Wat doet suiker met je lichaam?

Leestijd
3 minuten
Geplaatst op
05 maart 2019

Wat doet suiker met je lichaam?

Suiker is een belangrijke bron van energie. U heeft het nodig om te bewegen, maar ook om te denken. Toch kan te veel suiker een negatief effect hebben op de gezondheid. Wat doet (te veel) suiker met je lichaam? En wat is een verantwoorde suikerinname? In dit blogartikel gaan we hier uitgebreid op in.

Gevolgen voor het lichaam

Alvleesklier
De alvleesklier geeft insuline af waardoor uw bloedsuikerspiegel gereguleerd kan worden. Wie te veel suiker nuttigt, belast zijn alvleesklier te veel. Hierdoor neemt de kans op diabetes type 2 toe.

Vetopslag
Wanneer u te veel suiker eet, krijgt u meer energie binnen dan u nodig heeft. Het lichaam slaat het teveel aan energie op als vet. Hierdoor kunt u overgewicht krijgen met alle gevolgen van dien.

Hersenen
Men spreekt vaak van een ‘suikerverslaving’. Hoewel u niet daadwerkelijk verslaafd kunt raken aan suiker, activeert suiker het beloningssysteem in uw hersenen. Dat betekent dat er een behoefte ontstaat aan meer suiker.

Tanden
Gaatjes en tanderosie zijn vaak het gevolg van suikerrijke producten en dranken. Bacteriën in uw mond zetten suiker namelijk om in zuur waardoor uw tandglazuur wordt aangetast.

Darmen
Een te grote suikerinname werkt verschillende darmklachten in de hand. Zo kunt u last krijgen van diarree, verstopping, buikpijn of een opgeblazen gevoel.

Advies WHO

Welke suikerinname is verantwoord? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om dagelijks maximaal tien procent van uw calorieën uit vrije suikers te halen. Onder vrije suikers vallen alle suikers die zijn toegevoegd aan producten en dranken én natuurlijke suikers uit siropen, honing en vruchtensappen.

Meer weten over gezonde voeding? Bekijk de opleidingen.