Vitaal met superfoods

Leestijd
5 minuten
Geplaatst op
27 september 2022

Vitaal de herfst door met deze superfoods

Door gezond te eten, krijg je meer energie, een sterker immuunsysteem en een hogere weerstand. Zo ben je beter gewapend tegen herfstkwaaltjes zoals verkoudheid, vermoeidheid en griep. Laat de herfst nu bij uitstek het seizoen zijn voor kleurrijke maaltijden boordevol vitaminen en mineralen. In dit blog lichten we 5 supergezonde herfstgroenten- en fruitsoorten uit.

1. Pompoen

Wie aan pompoen denkt, denkt aan Halloween. Leuk als decoratie, maar wist je dat deze oranje groente hartstikke voedzaam is? Pompoen is rijk aan provitamine A, vezels en sterke antioxidanten. Daarnaast is de pompoen een goede ijzerleverancier, met een hoog gehalte aan het mineraal selenium en diverse fytonutriënten. Fytonutriënten zijn bioactieve plantaardige stoffen. Bioactief betekent dat deze stoffen een positief effect hebben op je gezondheid. Het eten van pompoen ondersteunt de werking van de milt, helpt bij artrose en gaat stress tegen. Zet de pompoensoep maar vast klaar!

2. Citrusvruchten

Citroen, limoen, sinaasappel, mandarijn, pompelmoes, grapefruit en bergamot zijn allemaal voorbeelden van citrusvruchten. Het zijn stuk voor stuk regelrechte vitamine C-bommetjes die bijdragen aan een sterke weerstand en meer energie. Doordat citrusvruchten verschillende fytonutriënten bevatten, werken ze ook cholesterolverlagend. Tip: voeg een schijfje citroen toe aan je thee of water.

3. Paddenstoelen

Paddenstoelen behoren tot de familie van schimmels en zwammen die we fungi noemen. Een eetbare paddenstoel is een bron van eiwit en diverse aminozuren. Het aminozuur ergothioneïne werkt als antioxidant en heeft een ontstekingsremmende werking op het lichaam. Daarnaast zijn paddenstoelen rijk aan vitamine B12 en zodoende uitermate geschikt als vleesvervanger. Alle eetbare paddenstoelen bevatten veel vezels en verschillende fytonutriënten die het immuunsysteem ondersteunen. Diezelfde vezels dragen ook bij aan het verlagen van het cholesterolgehalte. Tip: paddenstoelen zijn heerlijk door bijvoorbeeld risotto.

4. Boerenkool

Koudere dagen lenen zich uitstekend voor heerlijke stamppotten met kool. Alle soorten kool zitten vol mineralen, zoals fosfor, kalium en calcium. Ze zuiveren je lichaam van afvalstoffen en stimuleren de vetverbranding via ontgiftende stoffen. Boerenkool valt onder de kruisbloemigen en is een goede bron van ijzer, calcium, vitamine A, C, B11 en het fytonutriënt luteïne dat vochtafdrijvend werkt. Tip: maak een smoothie met bloemkool.

5. Gember

Gember is een sterke antioxidant met heel veel uiteenlopende gezondheidsvoordelen. Om te beginnen hebben de spijsvertering en ademhaling baat bij gember. De kronkelige wortelknol werkt ontstekingsremmend en helpt gasvorming en obstipatie verlichten. Tevens werkt gember als een natuurlijk antibioticum tegen verschillende bacteriën, waaronder stafylokokken. De specerij vermindert de afbraak van kraakbeen, werkt bloedverdunnend, bevordert de werking van de hartspier en is cholesterolverlagend. Tenslotte activeert gember endorfine, het stofje in het lichaam dat pijn onderdrukt en voor een geluksgevoel zorgt. Net als kurkuma, ondersteunt gember de werking van de galblaas. Let op: een teveel aan gember kan de lever irriteren. Wanneer iemand geen gember lust, kan dat een teken zijn dat de lever overbelast is. Tip: voeg een stukje gember toe aan je thee. Gemberthee werkt verwarmend en geeft meer energie.

Wil je meer kennis opdoen over de effecten van voeding op je gezondheid?


> Bekijk al onze opleidingen op het gebied van voeding en dieet