steeds meer vraag naar loopbaancoaches
 • Bied hulp bij werkgerelateerde problemen

Na afronding

In de erkende opleiding tot loopbaancoach leer je hoe je een volledig loopbaantraject vormgeeft. De cursus Loopbaancoach besteedt aandacht aan de verschillende soorten loopbaanvragen die er zijn en het belang van afstemming met je cliënt.

Ook zoomen we in op de invloed van de levensloop van je cliënt op zijn loopbaan. Je leert onderscheid maken tussen verschillende soorten loopbaancoaching, passend bij verschillende levensfasen. Loopbaancoaching van jongeren en starters verschilt immers van die van ouderen of bijvoorbeeld herintreders.

Veel voorkomende thema’s zijn bijvoorbeeld het combineren van werken en een gezin, het verliezen van een baan, overspannenheid en geen voldoening meer halen uit het huidige werk. Je maakt intensief kennis met interventies, tests, methodieken en werkvormen die je in kan zetten tijdens het begeleidingsproces.

Met de praktisch toepasbare methoden en methodieken uit de opleiding Loopbaancoach help je mensen met een ontwikkelingsgerichte vraag of mensen die concreet op zoek zijn naar een andere functie, vrijwillig of gedwongen door omstandigheden.

Maar het resultaat van jouw professionele loopbaancoaching hoeft niet altijd te leiden tot een zoektocht naar een andere baan. Soms leiden nieuwe inzichten tot een betere verhouding met het huidige werk. Ook kan het zijn dat mensen kleine werkaanpassingen doen of hun werkwensen met hun leidinggevende gaan bespreken. Zo ontstaat er ruimte voor iets nieuws.

Het mooie van het beroep van loopbaancoach, loopbaanadviseur of carrièrecoach is dat je zelf bepaalt welke accenten je legt in je begeleiding en vanuit welke insteek je de begeleiding vormgeeft. Dat geeft je de vrijheid om het vak heel dicht bij jouw persoonlijkheid te laten komen.

Programma

In de opleiding Loopbaancoach leer je onder andere over:

 • Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt
 • Afstemmen met je cliënt
 • Het loopbaancoachingtraject
 • Biografische loopbaancoaching
 • De zelfconfrontatiemethode
 • Tests, assessments en werkvormen en hoe te kiezen

De leerdoelen van de opleiding Loopbaancoach:

 • Je kent de betekenis van arbeid en de maatschappelijke invloeden die daarbij een rol spelen.
 • Je begrijpt de invloed van de levensloop op de loopbaan en omgekeerd.
 • Je kent een aantal bekende theorieën over loopbaankeuze en de meest voorkomende loopbaandilemma’s.
 • Je hebt inzicht in hoe je goed kunt afstemmen met je cliënt, op meerdere niveaus van het coachingstraject.
 • Je kent de basisvaardigheden voor psychologische gespreksvoering.
 • Je begrijpt hoe je een loopbaangesprek in twee fasen kunt voeren: een probleemstellende fase en een constructieve fase.
 • Je kent manieren om het loopbaantraject af te ronden en te evalueren.
 • Je bent bekend met verschillende methodieken voor biografisch werken: werken met het levensverhaal, met de levensfasen, met de levensdomeinen en met het biografieonderzoek.
 • Je kent de achterliggende theorie, aanpak en stadia van de zelfconfrontatiemethode (ZKM).
 • Je kent een aantal veelgebruikte tests, assessments en andere onderzoeken binnen loopbaanbegeleiding en weet hoe en wanneer je ze kunt gebruiken.
 • Je kent en beheerst werkvormen binnen loopbaancoaching gericht op ontspanning en concentratie, op het vrijmaken van creativiteit, op het verkennen wat je cliënt wil, op het creëren van overzicht en op het nemen van beslissingen en in actie komen.
 • Je begrijpt de gevolgen die actuele ontwikkelingen in de maatschappij en de arbeidsmarkt hebben voor medewerkers en organisaties.

Diploma & Accreditaties

Certificaat

Bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk kan je een certificaat van deelname downloaden in je studentenportaal.

Diploma

Bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor de thuis af te leggen examens ontvang je het Civas-diploma Loopbaancoach.

Accreditaties

- Algemene Beroepsvereniging voor Counselling (ABvC): 46 PE-punten

- VBAG

- VIV

- KTNO: 4 ECTS punten

Studieduur & Kosten

Methode
thuisstudie
Niveau
hbo-niveau
Type
Opleiding
Omvang

10 lessen

Studieduur
5 maanden
Lesgeld
€ 580 of 6 x € 102
Inschrijfgeld
€ 20
Vooropleiding
er is geen specifieke vooropleiding vereist

Zo studeer je

Studeren kan in je eigen tempo. Er is wel een maximale studieduur van 36 maanden. Tijdens deze periode heb je recht op studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kun je deelnemen aan het examen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen én heb je al het huiswerk succesvol afgerond met een rapportcijfer 5,5 of hoger, dan ontvang je het diploma Loopbaancoach. Slaag je niet voor het examen, dan begeleidt Civas je graag om het herexamen te halen. Uiteraard allemaal binnen de studietermijn van 36 maanden. Examen doen is niet verplicht. Het diploma ontvang je gratis.

Ga direct van start

 • Ontvang uw studie binnen 2 werkdagen thuis
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens
Loopbaancoach

Gratis proefles doen

Stuur mij per e-mail de gratis proefles en de inhoudsopgave. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief (uitschrijven kan op elk gewenst moment).

Hartelijk dank voor je aanvraag. De proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Hulp bij je studiekeuze?

Wij helpen je graag!


Niet helemaal wat je zocht?

Soortgelijke opleidingen als 'Loopbaancoach'

Vitaliteitscoach

Meer informatie

Ondernemerscoach

Meer informatie

Teamcoaching

Meer informatie

Burn out coach

Meer informatie

Lifecoach

Meer informatie

Intercultureel coach

Meer informatie

Wil je doorstuderen?

Vervolgopleidingen waar je in kunt specialiseren

Acceptance and commitment therapy

Meer informatie

Cognitieve gedragstherapie

Meer informatie

Motiverende gespreksvoering

Meer informatie

Geweldloze communicatie

Meer informatie

Mindfulness Based Cognitive Therapy

Meer informatie

Provocatief coachen

Meer informatie

Ziekteverzuim

Meer informatie