Opleiding Leefstijlcoach

Opleiding Leefstijlcoach

Leer als leefstijlcoach mensen effectief te coachen bij het maken van gezonde leefstijlkeuzes.

hbo-niveau
7mnd.
€ 735 of 8 x € 96 p/m
thuisstudie

Tijdens de opleiding Leefstijlcoach leer je mensen begeleiden bij een gezonde manier van leven. Je doet kennis op over goede voeding, genoeg bewegen, slaap en manieren om te ontspannen. Daarnaast leer je over verschillende coachingstechnieken en -modellen die je direct kunt toepassen in het coachtraject met je cliënt. Je sluit de Leefstijlcoach opleiding af met het TCI-examen, waarna je je kunt laten opnemen in het officiële beroepsregister van de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN) en in aanmerking kunt komen voor consultvergoeding door zorgverzekeraars.

Wat je van de opleiding kunt verwachten

 • Zeer populaire coachvorm
 • Ideale voorbereiding op TCI-examen
 • Consultvergoeding door zorgverzekeraars

Na afronding

Beroepsprofiel van de BLCN
Onze opleiding Leefstijlcoach is geheel afgestemd op het officiële Beroepsprofiel van de BLCN en biedt je de juiste kennis, vaardigheden én houding om leefstijlcoachtrajecten te verzorgen. Na afronding van de opleiding kun je een eigen praktijk starten en als professioneel leefstijlcoach aan de slag gaan.

Opleiding voor professionals
De opleiding Leefstijlcoach is speciaal ontwikkeld voor professionals die mensen willen begeleiden bij duurzame gedragsverandering op het gebied van gezonde leefstijl. Zo is de opleiding geschikt voor coaches, diëtisten, maatschappelijk werkers, voedingsexperts, fysiotherapeuten, verpleegkundigen, HR-managers of docenten.

Gezonde leefstijl
Om iemand richting een gezonde leefstijl te begeleiden, weet je precies wat een gezonde leefstijl inhoudt. Je beschikt over een stevige theoretische basis over verschillende aspecten van gezondheid: voeding, slaap, beweging en ontspanning. Daarnaast heb je kennis opgedaan over roken en alcoholgebruik. Een leefstijlcoachtraject is maatwerk. Je kunt de opgedane kennis direct toepassen bij de begeleiding van je cliënt, waarbij je rekening houdt met zijn hulpvraag en persoonlijke omstandigheden.

Kennis van leefstijl en coaching
Als leefstijlcoach heb je kennis van alle aspecten van een gezonde leefstijl en beschik je daarnaast over praktische coachvaardigheden. Je zet allerlei gesprekstechnieken en coachmodellen in om ervoor te zorgen dat je cliënt de leefstijlaanpassingen begrijpt en opvolgt.

Veelgebruikte coachmodellen
In de Lifestylecoach opleiding leer je hoe je effectief gesprekken voert, hoe je een goede relatie opbouwt met je cliënt, welke coachmodellen je in kunt zetten en hoe je iemand motiveert en tot gedragsverandering brengt. Dit doe je op basis van enkele veelgebruikte coachmodellen, zoals oplossingsgerichte coaching en Rationeel-Emotieve Therapie (RET).

Coaching in de praktijk: optionele praktijkdagen
Alleen theorie over coachmodellen en -technieken leren maakt je nog geen coach. Je moet die kennis ook in de praktijk kunnen brengen. Veel van onze studenten van de opleiding Leefstijlcoach hebben al praktijkervaring met coaching of het begeleiden van cliënten. Heb je nog geen coachervaring, of wil je je vaardigheden opfrissen, volg dan onze optionele praktijkdagen Communicatievaardigheden en Coachvaardigheden (niet inbegrepen). Daar leer je de theorie over coaching in de praktijk te brengen onder begeleiding van een ervaren vakdocent. Met praktijkgerichte oefeningen leer je de fundamentele communicatie- en coachvaardigheden toepassen die iedere leefstijlcoach zou moeten beheersen.

Vergoeding via zorgverzekeraars
Wanneer je reeds in het bezit bent van een hbo- of wo-diploma, dan mag je je na het afronden van deze opleiding - en het behalen van het TCI-examen - aansluiten bij de BLCN. Je wordt dan opgenomen in het officiële beroepsregister waar cliënten je kunnen vinden als erkend leefstijlcoach.

Als BLCN-leefstijlcoach kom je in aanmerking voor consultvergoeding voor de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), zoals opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Je moet dan nog wel een startinstructie (CooL programma) volgen bij het Expertisecentrum Leefstijlinterventies.

BGN
De opleiding Leefstijlcoach is door BGN geaccrediteerd. Na het slagen voor deze specialisatieopleiding ontvang je 60 nascholingspunten. Ben je al in het bezit van een BGN geaccrediteerd diploma, bijvoorbeeld Gewichtsconsulent, dan zijn nascholingspunten noodzakelijk voor je kennisopbouw en het behoud van je licentie.

TCI examen: optionele examentrainingsdagen
Om je slagingskans te vergroten voor het TCI-examen kun je na afronding van de opleiding twee examentrainingsdagen (niet inbegrepen) volgen die je hiervoor klaarstomen.

Examentrainingsdagen
Om je slagingskans te vergroten kun je na afronding van de opleiding twee examentrainingsdagen volgen die je klaarstomen voor het TCI-examen. Je volgt deze examentraining nadat je alle lessen doorlopen hebt en de huiswerkvragen met een voldoende hebt afgerond. De kosten voor de twee examentrainingsdagen zijn €150 per dag. Deelname is niet verplicht. Het programma voor de dagen is als volgt:

Dag 1:

 • Behandelen vragen over theorie
 • Behandelen vragen over TCI-examen
 • Oefenen met coachingstechnieken toepassen

Dag 2:

 • Video of presentatie over je coachtraject
 • Oefening met zelfreflectie

Verder ontwikkelen
Wil je je na afronding van de lifestylecoach opleiding verder ontwikkelen? Bekijk dan onze vervolgopleidingen op het gebied van coaching en voeding.

Meer weten? Lees ons blog

Wat doet een leefstijlcoach?

In dit artikel leggen we uit dat lifestyle coach (de Engelse term) is een professional die zich richt op het begeleiden van individuen die hun dagelijkse gewoonten willen aanpassen.

Meer informatie 6 MINUTEN

Programma

De Leefstijlcoach opleiding bestaat uit twee belangrijke onderdelen: coaching en kennis over een gezonde leefstijl. Je leert o.a. over:

 • Vragen stellen
 • Structuur aanbrengen in het gesprek
 • Motiverende en oplossingsgerichte gespreksvoering
 • De relatie met de cliënt
 • Rationeel-Emotieve Therapie (RET)
 • Gedragsverandering en motivatie
 • Gezonde voeding volgens het Voedingscentrum
 • Gezonde beweging
 • Stress en ontspanning
 • Roken en alcoholgebruik

De leerdoelen van de opleiding Leefstijlcoach
De leerdoelen van de opleiding Leefstijlcoach zijn o.a.:

 • Je kent de relatie tussen leefstijl en de algehele emotionele en fysieke gezondheid en hebt kennis van veelvoorkomende (welvaarts)aandoeningen.
 • Je kent de richtlijnen voor een gezond eet-, beweeg- en slaappatroon en voldoende stressmanagement.
 • Je weet hoe je de gehele leefstijl van een cliënt in kaart kan brengen aan de hand van de BRAVO-factoren.
 • Je hebt kennis van de manier waarop mensen kunnen veranderen en de rol van weerstand bij gedragsverandering.
 • Je kan de cliënt bewust maken van zijn gedragspatronen met betrekking tot leefstijl.
 • Je kan een coachtraject realiseren en begeleiden gericht op het verbeteren van de leefstijl van een cliënt (gedragsverandering, gezondere leefstijlkeuzes maken, stress verminderen).

Je kent manieren om de motivatie om te veranderen en zelfcompassie te vergroten en de verandering vol te houden.

Diploma & Accreditaties

Certificaat

Bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk kan je een certificaat van deelname downloaden in je studentenportaal.

Diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het openboek examen, ontvang je het Civas-diploma Leefstijlcoach.

Accreditaties

- BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland): 60 punten

- BATC

- VBAG

- NVST

- KTNO: 3 ECTS punten

Studieduur & Kosten

Methode
thuisstudie
Niveau
hbo-niveau
Type
Opleiding
Omvang

13 lessen

BGN: 60 Nascholingspunten

Studieduur
7 maanden
Lesgeld
€ 735 of 8 x € 96
Inschrijfgeld
€ 20
Vooropleiding
bij voorkeur heb je de Civas-opleiding Coaching of vergelijkbaar gevolgd. Als je de opleiding met het TCI-examen wilt afronden, dan is een hbo- of wo-diploma vereist.

Je kan de opleiding ook volgen als je geen HBO- of WO -opleiding hebt gevolgd. Je kan na afronden van deze opleiding een eigen praktijk starten als professioneel leefstijlcoach. Echter kan je alleen examen doen bij Civas en kun je je niet inschrijven bij de beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland. (BLCN)

In de opleiding leefstijlcoach leer je cliënten begeleiden naar gezonde manier van leven. Denk aan goede voeding, voldoende beweging, slaap, manieren om te ontspannen, roken en alcoholgebruik. In de opleiding vitaliteitscoach leer je mensen en organisaties professioneel te ondersteunen bij vitaliteitstrajecten met behulp van methoden om energie, emotionele gezondheid, leefstijl en welzijn te optimaliseren

Bij onze opleiding Leefstijlcoach zijn er twee mogelijkheden. Je kan alleen examen doen bij Civas en je kan examen doen bij Civas en daarna examen doen bij TCI. Het examen bij Civas is een openboek examen en bestaat uit 60 meerkeuze vragen. Daarna kun je nog examen doen bij TCI (Stichting ToetsCentrum Intereducatief). Als je examen wil doen bij TCI is een HBO- of WO-opleiding als vooropleiding vereist.

Na het slagen bij TCI moet je ook de startinstructie van het CooL programma volgen bij het Expertisecentrum Leefstijlinterventies. CooL is een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) en staat voor Coaching op Leefstijl. Na het afronden van het CooL programma kun je je inschrijven bij de beroepsvereniging BLCN (Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland). De consulten komen dan in aanmerking voor vergoedingen uit de basisverzekering.

Ja, je kan na het afronden van deze opleiding een eigen praktijk starten als professioneel leefstijlcoach.

Het examen bij TCI bestaat uit een kennistoets, een coaching toets en een reflectie-opdracht. Het CooL startpakket bestaat uit het doorlopen van een E-learning

De consulten worden alleen vergoed als je kunt inschrijven bij BLCN (Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland). Dat kan als je een HBO- of WO diploma hebt, examen bij Civas én TCI hebt gedaan en het CooL programma hebt doorlopen bij het Expertisecentrum Leefstijlinterventies.

Zo studeer je

Studeren kan in je eigen tempo. Er is wel een maximale studieduur van 36 maanden. Tijdens deze periode heb je recht op studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Praktijkdagen

Praktijkweekend Communicatievaardigheden

Datum Prijs Locatie
zaterdag 29 juni 2024
€ 485.00
Watletjenu Zaltbommel
zaterdag 14 september 2024
€ 485.00
Doopsgezinde Kerk Haarlem

Praktijkweekend Coachvaardigheden

Datum Prijs Locatie
zaterdag 9 november 2024
€ 485.00
Online lesevenement vanuit huis via ZOOM

Online vragenuur Voeding

Datum Prijs Locatie
maandag 22 juli 2024
€ 0.00
Zoom-online vanuit huis
maandag 26 augustus 2024
€ 0.00
Zoom-online vanuit huis
maandag 23 september 2024
€ 0.00
Zoom-online vanuit huis
maandag 21 oktober 2024
€ 0.00
Zoom-online vanuit huis
maandag 18 november 2024
€ 0.00
Zoom-online vanuit huis
maandag 16 december 2024
€ 0.00
Zoom-online vanuit huis

Ga direct van start

 • Ontvang uw studie binnen 2 werkdagen thuis
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens
Leefstijlcoach

Gratis proefles doen

Stuur mij per e-mail de gratis proefles en de inhoudsopgave. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief (uitschrijven kan op elk gewenst moment).

Hartelijk dank voor je aanvraag. De proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Hulp bij je studiekeuze?

Wij helpen je graag!


Reviews over de opleiding Leefstijlcoach:


Niet helemaal wat je zocht?

Soortgelijke opleidingen als Leefstijlcoach

Vitaliteitscoach

Meer informatie

Lifecoach

Meer informatie

Gewichtsconsulent

Meer informatie

Voedingsdeskundige

Meer informatie

Mental coach

Meer informatie

Wil je doorstuderen?

Vervolgopleidingen waar je in kunt specialiseren

Acceptance and commitment therapy

Meer informatie

Cognitieve gedragstherapie

Meer informatie

Motiverende gespreksvoering

Meer informatie

Geweldloze communicatie

Meer informatie

Mindfulness Based Cognitive Therapy

Meer informatie

Provocatief coachen

Meer informatie

Wandelcoach

Meer informatie